У 22 селах Житомирської області з’являться сучасні медичні заклади європейського зразка

У 22 селах Житомирської області з’являться сучасні медичні заклади європейського зразка

26.02 12:43    
Вже зовсім скоро у 22 селах Житомирської області з’являться сучасні медичні заклади європейського зразка – амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. Завдяки ініціативі Президента України «Сільська медицина» створюються комфортні умови для надання та отримання медичних послуг.

Амбулаторія нового зразка – це одноповерхова сучасна будівля з великими прозорими вікнами та скляними дверима. Біля закладу облаштована парковка, зона відпочинку, озеленення. Важливим є те, що амбулаторії будуються з врахуванням безбар’єрності. Такі АЗПСМ будуть доступними та зручними для кожного.

У залежності від кількості пацієнтів, на яких розрахована амбулаторія, буде в ній кількість медичних кабінетів та маніпуляційних кімнат, залів очікування. Одразу після того як пацієнт переступить поріг майбутньої амбулаторії перед ним відкриється світлий та просторий хол, в якому тепло, зручно чекати своєї черги, у випадку потреби. У закладі будуть розмежовані кабінет лікаря та кабінет щеплень, маніпуляційна, процедурна. Також відведуть кімнати для медичного персоналу.

Сучасні амбулаторії будують з внутрішніми санвузлами, окремими для пацієнтів та лікарів. Кожен такий заклад буде облаштований сучасними простими та мобільними меблями. Кабінет лікаря обов’язково оснащений комп’ютерним обладнанням. Медичний заклад приєднаний до мережі Інтернет.

Амбулаторія нового зразка матиме водопостачання, каналізацію, вентиляцію, кондиціювання, якісне освітлення, автоматичну охоронну сигналізацію.

За типовими проектами, запропонованими Мінрегіоном, внутрішнє оздоблення приміщень медзакладу має відповідати їх функціональному призначенню. Поверхні стін, стель та перегородок мають бути гладкими, без щілин і дефектів, легкодоступними для вологого прибирання і дезінфекції (у приміщеннях з асептичним режимом роботи). Робочі місця мають бути розташовані за принципом, відповідно до якого на шляху відвідувача до робочого місця має бути не більше двох дверей.

Сімейний лікар майбутньої амбулаторії у с. Високе Наталія Сахненко розповідає, що чекає на нову амбулаторію. Адже там буде водопостачання, каналізація, всі зручності для роботи.

«Підтримую медичну реформу в країні та ініціативу Президента. Адже дійсно потрібно змінювати умови праці лікарів у селі. Завдяки підписаній кампанії ми змогли дещо покращити фінансове забезпечення медиків», - зауважує пані Наталія.

За її словами, відчуває розвиток та реформування у медицині, та разом зі своїм медичним колективом прагнуть нових змін. Наталія Сахненко вже підписала понад 1800 декларацій з пацієнтами. Нова амбулаторія буде обслуговувати населення Високівської ОТГ – 2500 жителів.

«Приємно, що амбулаторії будуть мати власний службовий автотранспорт, який допомагатиме надавати медичні послуги вчасно», - продовжує сімейний лікар.

У майбутній амбулаторії у с. Високе попередньо працюватимуть сімейний лікар, медсестри, бухгалтер. Для кожно майбутньої амбулаторії на Житомирщини вже придбали автомобілі Renault.

Змінюватиметься, зміцнюватиметься та оновлюватиметься і матеріально-технічна база амбулаторій нового типу. Так в таких закладах сімейної медицини будуть:
- набір лікарських засобів та медичних виробів для надання медичної допомоги при невідкладних станах;
- апарат визначення рівняглюкози крові у комплекті (глюкометр, смужки, одноразові ланцети, одноразові рукавички);
- таблиці для перевірки гостроти зору;
- медичний ліхтарик;
- пікфлуометр;
- молоточок неврологічний;
- пульсоксиметр портативний;
- отоофтальмоско;
- ваги для дітей;
- ваги для дорослих;
- ростомір;
- стетофонендоскоп;
- термометр (для вимірювання температури тіла), в тому числі цифровий або інфрачервоний;
- тонометр з малими, середніми і великими манжетами;
- витратні матеріали одноразового використання;
- нібулайзер;
- програмно-апаратний комплекс для телеметрії та телемедичного консультування;
- електрокардіограф.

Медична реформа в Україні направлена на створення нової системи охорони здоров’я, що здатна відповідати реальним потребам людей, забезпечувати доступні та якісні медичні послуги незалежно від місця їх проживання та фінансовий захист на випадок хвороби.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення