У 2017 році в Житомирській області вперше виявлено 3999 випадків захворювання на рак

02.02 09:46    
4 лютого - Всесвітній день боротьби з раком

Щорічно 4 лютого ВООЗ і Міжнародне агентство з вивчення раку (IARC) за підтримки Міжнародного союзу з контролю над раком (UICC) організовують кампанії, щоб привернути увагу суспільства до такої глобальної проблеми, як онкологічні захворювання.

Кампанія 2016–2018 років передбачає 20 кроків, які потрібно здійснити, щоб врятувати людські життя, досягти рівності у доступі до найкращих медичних практик та надати питанню боротьби проти раку пріоритетного статусу на політичному рівні. Гасло трирічної кампанії 2016-2018 років: «Ми можемо. Я можу».

“Ми можемо” означає:
– спонукати до дії та діяти, щоб зменшити смертність від раку;
– забезпечувати профілактику раку;
– викорінювати табу щодо раку;
– створювати здорове оточуюче середовище для життя;
– покращувати доступ до лікування;
– готувати кваліфікованих фахівців у галузі онкології;
– мобілізувати громаду для боротьби з раком;
– формувати державну політику щодо раку;
– довести економічну доцільність боротьби проти раку;
– об’єднати зусилля для кращого ефекту.
“Я можу”:
– вести здоровий спосіб життя;
– переконатися, що рання діагностика рятує життя;
– звертатися по підтримку у разі необхідності;
– підтримувати оточуючих, які хворіють на рак;
– управляти процесом власного лікування;
– кохати і бути коханим;
– бути собою;
– повернутися на роботу після лікування;
– поділитися з іншими своєю історією;
– відкрито говорити про проблему раку.
Рак – головна причина смертності у світі. Щорічно від онкології помирає понад 8 мільйонів людей, це більше, ніж від ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та малярії, разом узятих.
В Україні, за даними МОЗ, з 42 млн населення понад 1 млн має онкологічні захворювання, зі 100 випадків смертності 15 припадає саме на онкологію. Ризик захворіти на рак в Україні має кожен третій чоловік та кожна п’ята жінка. Згідно зі статистикою ВООЗ, рівень виживання онкохворих в Україні становить 41,4%, тоді як в країнах ЄС цей показник – 52%, в США – 64%.
Всесвітня організація охорони здоров'я також звертає увагу на те, що в умовах обмежених ресурсів рак часто діагностується на пізніх стадіях, що призводить до низьких показників виліковування і більших витрат на лікування.
За інформацією "Центру медичної статистики Міністерства охорони здоров’я України", у 52,6% українців, яким у 2016 році вперше встановили діагноз, були виявлені злоякісні онкологічні новоутворення на І-ІІ стадіях.

Питома вага онкологічних хворих серед обстежених на ранніх стадіях така: шлунка – 34,4%; трахеї, бронхів, легенів – 23,3; молочної залози – 75,8; шийки матки – 77,0; тіла матки – 81,3; яєчника – 34,2; передміхурової залози – 43,6; нирки – 56,3; щитоподібної залози – 76,7.
Головний лікар обласного онкологічного диспансеру Ігор Сабадаш зазначив: «У 2017 році в Житомирській області вперше виявлено 3999 випадків захворювання на рак, що становить 322,2 на 100 тис. населення (в 2016 році 3906 випадків, що складає 312,9 на 100 тис. нас). Померло від злоякісних новоутворень 2069 хворих. На сьогодні в області проживає 29253 особи, які перенесли онкологічне захворювання.
Житомирський обласний онкологічний диспансер є основним спеціалізованим закладом охорони здоров'я, де надається весь спектр спеціалізованої медичної допомоги онкохворим.

Щорічно до закладу звертаються за допомогою біля 90 тис. хворих. Упродовж року проліковано майже 8000 хворих. Спеціалістами онкодиспансеру виконано більше 5,5 тис. оперативних втручань. Протягом останніх 10 років кількість хворих, пролікованих у закладі, збільшилась на 40%. Майже 60% онкологічних хворих живуть 5 і більше років з моменту встановлення діагнозу».
Причини зростання онкологічної захворюваності в Україні – мультифакторні. Крім генетично обумовленої схильності, важливу роль у розвитку онкопатології відіграють спосіб життя пацієнтів та екологічні чинники: наслідки катастрофи на Чорнобильській АЕС, забруднення атмосферного повітря автомобільними вихлопними газами та відходами промислових підприємств, радоном, продуктами горіння, побутової хімії в погано вентильованих житлових і робочих приміщеннях.
Загальновідомо, що основні канцерогенні фактори містяться в диму сигарет. Куріння збільшує ризик раку легень на 70%, раку молочної залози – на 30%. Якість питної води і продуктів харчування також істотно впливає на онкозахворюваність. Дві третини населення України користуються водою Дніпра, забрудненою солями важких металів, гербіцидами, пестицидами, нафтопродуктами тощо. Наступне хлорування води сприяє утворенню в ній канцерогенних і мутагенних домішок.

Децентралізація громадського харчування і приготування харчових продуктів за канцерогенно небезпечними технологіями із застосуванням консервантів, стабілізаторів, барвників, ароматизаторів та інших неприродних добавок також значною мірою сприяють зростанню як онкологічної, так і загальної захворюваності. Вирощені на забруднених територіях овочі та фрукти, добре "присмачені" азотистими добривами, як і безконтрольно розповсюджувані імпортні харчові продукти з високим вмістом консервантів і стабілізаторів також вносять свою "лепту" в зростання онкозахворювань. Навпаки, регулярне вживання екологічно чистих овочів та фруктів запобігає появі злоякісних пухлин. Ключовими вітамінами для стримування канцерогенезу є вітамін А (бета-каротин), Е та С, основними мікроелементами – селен і цинк, а також різні антиоксидантні комплекси.

Широко розповсюджена побутова хімія теж сприяє зростанню онкозахворювань. Під підозрою й електромагнітне випромінювання, що йде від електроприладів і дротів, особливо високовольтних. Тривалі стреси, депресії та перевтоми пригнічують імунну систему, яка контролює появу злоякісних клітин. Доведено роль вірусів гепатиту В і С, герпес-вірусів, вірусів Епштейна-Барр і папіломавірусів у канцерогенезі, проти деяких із них уже створено високоефективні профілактичні вакцини.

Дуже важливе раннє виявлення раку через проведення скринінгових програм, вчасну діагностику. Воно можливе завдяки усвідомленому ставленню громадян до свого здоров'я. Звернення до лікаря кожні півроку має бути ознакою культурності людини і її відповідальності перед родиною та суспільством.

Медицина не стоїть на місці, методи боротьби з онкологічними захворюваннями рік у рік вдосконалюються. Але поки що лікарі радять не нехтувати профілактикою, не зловживати шкідливими звичками та вести здоровий активний спосіб життя. Тільки дотримання цих простих правил у змозі запобігти на третину новим випадкам раку.

Профілактика – це золотий стандарт у медицині, у тому числі – в онкології.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:54
У Хмільницькому районі чоловік ножем поранив знайомого ...
Вчора 23:46
Псевдопосадовиці з Генічеська повідомлено про підозру у ...
Вчора 23:27
За крадіжку та наругу над могилою полеглого захисника ф ...
Вчора 23:25
Понад 64 тис грн втратив прикарпатець перейшовши за фіш ...
Вчора 18:29
У Рівненському районі слідчі встановлюють обставини ДТП ...
Вчора 23:56
Свириденко: Витрачати державні кошти на товари внутрішн ...
Вчора 23:45
Кубраков: Розширюємо міжнародне партнерство для забезпе ...
Вчора 23:43
Карандєєв: Успіх стратегічних комунікацій – ключове для ...
Вчора 23:42
На Вінниччині молодик викрав з банківської карти знайом ...
Вчора 23:41
На Буковині прокуратура зобов’язала комунальну установу ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення