Вся правда про партнерські пологи з чоловіком: міфи, аргументи за і проти

Вся правда про партнерські пологи з чоловіком: міфи та аргументи

18.05 05:12    
Ще десять років тому жінку в положенні не запитували про те, чи бере вона когось з собою на пологи. Навіщо? І якщо члени королівських родин збиралися на цю грандіозну подію, щоб упевнитися, що спадкоємець справжній, то хто і навіщо це робить зараз?

Міф перший: пологи з чоловіком — модне нововведення
У старовину селянки народжували, сидячи на руках у чоловіка. Той допомагав дружині тужіться, тримаючи за плечі. Чоловік повинен був стогнати разом з нею, а то і замість неї, кричати на весь голос. Бувало, чоловік «народжував» куди голосніше і виразніше «головної героїні» події. Цікаво, що, увійшовши в роль, чоловіки і насправді починали відчувати спазми і болі, від чого дружині «ставало легше».

Крім того, у багатьох країнах прийнято народжувати удвох: таких пологів набагато більше, ніж «одиночних». Замість чоловіка лікарі дозволяють «прихопити» близьку подругу, маму — людину, якій довіряєш.

А в Канаді на сьомому-восьмому місяці вагітності родина, очікуються поповнення, запрошує родичів і друзів на «бебі-шауер», коли майбутні батьки, сяючи від гордості, приймають поздоровлення, подарунки.

Міф другий: пологи — неестетичне видовище
Народження дитини — грандіозна подія, у тому числі і по емоційному напруженню. Що вже говорити про появу на світ свого малюка, якого тато чекав нарівні з дружиною! Народження — зовсім не бридке видовище: це таїнство появи нового життя, чудо природи.

Утім, спільні пологи — це справжнє випробування для подружжя на міцність почуттів. Чи готові майбутні батьки до настільки серйозного кроку підійти разом? А «технічна» сторона самого процесу виглядає цілком пристойно: багато процедур (наприклад, огляд розкриття чи прокол міхура) хоч і проводяться в присутності чоловіка, але відбуваються під чистої простинкою — не «напоказ».

До речі, чоловікові зовсім не обов'язково дивитися ТУДИ, у самий вирій подій. Можна задовольнятися позицією у приголів'ї породіллі, і звідти він допомагати притримувати дружину, повторювати команди акушерки.

Міф третій: присутність чоловіка на пологах марна
Хтось і досі щиро вважає, що «нормальний мужик» не прагне «підглянути», як з'являються на світ діти, а бажання бути присутнім на пологах — прояв патології. Мовляв, досить художньої літератури на настільки делікатну тему, фільмів, нехай собі відзначає в колі друзів радісну подію, поки дружина відновлюється.

Але існує велика різниця між ПРИСУТНІСТЮ на пологах і УЧАСТЮ. У першому випадку, коли чоловік протягом кількох годин спостерігає, як мучиться близька йому людина, складно, насамперед, для чоловіка: він ніяк не може полегшити страждання, безсилий, «відсторонений» від ходу подій.

Для жінки ж опинитися в складну, вирішальну хвилину БЕЗ рідної людини — справжній психологічний стрес: вона відчуває глибоке почуття самотності. Навпаки, коли чоловік активний, то одним своєю присутністю або діями полегшує стан дружини, особливо на найдовших першому і другому періодах пологів, коли йдуть перейми. Допомога надається фізична, наприклад, масаж для знеболювання, і психологічна: підтримання розмови, відволікання, за необхідності — звернення до медперсоналу. Зрештою, саме він здатний прийняти рішення за жінку, коли та не в змозі це зробити, наприклад, за необхідності епідуральної анестезії, позапланового кесарева і т. д.

Однак, якщо у жінки немає бажання постати перед чоловіком розпластаній на кріслі, існує компроміс: чоловік чекає за дверима пологового залу, входить, як тільки народиться дитина, проводить перші хвилини поруч. Втім, звичайно всі чоловіки після появи спадкоємця / нащадка на підйомі щастя ходять колами по палаті і без зупинки розповідають жінки, який у малюка чудовий носик, осмислені очі чи довге волосся. Так що для повноти відчуттів зовсім не обов'язково самому перерізати пуповину — це лише один з атрибутів спільних пологів.

Міф четвертий: необхідна серйозна підготовка
Питання вирішується індивідуально: комусь необхідно відвідування відповідних курсів для майбутніх батьків, а хтось обходиться лише переглядом відеокасет на цю тему, книгами. У пап може просто не знайтися часу на відвідування сімейних занять, до того ж перебувати серед великої кількості вагітних жінок незатишно.

Не варто хвилюватися. Зрозумійте: ВІН просто ІНШИЙ. Так, хтось спокійно вибирає в подарунок жіночу білизну, а хтось обходить прилавок з білизною за кілометр. НЕ нав’язуйте чоловікові певний сценарій поведінки, при порушенні якого ви сильно засмутитеся. Пологи — це природний процес, і правильну поведінку підкаже інтуїція.

Міф п'ятий: погіршення сексуальних відносин
Інтимні стосунки звичайно ж зміняться, адже тепер «на шляху» стоїть дитина. Кілька тижнів жінці потрібно просто на те, щоб прийти в себе. До того ж, вона, ймовірно, недосипає, так як годує малюка вночі, укладає спати. Чоловік далеко не відразу готовий налаштуватися на те, що після пологів доведеться ділитися дружиною с кимось ще. Особливо вразливі чоловіки, щоправда, бояться «підходити» до жінки, щоб не зробити їй боляче, ще пам'ятаючи стан на пологах.

Втім, на інтимних відносинах більше позначаються щоденний побут, притертість характерів. Часто секс після народження дитини, навпаки, поліпшується: адже стало більше взаєморозуміння. Це і є найкращий результат спільних пологів — відчуття єднання сім'ї. Саме тоді відносини переходять на принципово інший рівень. Багато чоловіків, які допомагали підчас пологів, починають переживати нову хвилю закоханості в дружину. Вони печуться про неї, більше допомагають.

Так що яким би не було ваше рішення, серйозно обміркуйте його!

Для присутності на пологах необхідно заздалегідь дізнатися правила того пологового будинку, де збираєтеся народжувати: в одних у чоловіків вимагають флюорографію, в інших список необхідного може бути розширено. Зазвичай, по платному контракту від чоловіка не вимагають взагалі ніяких довідок. І хоча офіційно подружжю дозволено бути присутнім безкоштовно у звичайних пологових будинках, далеко не кожна установа може собі це дозволити через санітарні проблеми.

Дослідження й опитування
Вдалося з'ясувати, що жінки народжували з чоловіками (партнерами), тому що:
• Страшенно боялися.
• Щоб він бачив, чого це варте.
• Я боялася, що лікарі будуть робити щось «не те», а я не зможу їм завадити.
• Та ми завжди разом і працюємо, і відпочиваємо, і їздимо ... Як же це? Я поїду, а він залишиться вдома?
• На курсах підготовки (до пологів) всі пішли народжувати з чоловіками. Ну і ми вирішили теж.
• Хто ж ще мені допоможе, коли важко, як не чоловік?

Народжували самі, тому що:
• Я тоді не знала, що в Україні теж так можна; думала, це тільки в кіно показують
• Кажуть, вони після цього втрачають інтерес в плані сексу!
• Я ж хотіла, але він відмовився!
• Чоловікові зі мною в пологовий будинок?!
• Ми тоді були одружені менше року. Я вважала важливим, щоб він бачив мене тільки красунею ... Зараз все по-іншому.

Чоловічі аргументи «за»:
• Прагнення допомогти дружині у скрутну хвилину;
• Інтерес до того, як з'являється на світ людина;
• Недовіра до персоналу;
• Тому що так прийнято в колі знайомих;
• Тому що лікарі вважають, що так потрібно.

Аргументи «проти»:
• Страх перед негативними моментами (метушня, крики, вид крові);
• Нерозуміння сенсу своєї присутності ( «А що мені там робити?»);
• Боязнь виглядати нерозумно або некомпетентно;
• Тому що це не прийнято в колі знайомих.


Буває, що батько дитини, всупереч бажанню матері, хоча і усвідомлює важливість своєї присутності, але допомагати відмовляється. Відбувається це тому, що він не впевнений, що зможе виявитися корисним або не знає, що йому робити і як поводитися під час пологів. Це справа поправима: позбирайте інформацію на цю тему, разом поговоріть з персоналом лікарні і тими, хто це вже переживав.

Він знає, що потрібно робити, але думає, що не в змозі впоратися, наприклад, знепритомніє, злякається, буде безглуздо метушитися і т. п. Увага! Змусити його в цьому зізнатися вкрай складно — на те він і чоловік, щоб приховувати свої слабкості. Але на те ви і жінка, щоб розуміти все без слів. Тут теж можна порадити поговорити з персоналом пологового будинку, батьками, які вже народжували, подивитися відеозапис пологів. Не хвилюйтеся, ви не злякає його більше, ніж він боїться сам. Домовтеся також, що в будь-який момент він зможе піти і ви не станете його в цьому звинувачувати.

На ваш погляд, він не хоче «напружуватися» за вас і малюка. Одне те, що у вас виникла думка про спільні пологи, говорить про те, що на 99,99% це припущення невірно. Насправді його зупиняють вищеназвані причини. Подумайте: він хотів цю дитину, переносив разом з вами тяготи вагітності, він втомився чекати...

Тому зараз за цією «черствістю», мабуть, ваш чоловік приховує своє хвилювання, щоб воно не передалося вам. Тому постарайтеся бути терпимішими одне до одного. Народження дитини для чоловіка — подія не менш важливе, ніж для жінки.

Тому бути в такий період зі своєю «половинкою», улюбленою жінкою і матір'ю вашої дитини — ваш святий обов'язок.

Що робити в цей час? Та що завгодно, в межах припустимого в даному конкретному пологовому будинку, аби жінці було легше переносити відбувається. Відволікати її розмовою, робити їй масаж, співати з нею і т.п.

Головне — щоб вона відчувала вашу участь і щоб участь ця було максимально ефективною. А для цього необхідно чітко розуміти, що являють собою пологи, і, кажучи вже серйозно, — добре підготуватися до них.

Пологи мають три періоди: перейми, потуги та народження плаценти.


Перший період пологів
Перший період пологів триває від початку перших справжніх переймів до повного розкриття шийки матки. Найтяжчим в першій фазі є болі в області крестца. Відчуття, які переживає жінка, важко описати, вони сильні, але не обов'язково хворобливі.

Що може зробити чоловік
Вимірювати частоту перейм. Час між переймами вимірюється від початку однієї перейми до початку наступної. Періодично вимірюйте цей час і записуйте. Якщо перейми частіше 10 хвилин, вимірюйте їх частіше.

Підтримуйте дух своєї вагітної дружини. Дуже важливо в цій ранній фазі пологів розслаблення породіллі. Щоб цього досягти, чоловік також повинен бути спокійним і розслабленим як внутрішньо, так і зовні. Занепокоєння однієї людини завжди діє на іншу не тільки під час розмови, іноді свій нервовий стан можна передати іншій людині навіть шляхом дотику.

Спільне виконання розслаблюючих вправ або делікатний повільний масаж може допомогти обом. Але для дихальних вправ ще надто рано.

Зберігайте почуття гумору, і допоможіть зберегти його своїй дружині, час тоді буде йти швидше. Зараз сміятися буде легше, ніж потім, коли почнуться більш сильні спазми. Займіть чимось її, щоб хоч на час змусити її забути про пологи, наприклад, читайте вголос, подивіться цікаву передачу по телевізору, ідіть на коротку прогулянку.

У наступній фазі перейми стають більш тривалими, сильними і частими. На початку цієї фази ви повинні бути вже в лікарні.

По мірі можливості старайтесь, щоб двері в пологовий кімнату були закриті, світло приглушене, панувала тиша. Спостерігайте за переймами. Якщо увімкнено плодовий монітор, зверніться до лікаря або акушерки, щоб пояснили Вам, як розпізнати перейму за записом.

Дихайте голосно разом з дружиною під час переймів, якщо їй це допомагає. Можете гладити живіт чи область крестца, застосовувати "антитиск" або іншу техніку, що зменшують родову біль (ці техніки обов'язково треба вивчити при підготовці до пологів).

Керуйтеся вказівками жінки, запитуйте, який тиск або масаж приносить їй більше полегшення. Нагадуйте їй про сечовипускання (приблизно через кожну годину). Не, ображайтеся, якщо дружина не розмовляє з Вами або роздратована. Пам'ятайте, що пологи — це не іспит на витримку болю.


Другий період пологів

Другий період триває від повного розкриття шийки матки до народження дитини. Під час цієї стадії до перейм приєднуються потуги: сильні поштовхи вниз м'язами матки і живота. Завдяки потугам голова дитини йде вниз через малий таз. Найсильнішим відчуттям у другому періоді є почуття надзвичайно сильного позиву до стільцю.

Що може зробити чоловік


Продовжуйте підтримувати дух дружини, прагніть забезпечити їй комфорт. Не ображайтеся, якщо дружина перестане Вас помічати.

Її увагу зайнято іншим. Керуйте її потугами і диханням, застосовуючи принципи, вивчені раніше.

Під час потуг підпирайте дружині спину, якщо це необхідно; тримайте за руку, витирайте лоба, якщо вона захоче. Допомагайте дружині залишатися у відповідному положенні. Періодично інформуйте улюблену про те, як просуваються пологи.

Якщо вам запропонують взяти дитину на руки відразу ж після народження або через хвилину після перерізання пуповини, не впадайте в паніку. І те, й інше — нескладно, і зробите Ви це крок за кроком, за інструкцією лікаря або акушерки.


Третій період пологів
Під час цього періоду матка продовжує скорочуватися, плацента відділяється від стінок матки, потім виходить — пологи закінчилися!


Що може зробити чоловік
НЕ шкодуйте для дружини слів вдячності і похвали.

Потримайте в руках дитину, притисніть її до себе. Не забудьте також обняти дружину. Попросіть акушерку принести якийсь сік для дружини. Якщо у Вас є відеокамера, то Ви можете засняти і пологи, і радісні хвилини першої зустрічі.

Ви отримаєте незабутні відчуття: перший крик малюка, перші ніжні дотики... Маленький чоловік зробив перший крок у життя — і цей щасливий момент залишиться у Вашій пам'яті назавжди.

Пологи з матір'ю своєї дитини — це не просто акт появи чергового індивідуума на світ. Це золотий внесок до скарбниці Вашої спільної з жінкою духовності, значний внесок у Ваше сімейне будівництво.

Так що, чоловіки, народжуйте разом зі своїми дружинами — не пошкодуєте!




RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення