Як житомирянам отримати посвідчення водія вперше: алгоритм, підказки, терміни

Як житомирянам отримати посвідчення водія вперше: алгоритм, підказки, терміни

18.05 11:29    
У часи, коли автомобіль з категорії «розкіш» перейшов у категорію «предмет необхідності», актуальність посвідчення водія зростає з кожним днем. На щастя, нині процедура отримання водійського стала не лише прозорою, а й максимально доступною та відкритою.

Поступово історії про куплене/подароване/виміняне посвідчення водія відходять у минуле й перетворюються на фольклор, адже після реформи сервісних центрів МВС процедура надання державних послуг з року в рік стає все більш наближеною та зручною для громадян.

Зокрема, низка новинок запроваджена у сфері отримання посвідчення водія. Так, для того, аби водії-початківці знали, з чого починати шлях до мети й не потрапили до рук аферистів, готових «посприяти» у цій процедурі, Головний сервісний центр МВС розробив онлайн-інструкцію «Як отримати посвідчення водія вперше». Саме цю новинку співробітники регіонального сервісного центру МВС в Житомирській області презентували 15 травня студентам Житомирського автомобільно-дорожнього коледжу та майбутнім водіям, які нині навчаються в автошколі «Меблевик» у Житомирі.

Алгоритм дій при отриманні посвідчення водія
Знайти автошколу
Необхідно обрати акредитований навчальний заклад і звернути увагу на кількість пропонованих теоретичних та практичних занять; повний перелік шкіл є на http://hsc.gov.ua/prava/.
Пройти навчання в автошколі
Для подачі документів знадобиться паспорт, ідентифікаційний код, медична довідка (форма 083/о), фото 3,5х4,5 см.
Іспити в автошколі
Скласти внутрішні іспити в автошколі та отримати свідоцтво про закінчення навчального закладу.
Звернутися до сервісного центру МВС
Завдяки принципу екстериторіальності кожен громадянин може отримати послуги у будь-якому сервісному центрі МВС, незалежно від місця реєстрації. Для отримання водійського посвідчення з собою потрібно мати свідоцтво про закінчення автошколи, паспорт, копію ідентифікаційного коду, медичну довідку (форма 083/о).
Скласти іспит в сервісному центрі МВС
Іспит передбачає теоретичну та практичну частини. Варто відзначити, що скласти теоретичну частину можна як українською, так і англійською мовами.
Отримати посвідчення водія
Вперше посвідчення водія видається на 2 роки. Документ отримується у сервісному центрі МВС. Вартість: 26 грн – складання іспитів, 201 грн – бланкова продукція (плюс банківські послуги).
«Лайфхаки» для отримання посвідчення водія від сервісних центрів МВС
Окрім покрокового алгоритму, як пройти шлях від пішохода до вправного водія, в інструкції можна знайти посилання на оновлені тестові питання з ПДР, безкоштовний онлайн-тренажер, що імітує реальний теоретичний іспит (20 питань на знання ПДД за 20 хвилин), а також карти маршрутів практичних іспитів для перевірки навичок керування. Крім цього, на Інтренет-сторінці можна знайти чек-лист, де перераховані всі типові помилки та шкала оцінювання. Чек-лист гарантує прозорість і зрозумілість системи оцінювання навичок керування кандидата у водії.
Перше посвідчення водія – лише на 2 роки
Відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабміну в листопаді минулого року, вперше посвідчення водія видається на 2 роки з обмеженням перевищувати швидкість 70 км/год.
Якщо водій-новачок від’їздить 2 роки, скоївши за цей час не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху – посвідчення обміняють на постійне (на 30 років).
Якщо ж за цей час буде скоєно три і більше правопорушень – посвідчення обміняють, але лише після повторного проходження навчання в автошколі й складання теоретичного та практичного іспитів у сервісному центрі МВС. Нове посвідчення діятиме знову два роки.
Повернення посвідчення водія особам, які отримали його вперше та були позбавлені права на керування транспортними засобами, не відбувається.
Ознайомитися з онлайн-інструкцією «Як отримати посвідчення водія вперше» можна за посиланням: http://hsc.gov.ua/prava/ або зісканувавши qr-код смартфоном.

Регіональний сервісний центр МВС
в Житомирській області

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення