5 кроків до безпечнішої їжі

26.07 10:32    
Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою, брудні руки та предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах захворювання необхідно звертатися до лікаря.

Традиційно, зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції бактеріальної природи відмічається влітку.
Щоб вберегти себе та ваших близьких від гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь фахівці МОЗ України рекомендують дотримуватись 5 кроків:

Підтримуйте чистоту:
• мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу,
• мийте руки після відвідування туалету,
• вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі,
• захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової:
• відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів,
• для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками,
• зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

Ретельно готуйте їжу:
• ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти,
• доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С,
• сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим,
• ретельно підігрівайте приготовану їжу.

Зберігайте їжу при безпечній температурі:
• не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години,
• зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу,
• не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику,
• не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
• використовуйте чисту або очищену воду,
• обирайте свіжі і незіпсовані продукти,
• ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими,
• не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.
Готуєте їжу? Переконайтеся, що вона безпечна. 5 кроків до безпечнішої їжі можуть вберегти від харчових отруєнь.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення