Чорнобильська катастрофа – трагедія для всього людства

22.04 11:07    
26 квітня виповнюється 23 роки Чорнобильської катастрофи. Безпрецедентна за масштабами і наслідками техногенна катастрофа стала національною трагедією для багатьох народів, вона прирекла на страждання мільйони людей, породила тривогу за майбутнє дітей, змінила середовище їхнього проживання і навіть психологію.

Природа щедро обдарувала нас всім, що необхідне для повноцінного існування. Здається, ми вивчили планету вздовж і впоперек. Але чи не занадто пройнялася людина гордістю від своїх успіхів? Сили природи ще не аж настільки підвладні людству, неспокійна Земля сильніша за нас. Тому і мстить вона людині за порушену гармонію.

Хвора природа дає хворі плоди, тому й зростає кількість онкохворих, зростає смертність. Ще не одне покоління наших земляків буде розплачуватися своїм здоров'ям за необдумані і недалекоглядні рішення попередників.

Житомирщина належить до тих регіонів, які найбільше зазнали Чорнобильського лиха, і, не дивлячись на роки, що минули, чорнобильські проблеми не зникають, а нагромаджуються, ставлячи людей у винятково важкі умови життя. Сьогодні не можна похвалитися міцним здоров’ям потерпілого населення, особливо дітей.

Ось як приклад, у нашому, не такому вже й великому місті, проживає 1461 громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС; 1 категорії – 91 чол.,(з них ліквідаторів – 47 та 44 потерпілих громадян), 2 категорії – 401 чол., (з них ліквідаторів – 290 та 111 потерпілих громадян), 3 категорії – 265., (особи, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок чорнобильської катастрофи) 4 категорії – 61 чол., (особи, які постійно проживають або постійно працюють чи постійно навчаються на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися у цій зоні не менше чотирьох років), категорії Г – 71 чол.,(особи, які працювали з моменту аварії до 1 липня 1986 року не менше 14 календарних днів, або не менше трьох місяців протягом 1986-1987 років за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов’язаними з ліквідацією наслідків чорнобильської катастрофи, що виконувалися за урядовими завданнями, вдови – 19 чол., (дружини померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, смерть яких пов’язана з чорнобильською катастрофою); потерпілих дітей, яких у нашому місті проживає 553, з них 7 – є інвалідами, внаслідок аварії на ЧАЕС.

Аби забезпечити ефективне використання бюджетних коштів в інтересах чорнобильців, держава спростила систему соціальних виплат постраждалим громадянам. Тепер ці виплати проводяться безпосередньо через органи праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради, без посередництва підприємств, установ та організацій, де вони працюють чи працювали. Це не лише зробило систему виплат зручнішою для населення, але й дозволило визначати пріоритетність видатків та забезпечить прозорість використання коштів.

Так, управлінням праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради на виконання соціальних програм захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи з Державного бюджету в 2008 році було виплачено компенсацій та допомоги на загальну суму 1 млн. 497 тис. грн. На 2009 рік на ці цілі передбачено 1 млн. 588тис. грн. за такими напрямами:

- доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях, виплата підвищених стипендій та надання додаткової відпустки” – 275,0 тис. грн.;

- компенсація сім’ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” – 320,0 тис. грн.;

- щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування” – 910,7 тис. грн.;

- компенсація за шкоду заподіяну здоров’ю та допомоги на оздоровлення” – 81,9 тис. грн.;

Рішенням виконавчого комітету Новоград – Волинської міської ради щомісяця затверджується компенсація сім’ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і не відвідують дошкільні навчальні заклади. Так за 2008 рік відділу освіти на харчування потерпілих дітей було перераховано з державного бюджету 101.7 тис.грн.

Згідно з Законом України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачені пільги на оплату житлово-комунальних послуг громадянам, віднесеним до І та ІІ категорій, а також на безплатне придбання ліків за рецептами лікарів, відшкодування вартості проїзду один раз в рік до будь-якого пункту України.

В 2009 році розмір компенсації вартості продуктів харчування потерпілим громадянам І та ІІ категоріям незначно, але підвищено і вона становить: І категорія – 266 грн . на місяць, ІІ категорії – 133 грн. на місяць.

Відповідно до чинного законодавства право на безкоштовне забезпечення санаторно-курортними путівками на оздоровлення мають всі особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

В 2008 році в санаторно-курортних закладах за різним типам захворювання оздоровились 139 потерпілих: з них покращили стан свого здоров’я в санаторії матері та дитини 34 дитини у віці до 10 років та 85 дітей шкільного віку. Середній розмір вартості путівки для дорослого становив 2,5 тис. грн.. для матері та дитини 4.5 тис.грн.

Незважаючи на низку внутрішніх, в основному економічних, проблем держава намагається виконати свої обов’язки перед людьми, які зазнали згубної дії радіації.

Проте, як повідомляє Новоград-Волинський, для того, щоб долати наслідки аварії на ЧАЕС, протидіяти хворобам, допомагати потерпілим, потрібні кошти, й немалі. Та на жаль, Чорнобильська катастрофа несправедливо переходить до розряду «забутих» і важливо не допустити згортання Міжнародної Чорнобильської програми гуманітарної допомоги та реабілітації. Ми, попри все, продовжуємо жити, сподіватися на краще, вірити у прийдешнє.

Начальник відділу соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи управління праці та соціального захисту громадян Новоград- Волинської міської ради
Шпір Г Й.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення