Дні відкритих дверей у рамках Всесвітнього тижня боротьби з глаукомою

11.03 11:18    
З 10 по 16 березня 2019 року Україна приєднується до проведення Всесвітнього тижня боротьби з глаукомою. Гасло цього року – «Фокус на глаукому». Цю дату з ініціативи Всесвітньої асоціації глаукоми WGA та Всесвітньої асоціації пацієнтів із глаукомою WGPA почали відзначати з 2008 року, як Всесвітній день глаукоми, а з 2011 року запроваджено Всесвітній тиждень глаукоми.

Глаукома є провідною причиною глобальної незворотної сліпоти у світі. Загальна кількість хворих на глаукому в світі наближається до 100 млн осіб. Щорічно реєструється близько 600 тис. нових випадків сліпоти від глаукоми. Поширення первинної глаукоми, яка посідає друге місце після катаракти в структурі причин сліпоти, набуло в останні роки характеру пандемії.

За результатами досліджень, ймовірність настання сліпоти на одне око через 20 років після виникнення захворювання і початку лікування складає 27%, а на обидва ока – 9%.

У Європі на глаукому припадає 12% усіх випадків сліпоти. В Україні також фіксується зростання динаміки захворюваності на глаукому.

Найбільш схильні до розвитку глаукоми:
родичі (в тому числі далекі) хворих на глаукому;
люди після 40 років, у яких внутрішньоочний тиск (ВОТ) перебуває у верхній межі норми;
люди з високим ступенем короткозорості після 40-50 років, з високим ступенем далекозорості (особливо жінки після 50 років);
люди, які перенесли травми очей, запальні захворювання (увеїти, іридоцикліти);
люди, старші 60–70 років, навіть ті, хто не скаржаться на проблеми з очима;
люди з діабетом, ендокринними, нервовими і серцево-судинними захворюваннями;
люди, які потребують тривалого курсу лікування гормональними препаратами;
люди з підвищеним внутрішньоочним тиском, незалежно від віку;
люди зі зниженим (щодо вікової норми) артеріальним тиском.

Як правило, глаукома характеризується безсимптомним, практично непомітним перебігом захворювання. Ознаками захворювання можуть бути періодичне затуманення зору, поява «сітки» перед оком, відчуття важкості в оці, періодична поява райдужних кіл при погляді на джерела світла, відчуття дискомфорту, тяжкості, напруження в очах, незначна різь в оці, відчуття вологості в очах, погіршення зору в сутінках, незначний біль навколо очей.

З часом поле зору поступово звужується, людина перестає помічати розташовані збоку об’єкти, надалі хвороба призводить до прогресуючого зниження зору, причому згодом можлива повна його втрата. Зір, втрачений внаслідок глаукоми, не підлягає відновленню.

Своєчасна діагностика глаукоми – це перший крок до збереження зору. Виявити глаукому може лікар-офтальмолог після повного діагностичного обстеження всієї зорової системи. Щоб визначити початок захворювання, одного вимірювання внутрішньоочного тиску недостатньо. При комплексній діагностиці на сучасному обладнанні детально обстежується очне дно і диск зорового нерва, а також досліджується поле зору. Тільки в ході такої діагностики можна виявити ті початкові прояви, які виникають ще до ранніх змін у полі зору, і вчасно зупинити розпочатий процес. Іноді внутрішньоочний тиск підвищений, але інші ознаки глаукоми відсутні. Це зустрічається при різних ендокринних розладах і вимагає всебічного обстеження пацієнта.

Огляд офтальмолога і вимірювання внутрішньоочного тиску не менше 1 разу на рік дадуть можливість своєчасно виявити і ефективно лікувати хворобу.

Лікування глаукоми на ранній стадії достатньо ефективне і, як правило, включає використання очних крапель, препаратів, які знижують внутрішньоочний тиск. При підборі препарату враховуються всі особливості – поєднання з іншими ліками, а також можливі протипоказання. Але важливо пам'ятати, що краплі не відновлюють баланс рідини в оці, а лише штучно його підтримують.

Хірургічне втручання, лазерне лікування з медикаментозною підтримкою можуть забезпечити стійку компенсацію рівня внутрішньоочного тиску, відновлення дренажної системи ока, успішно зупинити прогресування захворювання. Якщо своєчасно встановлено діагноз і проведено лікування можливе повне або часткове відновлення зору.

Для кваліфікованого надання допомоги населенню з підвищеним ВОТ у Житомирській області працюють спеціалізовані глаукомні кабінети. Загалом у 2018 році в області функціонувало 20 долікарських та 6 глаукомних кабінетів, у яких вимірюється внутрішньоочний тиск.

Всього минулого року по області виконано 128468 тонометрій та профілактичних оглядів на глаукому.

Серед дорослого населення області у 2018 р. уперше виявлено 575 хворих на глаукому: І стадія – 261 особа; ІІ стадія – 236 осіб; ІІІ стадія – 54 особи; ІV стадія – 24 особи (абсолютно сліпих). Зокрема, при профоглядах виявлено 257 хворих на глаукому: І стадія – 138 осіб; ІІ стадія – 98 осіб; ІІІ стадія – 18 осіб; ІV стадія – 3 особи (абсолютно сліпих).

Всього станом на 01.01.2019 року на диспансерному обліку в Житомирській області з приводу глаукоми перебувають 7098 осіб: І стадія – 2904 особи; ІІ стадія – 2771 особа; ІІІ стадія – 1023 особи; ІV стадія – 400 осіб (абсолютно сліпих).

За необхідності консервативного і хірургічного лікування пацієнти скеровуються в очні відділення стаціонарів, зокрема до відділення мікрохірургії ока Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського. У 2018 році з приводу глаукоми було прооперовано 385 осіб, стаціонарно проліковано 1141 пацієнта.

З метою профілактики глаукоми та її раннього виявлення, інформування широких верств населення області щодо цього захворювання з 11 по 15 березня 2019 року в рамках Всесвітнього тижня глаукоми у лікувально-профілактичних закладах області проводяться дні відкритих дверей, під час яких кожен бажаючий зможе відвідати лікаря загальної практики-сімейної медицини, терапевта або офтальмолога для безкоштовного обстеження органів зору, вимірювання внутрішньоочного тиску, проведення діагностики глаукоми.

В очних кабінетах проводяться поглиблені консультації пацієнтів із застосуванням тонометрії, визначення полів зору, огляду очного дна та рекомендаціями лікаря-офтальмолога.

Так, зокрема впродовж Всесвітнього тижня боротьби з глаукомою з 11-15 березня у кабінетах № 523, 525 та 526 поліклініки обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського з 9 до 15 години лікарі-офтальмологи проводямуть прийом громадян та запрошують усіх бажаючих пройти обстеження зору, виміряти внутрішньоочний тиск та отримати консультації фахівців.

Прес-центр УОЗ

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:57
У Тернополі в пасажирському транспорті травмувалася жін ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення