Верховна Рада визнала факти порушення екс-прем’єром Ю. Тимошенко законодавства при підписанні газових контрактів

20.03 16:09    
Верховна Рада України ухвалила постанову про звіт парламентської Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин підписання газових контрактів на початку 2009 року, якою визнала наявність ознак державної зради в сфері економічної безпеки України. Проект постанови був внесений народними депутатами України - членами Тимчасової слідчої комісії І. Богословською, Ю. Литвином, А. Александровською, О. Бобильовим, В. Олійником, О. Надошею, І. Зваричем.

За відповідне рішення проголосувало 256 депутатів ВРУ, з них – 183 представники Партії регіонів. Постанова набуває чинності з дня прийняття.

П О С Т А Н О В А


ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ


Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК«Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» щодо наявності ознак державної зради в сфері економічної безпеки України

Заслухавши звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» щодо наявності ознак державної зради в сфері економічної безпеки України, утвореної постановою Верховної Ради України від 17 березня 2011 року № 3145-VI, Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

1. Звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» щодо наявності ознак державної зради в сфері економічної безпеки України (далі - Тимчасова слідча комісія) взяти до відома.

2. Верховна Рада України зазначає, що 17-19 січня 2009 року, під час ведення переговорів та підписання директив на укладення газових контрактів між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» Прем’єр-міністр України Тимошенко Ю.В.:

2.1. Приховала від суспільства та влади факти існування боргу її приватних компаній перед Міністерством оборони Російської Федерації у сумі 405 311 181 доларів США та існування в Російській Федерації кримінальної справи, в якій доведено вину Тимошенко Ю.В. у неодноразовому даванні хабарів посадовим особам Міністерства оборони Російської Федерації. Ці обставини безперечно свідчать про конфлікт інтересів та суттєво впливали на рішення Прем’єр-міністра України на користь іноземної держави;

2.2. Одноосібно погодилась на дискримінаційні умови газових контрактів, які порушили умови підписаного раніше, 2 жовтня 2008 року, Меморандуму між урядом Російської Федерації та Кабінетом Міністрів України про співпрацю в газовій сфері;

2.3. Достеменно знаючи, що Кабінет Міністрів України відмовився затвердити директиви на підписання газових контрактів на дискримінаційних умовах, видала одноосібно директиви, хоча такі повноваження належать виключно Кабінету Міністрів України як колегіальному органу виконавчої влади;

2.4. Здійснила протиправний тиск на підпорядковану особу – голову правління НАК «Нафтогаз України», який відмовлявся підписувати газові контракти на дискримінаційних умовах, та змусила його підписати такі контракти під загрозою звільнення.

3. Прем’єр-міністр України Тимошенко Ю.В. порушила Конституцію України, закріплені Законом України «Про Кабінет Міністрів України» базові демократичні принципи роботи Кабінету Міністрів України, такі як верховенство права, законність, колегіальність, відкритість та прозорість (стаття 3 Закону України «Про Кабінет Міністрів України»).

4. В діях Прем’єр-міністра України Тимошенко Ю.В. вбачаються ознаки кримінальних злочинів та особиста залежність і зацікавленість, які виходять за рамки перевищення влади та службових повноважень, в яких Тимошенко Ю.В. визнана винною судом. Серед ознак інших злочинів дії Тимошенко мають і ознаки державної зради. Ці обставини мають бути досліджені правоохоронними органами, оскільки Тимчасова слідча комісія використала всі наявні в неї можливості для встановлення об’єктивних обставин підписання газових контрактів.

5. Верховна Рада України вимагає від усіх посадових осіб держави діяти виключно відповідно до Конституції та законів України. Конституція України дозволяє посадовим особам державних органів влади діяти виключно на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (стаття 19 Конституції України). Демократія – це процедура.

6. З метою недопущення порушення Конституції України та демократичних принципів роботи органів державної влади та вищих посадових осіб держави Верховна Рада України звертається до Президента України, Кабінету Міністрів України, Генеральної Прокуратури України та Служби безпеки України з рекомендацією посилити контроль за законністю дій посадових осіб держави та посадовців органів влади.

Верховна Рада України вважає, що демократичні принципи законності, верховенства права, прозорості та відкритості повинні бути основою дій будь-якої посадової особи без виключень.

7. Тимчасовій слідчій комісії направити звіт до Президента України, Кабінету Міністрів України, Генеральної Прокуратури України, Служби безпеки України для відповідного реагування.

8. Направити звіт Тимчасової слідчої комісії: Раді Європи; Парламентській асамблеї Ради Європи; Раді Європейського Союзу; Європейській комісії; Європейському парламенту; главам держав, урядів та парламентів країн-членів Європейського Союзу, Російської Федерації, Сполучених Штатів Америки, Канади; Парламентській Асамблеї НАТО; Генеральному секретарю ООН, ОБСЄ.

9. Опублікувати звіт Тимчасової слідчої комісії в газеті «Голос України».

10. Тимчасовій слідчій комісії інформувати дипломатичні представництва іноземних держав в Україні про результати своєї роботи.

11. Ця постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Прес-служба Партії регіонів

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення