Янукович знову застосував право вето

19.03 18:32    
Президент України Віктор Янукович відповідно до частини другої статті 94 Конституції України повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду парламентом Закон «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану». Про це повідомляє його прес-служба

Пропозиції Глави держави під час повторного розгляду зазначеного Закону на пленарному засіданні Верховної Ради доповідатиме Представник Президента України у Верховній Раді Ю.Мірошниченко.

ПРОПОЗИЦІЇ

до Закону України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану»


Прийнятий Верховною Радою України 23 лютого 2012 року Закон України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» не може бути підписаний з таких підстав.

1. За статтею 6 Закону в разі неможливості прийняття місцевою радою рішення про передачу комунального майна у державну власність таке рішення приймається сільським, селищним, міським головою, головою районної у місті, районної, обласної ради або секретарем відповідної ради з наступним його затвердженням відповідною радою згідно із законом (частина третя).

Передача комунального майна у державну власність у разі прийняття про це відповідного рішення оформляється актом приймання-передачі, який підписується сільським, селищним, міським головою, головою районної у місті, районної, обласної ради або секретарем відповідної ради та уповноваженою особою військового командування або органу, на який покладено здійснення заходів правового режиму надзвичайного стану, та скріплюється печатками місцевої ради і військового командування чи органу, на який покладено здійснення заходів правового режиму надзвичайного стану відповідно до закону (частина четверта).

Названі положення не узгоджуються зі статтею 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», за якою лише в разі звільнення з посади сільського, селищного, міського голови у зв'язку з достроковим припиненням його повноважень або його смерті, а також у разі неможливості здійснення ним своїх повноважень повноваження сільського, селищного, міського голови здійснює секретар відповідної сільської, селищної, міської ради. До того ж Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» в районній, районній у місті, обласній раді не передбачено посади секретаря, а є посади заступника голови районної, районної у місті (у разі її створення) ради, першого заступника, заступника голови обласної ради (стаття 56).

У зв'язку з цим не можу підтримати наведені положення Закону, що надійшов на підпис, через їх невідповідність положенням базового закону, який відповідно до Конституції України визначає систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

Тож пропоную частини третю, четверту та шосту статті 6 Закону, що надійшов на підпис, доповнити положенням, за яким рішення про передачу комунального майна приймаються і відповідні акти підписуються визначеними у Законі особами, у тому числі секретарем відповідної сільської, селищної, міської ради, у порядку, встановленому законом.

2. Законом, який розглядається, встановлюється, що в разі неможливості залучити до оцінки майна, що підлягає примусовому відчуженню, суб'єктів оціночної діяльності – суб'єктів господарювання така оцінка проводиться суб'єктами оціночної діяльності – органами державної влади або органами місцевого самоврядування за погодженням із власником майна. У разі ж відмови або відсутності власника майна зазначені органи мають право проводити таку оцінку самостійно (частина друга статті 8).

Такий підхід не забезпечує захисту прав власника майна, яке примусово відчужується, може призвести до їх порушення і неможливості власника захистити свої законні інтереси, з чим не можна погодитись.

У зв'язку з цим слід зазначити, що статтею 353 Цивільного кодексу України, яка регламентує питання реквізиції (примусового відчуження майна у власника за надзвичайних обставин), установлено, що в разі реквізиції майна оцінка, за якою попередньому власникові була відшкодована вартість реквізованого майна, може бути оскаржена до суду (частина четверта).

Убачається за доцільне з метою забезпечення захисту прав власників примусово відчужуваного майна доповнити Закон, який надійшов на підпис, аналогічною нормою щодо можливості оскарження до суду оцінки вартості майна, що примусово відчужується.

3. Законом, який надійшов на підпис, встановлюються порядок отримання компенсації за примусово відчужене майно (стаття 11) та порядок повернення примусово відчуженого майна, що збереглося (стаття 12).

При цьому Законом не передбачається такого виду компенсації за примусово відчужене майно, як, наприклад, надання взамін, якщо це можливо, майна, аналогічного примусово відчуженому.

Водночас уже згаданою статтею 353 Цивільного кодексу України передбачено право власника майна в разі реквізиції майна вимагати взамін надання йому іншого майна, якщо це можливо (частина п'ята).

Ураховуючи надзвичайну актуальність зазначеного питання для деяких категорій громадян, зокрема осіб похилого віку, сімей з дітьми, з метою прискорення та спрощення механізму забезпечення потерпілих осіб належною компенсацією за втрачене майно пропоную передбачити у Законі положення щодо права власника примусово відчуженого майна на одержання іншого відповідного майна, якщо це можливо.

З огляду на зазначене пропоную в Законі:

1) у статті 2 слова «військового стану» замінити словами «воєнного стану»;

2) у статті 6:

частину третю доповнити реченням такого змісту: «Відповідне рішення приймається зазначеними особами у порядку, встановленому законом»;

абзац перший частини четвертої доповнити реченням такого змісту: «Акт приймання-передачі підписується зазначеними особами у порядку, встановленому законом»;

частини третю, четверту та шосту після слова «секретарем» доповнити словами «заступником голови»;

3) статтю 8 доповнити новою частиною такого змісту:

«3. Оцінка майна, за якою попередньому власнику було відшкодовано вартість примусово відчуженого майна, може бути оскаржена до суду»;

4) у статті 12:

назву статті доповнити словами «та надання взамін іншого майна»;

доповнити статтю новою частиною такого змісту:

«З. Колишній власник майна, яке було примусово відчужене, може вимагати взамін надання йому іншого майна, якщо це можливо»;

5) у статті 15:

абзац п'ятий пункту 2 доповнити словами «або вимагати надання йому взамін іншого майна, якщо це можливо»;

підпункт 3 доповнити абзацом такого змісту:

«Колишній власник примусово відчуженого у зв'язку із запровадженням та здійсненням заходів правового режиму воєнного стану майна може вимагати взамін надання йому іншого майна, якщо це можливо».

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення