Лікар-інфекціоніст Оксана Кравчук: перевірте, чи є у дитини усі необхідні щеплення

Лікар-інфекціоніст Оксана Кравчук: перевірте, чи є у дитини усі необхідні щеплення

31.08 10:37    
Перед початком навчального року лікар-інфекціоніст дитячого інфекційно-боксованого відділення КУ «Обласна дитяча клінічна лікарня» Житомирської обласної ради Оксана Михайлівна Кравчук насамперед закликає батьків школярів перевірити, чи є у дитини усі необхідні щеплення.

Календар профілактичних щеплень визначає найоптимальніший час проведення вакцинації для найефективнішого захисту дітей від інфекційних хвороб, тому надзвичайно важливо, щоб дитина отримувала свої щеплення вчасно. Перед початком навчального року надолужте усі пропущені щеплення.

Усі вакцини, що входять до Національного календаря обов’язкових щеплень, Україна закуповує за кошти державного бюджету, тобто для дітей вони є безоплатними. Це вакцини від 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і хіб-інфекції. Недарма ці вакцини є обов’язковими, оскільки ці хвороби небезпечні для життя дитини та впливають на якість життя. Крім того існують рекомендовані вакцини для профілактики, зокрема, ротавірусної, менінгококової інфекції, вітряної віспи тощо. Усі вакцини, необхідні для імунізації згідно з Календарем щеплень, у країні є.

Також фахівець радить батькам слідкувати за тим, щоб діти обов’язково після навчання прогулювались на вулиці, дихали свіжим повітрям, відвідували спортивні секції. Періодично слід провітрювати приміщення як у класах, так і вдома. Комфортною для дитини вважається температура у приміщенні 18-20 градусів. Потрібно також слідкувати, щоб одяг дитини був зручним та не занадто теплим. Школярі впродовж дня повинні багато пити води.

«Окрему увагу хочу звернути на те, щоб батьки привчили дітей обов’язково мити руки з милом. Це дозволить запобігти як кишковим, так і вірусним інфекціям. Адже у дитячому інфекційно-боксованому відділенні обласної дитячої клінічної лікарні, де функціонує 30 ліжок, постійно є пацієнти, які отримали захворювання саме через недотримання елементарних гігієнічних правил. Організація роботи у відділенні відбувається з урахуванням основного поділу інфекційних захворювань на краплинні – 15 ліжок (вітряна віспа, кір, скарлатина, краснуха, грип, ГРВІ, інфекційний мононуклеоз та інші) та кишкові – 15 ліжок (гепатити, харчові токсикоінфекції, кишкові інфекції). На жаль, доволі часто нашими пацієнтами стають діти, що захворіли, наприклад, на кір через те, що їхні батьки відмовилися робити відповідні щеплення та письмово про це засвідчили. Зрозуміло, що потім дорослі дуже жалкують та нарікають на свою необачність, коли бачать, як страждають від захворювань їхні діти, як важко проходить у них період інтоксикації та лікування. Процес лікування є доволі болісним для дитини та дороговартісним для батьків. До того ж слід пам’ятати, що є інфекційні захворювання, на які людина хворіє лише раз у житті, а є й такі, на які може хворіти періодично впродовж усього життя. Тому я закликаю й батьків дітей також робити відповідні щеплення та берегти власне здоров’я та здоров’я усіх членів родини», - зазначила Оксана Кравчук.
Довідково:
Якщо ви ще не обрали свого лікаря і не підписали декларацію з педіатром чи сімейним лікарем для дитини, то саме час це зробити!
До свого лікаря ви завжди зможете звернутись як для діагностики і лікування, так і для профілактичних оглядів.
Важливо перед початком навчального року пройти профогляд, щоби пересвідчитись, що зі здоров’ям дитини усе гаразд, отримати довідку для школи і корисні поради від вашого лікаря про профілактику хвороб у навчальному закладі.
Лікар вашої дитини за необхідності направить на вакцинацію, базові аналізи чи до вузьких спеціалістів (це не обов’язково, якщо немає медичних показань) і видасть необхідну для школи довідку. В довідці про результати обов'язкового медичного профілактичного огляду лікар зазначить групу для занять фізичною культурою. А у разі, якщо дитина має певне захворювання, то за рішенням одного з батьків, в ній може бути зроблено відповідний запис.
Усі послуги у вашого педіатра чи сімейного лікаря - безоплатні для вас, їх оплачує Нацслужба здоров’я.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:15
СБУ затримала агентку фсб, яка наводила російські авіаб ...
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення