Сонце море і ... вагітність - поради спеціалістів

Сонце море і ... вагітність - поради медичних спеціалістів

08.07 21:09    
Відсоток наших співвітчизниць, що постійно проживають поруч з морем і насолоджуються без обмежень сонячною погодою, морськими купаннями та іншими задоволеннями, пов'язаними з тропічним кліматом, настільки невеликий, що можна зрозуміти абсолютно природне бажання всіх інших мешканок України і ближнього зарубіжжя долучитися хоч на годинку до цих радощів життя. Тим більше, якщо це майбутні мами, яким необхідно перед вирішальною подією набратися позитивних емоцій і відпочити.

Звичайно, вагітність - це не хвороба і перед відважною мандрівницею відкрито багато шляхів, але щоб уникнути неприємних наслідків, бажано пам'ятати про кілька обмежень, які допоможуть зберегти вам і вашій дитині гарне самопочуття і настрій. Легше передбачити і запобігти можливі проблеми, ніж боротися з неприємними наслідками - такий девіз літнього відпочинку біля теплого моря має стати керівництвом до дії.

Медичні протипоказання
Почнемо з найнеприємнішого, але всього лише тимчасового обмеження: за яких діагнозу майбутньої мами найкраще залишатися вдома під наглядом лікарів?

• Передлежання плаценти. Якщо вона розташована низько, то навіть невелике навантаження збільшує ризик кровотечі. Визначити, чи існує у вас така проблема, допоможе УЗД-сканування.
• Загроза переривання вагітності також однозначно передбачає постільний режим.
• Токсикоз другої половини вагітності (гестози). У майбутньої мами з'являються набряки на ногах, руках, обличчі, підвищується артеріальний тиск, виявляється білок в сечі. У цій ситуації їхати кудись на відпочинок не можна, потрібно відправитися до пологового будинку для лікування.

• Загострення будь-якого хронічного захворювання, алергічних реакцій. Якщо протягом вагітності ваш лікар виявив подібні ускладнення, то, швидше за все, він порадить відпочивати не далі ніж в 50-100 км від міста, в якому ви живете.

Неодмінною умовою в даній ситуації є можливість періодично приходити на консультацію до лікаря, а в разі потреби - отримати доступ до екстреної кваліфікованої медичної допомоги.

Але якщо подібні складності вас оминули, то, на думку більшості лікарів, другий триместр вагітності (14-27 тижнів) - оптимальний час для подорожей: залишилися позаду ранкові нездужання, ваш організм вже звик до нового стану, ви повні сил.

Європа? Азія? Африка?
Проблема вибору при сьогоднішньому розмаїтті пропонованих туристичними фірмами послуг в вашому випадку повинна бути обмежена наступними міркуваннями.

По-перше, клімат: якщо вагітність протікає нормально, відпочивати можна в будь-якій кліматичній зоні, хоча в останньому триместрі різка зміна клімату все ж є небажаною.

По-друге, температура повітря влітку в обраній вами країні або регіоні. У таких країнах, як Мексика, Куба, Єгипет, Туніс, ОАЕ, Індія, вже в травні - червні температура повітря перевищує 30 ° С. Бажано, щоб мандрівниці «в положенні» берегли себе від спеки. Краще вибирати для відпочинку країни, де літня температура повітря наближена до тієї, що звична для вас, і відправлятися туди варто не в дуже жаркі місяці (тобто не в липні і не в серпні). Добрі умови у курортів країн Балтії, Хорватії, Туреччини, Франції, Іспанії, Швейцарії. Однак існують і декілька найбільш бажаних місць для відпочинку в Україні - насамперед Крим. Сухий клімат цього півострова є дуже сприятливим для вагітних жінок.

По-третє, як бути з любов'ю до екзотики? Однозначно відповісти на запитання, чи можна вагітним їздити в екзотичні країни, не можна. Це питання має вирішуватися індивідуально, після консультації з лікарем. Наприклад, поїздка в Африку загрожує небезпекою заразитися важкими інфекційними захворюваннями, тому всім, хто туди їде, необхідно зробити щеплення від жовтої лихоманки, а потім приймати в профілактичних цілях протималярійний препарат. Природно, що вагітним жінкам ні того, ні іншого робити не можна. Лікар приймає рішення щодо вакцинації в кожному випадку індивідуально. У першому триместрі заборонене щеплення від грипу і від усіх тропічних інфекцій, щоб не завдати шкоди здоров'ю плоду, що розвивається. Крім того, екзотичні країни (Куба, Мексика, країни Африки, острівні держави) знаходяться надто далеко, і майбутній тривалий переліт (іноді і з пересадкою) буде вкрай утомлюючим для будь-якої людини, не кажучи вже про майбутню маму.

Чорне? Червоне? Середземне?
Ось, нарешті, жадане море або океан призивно плескають у ваших ніг і ви готові віддатися у волю хвиль. Про що при цьому слід пам'ятати?

Вагітним жінкам дуже корисно купатися, особливо в морській воді, насиченій солями і мікроелементами, що оздоровлюють організм. Цей природний гіпертонічний розчин дуже добре розслаблює м'язи, тонізує нервову систему, допомагає при стресі. У воді майбутня мама не відчуває ваги власного тіла, вона розслаблюється і освіжає тіло в спекотний день. Крім того, плавання - це прекрасне тренування для дихальної та м'язової систем організму, яка допоможе підготуватися до пологів. Дуже корисне плавання при варикозному розширенні вен, оскільки воно підтримує тонус м'язів. Тому плавайте в задоволення, але уникайте перевантажень, не влаштовуйте змагань, не пірнайте.

І ще про екзотику. У південних морях нерідко недалеко від берега знаходяться коралові рифи, навколо яких граються незвичайної краси різнокольорові рибки. Пам'ятайте, що наступати на корали не можна (для цього існують спеціальні тапочки, їх можна заздалегідь купити в магазині): наступивши босою ногою на корали, ви забезпечите собі проблеми на решту відпочинку. Те ж саме можна сказати і про «Золоту рибку» та інших представників морської фауни - чіпати їх не можна ні в якому разі, так як вони можуть бути отруйними.

Якщо температура морської води здасться вам не дуже високою і заходячи в воду ви відчуєте озноб, прислухайтеся до своїх відчуттів і не мерзніть - у цьому випадку варто віддати перевагу басейнові, де температура води набагато вища.

Сонце друг чи ворог?
Ні для кого не є секретом, що влітку сонце стає більш активним. Сонячна активність досягає піку в липні-серпні і залежить не тільки від пори року, але і від часу доби. У період підвищеної активності сонячні промені можуть спровокувати розвиток різних небажаних процесів в організмі, особливо в шкірі. Головне джерело небезпеки - ультрафіолетове опромінення: промені UVA, UVB, UVC, що відрізняються довжиною хвилі і ступенем впливу на організм і шкіру людини.

UVA-промені - довші; вважається, що вони проникають в дерму (глибокий шар шкіри), руйнують клітини, стають причиною старіння, розвитку раку шкіри і катаракти. Більш короткі UVB-промені впливають в основному на епідерміс (поверхневий шар шкіри). Вплив UVC-променів до уваги не береться, так як вони майже повністю відображаються епідермісом.

Сподіваємося, що сказаного вище цілком достатньо, щоб майбутня мама, як і будь-яка інша розсудлива людина, пропустила одну з традиційних курортних розваг - конкурс «Хто чорніший?» (варіанти – «Хто найшоколадніший?», «Хто самий бронзовий?»). На то у вагітної жінки, крім усього перерахованого, є і додаткові причини:

• Тривале перебування на сонці може сприяти розвитку маткової кровотечі у зв'язку зі зниженням артеріального тиску і тонусу м'язів.

• Майбутня мама ризикує швидко перегрітися на сонці і знепритомніти, тому що під час вагітності змінені та ускладнені процеси теплообміну.

• Під дією сонця прогресує варикозне розширення вен нижніх кінцівок. Це пояснюється тим, що під час вагітності кровотік у венах утруднений, а якщо вагітна жінка до того ж знаходиться в умовах спекотного клімату, - порушуються процеси теплообміну, знижується артеріальний тиск і кровотік сповільнюється, що сприяє розвитку застійних явищ у венах і, відповідно, варикозної хвороби.

• Якщо на обличчі жінки з'явилися пігментні плями, пов'язані з вагітністю, вони можуть збільшитися. Пігментація, яка може з'явитися після засмаги на ранніх термінах вагітності, довго не проходить (це пов'язано зі зміною гормонального фону).

З іншого боку, сонячне світло сприяє виробленню в організмі вітаміну D, який регулює обмін мікроелементів: кальцію, магнію, фосфору, перешкоджає розвитку остеопорозу у майбутньої мами і є профілактикою розвитку рахіту у майбутньої дитини. Важливо тільки розумно використовувати його корисні властивості і нейтралізувати шкідливі, дотримуючись наступних правил безпеки. Як і до вагітності, бажано засмагати до 10 години ранку і після 5 години дня - в період неактивного сонця.

Щоправда, майбутнім мамам потрібно вживати деякі додаткові заходи, наприклад, використовувати спеціальні сонцезахисні засоби. Зараз вибір всіляких кремів та мастил достатньо великий. Нагадаємо лише загальні критерії їх вибору. Якщо ви збираєтеся користуватися маслами, то пам'ятайте, що масло надає шкірі гладкості, м'якості, але не захищає від опіків. При використанні ефірних олій потрібно враховувати фотосенсибілізуючу дію деяких з них: мастил гіркого апельсина, лимона, бергамоту, грейпфрута, імбиру, кори кориці. Ця дія базується на тому, що речовини, які входять до складу ефірних олій, накопичуються в шкірі і підвищують її чутливість до впливу ультрафіолетових променів. В результаті розвиваються алергічні дерматити та запальні процеси на ділянках шкіри, яка зазнала сонячного опромінення.

А ось олії кмину та кедру можуть викликати гіперпігментацію - потемніння шкіри і появу пігментних плям. Тому в сонячні дні краще не застосовувати засобів, що містять ці масла, або не виходити на вулицю в найближчі 2 години після їх застосування. Якщо ви збираєтеся використовувати сонцезахисний крем, то він повинен мати ступінь захисту принаймні мере 15 SPF, найбільш підходить - 30 SPF (ступінь захисту завжди вказаний на упаковці). Наносити крем слід за 20 хвилин до виходу на сонце, з повторним нанесенням кожні 2 години.

Гарною підтримкою організму в сонячні дні будуть овочі та фрукти. У цей період вам особливо необхідні антиоксиданти, які нейтралізують продукти обміну і розпаду речовин, який посилюється при високій температурі навколишнього середовища. Їх особливо багато міститься в моркві, томатах, вони також присутні в рослинних нерафінованих оліях і охолодженому зеленому чаї.

Взагалі, у спекотні місяці літа (в липні, серпні) майбутнім мамам потрібно проводити на сонці якнайменше часу. Вдень у спеку краще приймати повітряні ванни в тіні. Крім того, не забудьте захопити із собою на пляж воду і час від часу поповнювати її запас в організмі.

Хліб, видовища та інші радості життя
Яка подорож обходиться без знайомства з особливостями місцевої кухні! Але, знову ж таки, не слід забувати про почуття міри. Багато їжі у спекотний день принесе не стільки задоволення, скільки шкоди. У спекотний день дотримуйтеся загального принципу: менше калорійної їжі на сонці. Тоді організму не доведеться витрачати сили на перетравлення їжі, при якому виділяється додаткова теплова енергія, що може стати додатковим фактором перегрівання. Не зайвим буде нагадати, що майбутній мамі не варто зловживати екзотичними стравами і спеціями, які можуть зіграти роль алергенів або просто викликати зовсім небажаний під час відпочинку розлад кишечника.

Що стосується розваг, тут варто врахувати кілька обставин. Перш за все, сплануйте свій день: на відкритому сонці краще знаходитися в першій половині дня не пізніше, ніж до 12 години, а в другій - не раніше, ніж з 17 години. Тривалі екскурсії пішки, сафарі на джипах, сходження в гори і спуски в каньйони, як і дайвінг, доведеться відкласти на «невагітний» період вашого життя.

Подбайте також про свій гардероб. У сонячні години найбільш безпечний легкий одяг світлих тонів з рукавами. Він вбереже вас від опіків, а якщо буде одяг з натуральних матеріалів - бавовни або льону, то й від алергічних реакцій, які найчастіше проявляються саме на сонці. Не забудьте і про головний убір. Щоб уникнути перегріву не варто носити вузький облягаючий одяг - він порушує процес природного охолодження шкіри і сприяє перегріву.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: МамаТато
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 13:10
У Сумах запрацював Центр допомоги врятованим
Сьогодні 13:09
Ворог вдарив по Селидовому, загинула жінка
Сьогодні 13:01
Польські фермери поновили блокування напрямків пунктів ...
Сьогодні 13:00
Комітет з питань інтеграції України до ЄС здійснив робо ...
Сьогодні 12:53
Вкотре Київська митниця передала товари для потреб обор ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення