Медичні заклади Житомира працюють з великим навантаженням: рівень інтенсивності епідемічного процесу ГРВІ - високий

31.01 16:12    
У Житомирі епідемічний поріг захворюваності на ГРВІ перевищено на 67%. Станом на 30 січня 2020 року рівень захворюваності Житомира на ГРВІ становить 1466 на 100 тис. населення, що на 41% вище рівня захворюваності минулого тижня. На жаль, зареєстровані летальні випадки від ускладнень грипу у Житомирі. В осіб, що померли, лабораторно підтверджено вірус типу А (H1N1) пандемічний, діагностувалась грипозна пневмонія і були супутні захворювання. Рівень інтенсивності епідемічного процесу ГРВІ оцінюється, як високий.

Про це 31 січня повідомила заступниця міського голови Марія Місюрова на сьогоднішньому брифінгу у міській раді. Відмічено, що хворіють в основному діти у віковій категорії 5-14 років.

Наразі медичні заклади Житомира працюють з великим навантаженням, а відділення лікарень, які приймають пацієнтів з інфекційними захворюваннями, перепрофільовані. Лікарні забезпечені необхідними лікарськими засобами, закупленими за кошти міського бюджету.

«За січень в стаціонар лікарні звернулося 1690 дітей. З них госпіталізовано 1400 дітей. 1250 дітей проліковано з встановленням діагнозів вірусна інфекція та грип. З них виявлено ускладнення - 224 пневмонії», - повідомив Володимир Галайба, директор КП «Дитяча лікарні ім. В.Й.Башека». Щоденно в лікарні отримують стаціонарне лікування 240-260 дітей. Лікування дітей проводиться безкоштовно. Медики наголошують: оскільки лікарня працює в понадплановому режимі, то при стабілізації стану дитини можлива виписка зі стаціонарного лікування на амбулаторне долікування.

Під час зустрічі йшлося і про першочергові заходи батьків у разі захворювання дитини. Зокрема, наголошено на важливості своєчасного надання допомоги зі зниження температури та правильному питтєвому режимі. «В першу добу захворювання хворі специфічних проявів не мають. Дітям слід збільшити споживання рідини невеликими порціями, своєчасно збивати температуру, пам’ятаючи, що не можна використовувати аспірин. Позитивним є, коли після третьої доби температура знижується або ж збільшується час між підйомами температури. Якщо ж після третьої доби виникають більш високе підвищення температури, стає частішим кашель дитини, вона стає в’ялою, з’являється задуха - обов’язкова госпіталізація», - відмічено лікарями.

Окрім встановлення діагнозу на основі клінічних симптомів, існує й метод лабораторної діагностики. Мова йде про високоінформативний метод лабораторної діагностики, яким володіє Житомирський обласний лабораторний центр, – метод полімеразної ланцюгової реакції. «Результат отримується швидко. На сьогодні обласним лабораторним центром обстежено 118 пацієнтів. Кожний другий результат дає підтвердження грипу А(H1N1), від якого летальність по Україні невтішна», - відмічає Оксана Волкова, завідуюча інфекційним відділенням КП «Лікарня №1» Житомирської міської ради. У лабораторному центрі вартість обстеження на грип А(H1N1) зазначеним методом - 306 грн, а при обстеженні й на додаткові типи вірусу - 468 грн.

Лікарі наголошують: якщо процес запущений, і пневмонія сформувалася, дуже мало шансів її зупинити. Медики закликають своєчасно звертатися за медичною допомогою до лікарів ПМЦД, а з ускладненнями з направленнями сімейного лікаря чи лікаря швидкої допомоги звертатися на стаціонарне лікування в профільні відділення.

Наголошено, що єдиним ефективним методом захисту від грипу є вакцинація.

Нагадаємо, що через захворюваність дітей на грип та ГРВІ у Житомирі до 5 лютого призупинено освітній процес у навчальних закладах Житомирської міської ОТГ. На період епідемічного підйому захворюваності обмежується проведення масових, дозвільних, розважальних і спортивно-масових заходів серед населення Житомирської міської об'єднаної територіальної громади.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення