Житомир не підтримує ініціативу повернути НКРЕКП право встановлювати тарифи на тепло

14.04 12:48    
Тарифи на опалення для житомирян може знову встановлювати НКРЕКП. З 2017 році Житомир отримав можливість встановлювати тарифи на опалення для населення на місцевому рівні. Нині повноваження із встановлення тарифів значній частині підприємств теплокомуненерго можуть повернути НКРЕКП.

10 квітня Житомирський міський голова Сергій Сухомлин взяв участь у робочій нараді та спільно з іншими представниками міст, у яких встановлення тарифів для підприємств теплопостачання можуть повернутися до НКРЕКП, категорично не підтримали таку ініціативу.

Асоціація міст України подала свої зауваження і пропозиції у відповідності до процедури обговорення проектів рішень з ознаками регуляторних актів.

У ході зустрічі 10 квітня всі представники органів місцевого самоврядування та підприємств теплопостачання активно виступили проти виключення з діючих Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у сфері теплопостачання такого критерію віднесення до ліцензіатів НКРЕКП, як рівень забезпеченості споживачів приладами обліку теплової енергії. На переконання виступаючих, за той час, коли органи місцевого самоврядування мали можливість встановлювати тарифи, не зважаючи на надскладне становище сфери теплопостачання в цілому, у підприємств з'явилася позитивна динаміка.

Хоч і тривалий, але прозорий механізм встановлення тарифів, дав ОМС можливість визначати їх на економічно-обґрунтованому рівні. Ще одним позитивним наслідком передачі повноважень стала можливість ОМС самостійно, виходячи з пропозицій підприємств ТКЕ та власних фінансових ресурсів, приймати рішення щодо напрямків та об’ємів інвестиційних програм підприємств (як за рахунок коштів місцевих бюджетів, так і за рахунок зовнішніх запозичень, отриманих, у тому числі, й під місцеві гарантії). Повернення до НКРЕКП повноважень із встановленню тарифів автоматично дає регулятору можливість впливати на формування та реалізацію інвестиційних програм.

Необхідно звернути увагу також на правове підґрунтя проблеми. Існуюче правове поле надає можливість НКРЕКП на власний розсуд змінювати Ліцензійні умови, а відповідно, і надавати або позбавляти ОМС права встановлювати тарифи. Таким чином, запропоновані зміни до Ліцензійних умов суперечать статті 144 Конституції України.

Представник Європейського банку реконструкції та розвитку зазначив, що інвесторам набагато легше та швидше працювати з підприємствами, яким тарифи встановлюють органи місцевого самоврядування, порівняно з тими, яким тарифи встановлює НКРЕКП.

Не підтримала запропоновані НКРЕКП зміни і представник Мінрегіону. Міністерство постійно аналізує фінансово-економічний стан підприємств ТКЕ. За його висновками, підприємства, тарифи яким встановлені ОМС, працюють більш ефективно порівняно з ліцензіатами НКРЕКП. Таким чином Мінрегіон підтримує залишення повноважень з встановлення тарифів тим підприємствам, які були передані до органів місцевого самоврядування.

Позиція представників НКРЕКП не була обґрунтована суттєвими аргументами, які б пояснили причини неочікуваної передачі повноважень з встановлення тарифів у 2017 році, та спробу повернути їх у 2019. Натомість Національний регулятор поінформував про своє звернення до облдержадміністрацій з вимогою надати інформацію про рівень встановлення лічильників комерційного обліку підприємствами галузі, а також про те, що він звернеться до ОДА з вимогою надати інформацію про здійснення ними контролюючих заходів щодо дотримання підприємствами галузі ліцензійних умов.

Оскільки НКРЕКП не змогла переконати інші сторони в обґрунтованості своєї позиції і не відмовилася від свого проекту, учасники наради вирішили провести через два тижні повторну зустріч.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення