Президент на Житомирщині: Конкретні результати децентралізації – це наша відповідь критикам

11.03 14:52    
Президент Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Житомирщини запевнив, що продовжить програму децентралізації, яку ініціював у 2014 році.
Президент на Житомирщині: Конкретні результати децентралізації – це наша відповідь критикам

Глава держави подякував громадянам за підтримку децентралізації, яка передбачає передачу прав, повноважень, грошей і відповідальності територіальним громадам. «Влада, повноваження, гроші і відповідальність. Бо відповідальність без ресурсів – це обман. Тому разом з відповідальністю ми передали на місця фінансовий ресурс. Це чесно і справедливо. Тепер у зведеному бюджеті держави частка державного бюджету – 49%. Це вперше за всі часи існування України. На все – на зовнішню політику, на армію, на будь-які інші витрати 49%. І 51%, враховуючи субсидії і субвенції, місцевим бюджетам», - зауважив Глава держави.

«Що це означає для громад? Ми раз і назавжди відмовилися від позиції, коли тільки в Києві знають, що потрібно територіальній громаді. Ми не диктуємо, скільки і на який проект коштів має витрачати громада. Ще недавно, хочу нагадати кожному з вас, було саме так. І посланці з торбами не виходили з київських кабінетів на Печерську. А сьогодні те, що заробили – те ваше, з центрального бюджету передають рішучі кошти на вашу підтримку», - додав він. За його словами, в 2013 році кошти державного фонду, які спрямовувалися на підтримку місцевих бюджетів складали 500 млн грн., а в 2018 році –33,5 млрд. «В 67 разів збільшена державна підтримка громад», - зауважив він.

Президент зазначив, що під час регіональних поїздок бачить, що громади зараз здатні самі приймати рішення, вирішувати гарячі питання і нести за них відповідальність. «Громади нарешті бачать ту перспективу, яка є, створюють стратегії розвитку. І ці стратегічні питання і напрямки беруться не зі стелі, вони формуються у жвавому обговоренні громади, в діалозі, де кожен громадян і член громади має свій голос. Я це підтримую. Моя порада – не бійтеся ставити перед собою великі цілі. Так як це роблю я. Добивайтеся неможливого, щоб отримати бажане», - зауважив Петро Порошенко. Він наголосив, що мета децентралізації – наблизити владу і громадянина.

Президент зауважив, що на Житомирщині чи не першими зрозуміли ідею децентралізації і взялися реалізовувати. Петро Порошенко подякував присутнім людям, які кардинально змінюють Житомирщину: «Ви змінюєте не лише свою громаду, не лише Житомирщину. Ви, разом зі мною, змінюєте всю Україну». Президент відзначив, що зміни мають стати неворітними і застеріг від загрози зупинення децентралізації.

«Чому децентралізація так важлива і чому про неї я кажу зараз? Куди ми хочемо прийти завдяки децентралізації? Якщо коротко і щоб було зрозуміло кожному, децентралізація – це країна без периферії. Не має периферії, так як і в будь-якій європейській країні, і доля кожного села, селища, містечка, міста обласного підпорядкування аж ніяк не менш важлива, ніж доля Києва, Львова, Харова, Одеси чи Дніпра. Це країна вільних, заможних і щасливих людей, де б вони не жили», - впевнений Глава держави.

Президент зауважив, що нині, коли є позитиві результати, то здається, що все просто. «Але 25 років в незалежній Україні такого нічого не було. Що, до нас уряди не знали проблеми, їм вони були не відомі? Знали. Чому ж нічого не робили, чому зберігали старий, ще від часів радянського держплану порядок? … В них була інша мета, щоб саме вони розподіляли ці гроші. Гроші розподіляли, а відповідальність не несли», - наголосив Глава держави.

«Не думайте, що це сподобалося тим, хто сидів на потоках. Коли наша команда тільки починала процес децентралізації, ми взяли на себе весь шквал критики… Сьогодні у нас вже є конкретні результати. І ці результати і є наша відповідь критикам, як нічого іншого не можуть зробити як ходити по олігархічним каналам і поливати нас брудом. А найголовніше – це наша відповідь на сподівання людей», - додав Петро Порошенко.

Президент зауважив, що спочатку були проблеми з децентралізацією, однак громади з допомогою Президента і Уряду долали їх. «Пам'ятаю перші кроки, коли дуже важко було знайти першопроходців, казали: а навіщо мені це потрібно. Зараз вже ці питання не задають», - зазначив Глава держави. Він зауважив, що з'явилися перші приклади, коли громади побачили, що центр виконує свої зобов’язання і що на рахунках у територіальних громад з'являється більше грошей.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення