На Житомирщині стартує сезон полювання: поліція застерігає від необачності у поводженні зі зброєю

05.08 15:35    
7 серпня в області розпочинається полювання на пернату дичину. Поліцейські нагадують мисливцям про правила поводження зі зброєю та діючі обмеження під час полювань.

Щоб займатися полюванням, необхідно мати посвідчення мисливця, контрольну картку обліку добутої дичини та порушень правил полювання на сезон полювання 2021-2022 років, відстрільну картку та дозвіл на право носіння та зберігання мисливської зброї.

Під час полювання в жодному разі не дозволяється використовувати штучні джерела світла, прилади нічного бачення, дзеркала для осліплення тварин, вибухові речовини, а також петлі, гачки, самостріли, ловчі ями тощо. Заборонено полювати ближче ніж за 200 метрів від житлових будівель, у темний період доби (через годину після заходу сонця і за годину до його сходу), та в стані алкогольного сп'яніння.

Громадяни, які порушують правила полювання: тобто полюють без належного на те дозволу, у заборонених місцях чи час, недозволеними знаряддями або способами, нестимуть адміністративну відповідальність (ст. 85 КУпАП. Разом з тим статтею 248 (Незаконне полювання) передбачено відповідальність за порушення правил полювання, якщо воно заподіяло істотну шкоду, а також незаконне полювання в заповідниках або на інших територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, або полювання на звірів, птахів чи інші види тваринного світу, що занесені до Червоної книги України. У такому разі порушнику загрожує штрафом від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 160 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до 3 років.

Водночас поліцейські інформують, що у разі виявлення порушень вимог щодо використання чи зберігання вогнепальної зброї згідно з чинним законодавством вони мають право скасувати дію дозволів на право носіння та зберігання зброї та вилучити її у власників.

Крім того, важливо суворо дотримуватись правил безпеки поводження зі зброєю. Для цього під час стрільби мисливець має попередньо впевнитись, що поблизу, у напрямку пострілу немає людей і домашніх тварин. Заборонено стріляти «на шум», по цілі, яку нечітко видно (під час туману, в сутінках, проти сонця тощо). На полюванні в заростях та очереті необхідно дотримуватись взятого напрямку, частіше підтримувати зв’язок з іншими мисливцями та бути вкрай уважним.

Тож поліцейські радять мисливцям дослухатись до вказаних застережень, не нехтувати елементарними заходами перестороги та правилами зберігання і застосування зброї. Цим ви вбережете від небезпеки й себе, і оточуючих вас людей. Відтак наскільки вдалим буде новий сезон полювання, залежить переважно від вас.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:07
На пожежі в Ужгороді одну людину врятовано та двадцять ...
Сьогодні 00:05
Станом на 17 березня профінансовано на пенсійні виплати ...
Сьогодні 00:02
У Запоріжжі ліквідовано шахрайський call-центр, який ош ...
Вчора 23:58
Самопроголошеного голову Димерської ОТГ засуджено за сп ...
Вчора 23:54
У Львові два укриття на заводі приведуть в належний ста ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
12 березня 16:56
У Житомирі водій «Toyota Camry» побив чоловіка, якого л ...
05 березня 16:02
У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матері ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення