Служба безпеки МТС допомогла знешкодити групу мобільних шахраїв

Служба безпеки МТС допомогла знешкодити групу мобільних шахраїв

15.10 10:45    
Київ, Україна – Оператор мобільного зв'язку «МТС Україна», 100%-ва дочірня компанія ВАТ «Мобільні ТелеСистеми», провідного телекомунікаційного оператора в країнах СНД, Генеральний партнер Олімпійської збірної України, взяла активну участь у розкритті діяльності групи мобільних шахраїв, на рахунку яких – близько півсотні крадіжок грошей з банківських карт.

Експерти з безпеки «МТС Україна» допомогли співробітникам УБОЗ у Сумській області розкрити злочинну схему, жертвами якої стали близько півсотні людей, які користуються послугами різних українських операторів. Зараз зловмисники затримані й перебувають під слідством.

В основі шахрайської схеми лежить послуга, яку надають деякі банки, що дозволяє знімати гроші з рахунку без наявності банківської карти. Для авторизації використовується тільки разовий код, що надсилається на номер мобільного телефону.

В інтернеті, газетах або іншому загальнодоступному джерелі злочинці знаходили оголошення людей, які щось продавали. Продавцю пропонували угоду з оплатою товару шляхом переказу грошей на його банківську картку і таким чином дізнавалися її номер.

Шахраї також переводили на мобільний номер потенційної жертви незначну грошову суму, робили на нього кілька дзвінків з різних номерів телефонів, обманним шляхом вивідували іншу інформацію про номер. Отримані дані використовувалися для отримання дубліката нібито втраченої SIM-картки жертви. На цей номер злочинці отримували код авторизації, щоб зняти гроші через банкомат.

«Світом править той, хто володіє інформацією. Про це сьогодні повинен пам'ятати кожен, хто залишає дані про себе в соціальних мережах, на форумах, у підписі до електронної пошти. Навіть опублікувавши в інтернеті фотографію своїх близьких або повідомивши кличку домашньої тварини, він може таким чином відкрити шпарину для шахраїв. Зловмисники стали розумнішими, більш винахідливими, багато з них є хорошими акторами. Мобільних шахраїв зловити складніше, тут не обійтися без допомоги мобільних операторів. Я вдячний компанії МТС, зокрема, її експертам з безпеки, за допомогу, яку вони нам надали в затриманні шахраїв і взагалі в розкритті злочинної схеми», – зазначив Юрій Кучмєєв, начальник УБОЗ УМВС України в Сумській області.

«Останнім часом найпопулярнішими серед шахраїв стають схеми, в яких використовується особиста інформація про людину, отримана з різних відкритих джерел. На жаль, не багато людей замислюються над тим, яку інформацію вони розміщують в інтернеті, які дані вони передають незнайомим людям. Адже сьогодні майже нічого не коштує, маючи лише адресу особистої електронної пошти, отримати про людину інші відомості, які потім використовувати в корисливих цілях. Але, незважаючи на гадану анонімність, мобільних шахраїв зловити не набагато складніше, ніж звичайних. І наша практика співпраці з правоохоронцями в котрий раз це підтверджує. Тому, якщо кожен буде робити свою роботу так само якісно, як зараз, жоден злочинець не залишиться без покарання», – зазначив Дмитро Вінцевич, начальник департаменту безпеки« МТС Україна».

ТОП-10 схем, використовуваних шахраями
МТС склала добірку таких схем, щоб показати, як можна визначити ознаки шахрайства, а також що потрібно і чого не варто робити, стикаючись з сумнівними пропозиціями.

Мама, я в міліції!
Людині, у якої, як відомо шахраям, є дитина-підліток, дзвонять або відправляють тривожне повідомлення такого виду: «Мамо, мене затримали в міліції. Терміново потрібні ХХХ грн. Відправ їх на номер телефону/банківської картки і т.п. Потім подзвоню». Якщо дитина зараз перебуває не поряд з батьками, є ймовірність, що вони можуть потрапити у пастку шахраїв.

Перекинь грошей
Абоненту приходить SMS: «Не можу додзвонитися, немає грошей, перешли 5 гривень». Зайве говорити, що з цього номера ніхто не передзвонює. Зазвичай такі повідомлення можуть відправити тільки найближчі люди: друзі, рідні. Незнайомий номер повинен вас насторожити й змусити замислитися, куди потраплять ваші кошти.

Влаштуємо на роботу
Абонент знаходить оголошення, в якому якась фірма пропонує працевлаштування. Для цього необхідно подзвонити на номер 070Х ХХХХХХХ, щоб пройти «консультацію». Кожна хвилина такого дзвінка обійдеться претендентові в значну суму. Будьте уважні, МТС реалізувала в своїй мережі спеціальну функцію, завдяки якій абоненти, які телефонують на будь-який номер з нестандартною тарифікацією, протягом перших 12 секунд чують автоматичне повідомлення про реальну вартість хвилини дзвінка на цей номер.

Пропозиція розбагатіти
Шахраї відправляють SMS такого змісту: «ЦЕ ПОВИННІ ЗНАТИ ВСІ!!!!! Існує один варіант отримання грошей по мобільному телефону, грошей звичайно ви зняти не зможете, зате ВАМ на рахунок прийдуть гроші. За відправлену SMS з вас нічого не знімуть – це перевірено вже дуже багатьма. Як це зробити». Далі пропонується відправити SMS-повідомлення (набір букв і цифр) на короткий 4-значний номер. Шахраї обіцяють, що протягом трьох хвилин вам прийде на рахунок 30 грн. Поповнювати запрошують абонентів усіх мобільних операторів. Насправді, гроші знімаються у того, хто відправляє SMS.

Заборгованість за кредитом
Абоненту приходить SMS: «Банк Х відмовив Вам у видачі кредиту». Через кілька днів, коли абонент забуде про це повідомлення, йому дзвонять з незнайомого номера. Автовідповідач, представившись банком Х, каже: «Нагадуємо Вам про необхідність погасити кредит. Хочете прослухати повідомлення ще раз, натисніть 1. Хочете зв'язатися з оператором, натисніть 2». Зазвичай, абонент виходить на оператора, який правдоподібно описує ситуацію із заборгованістю по кредиту. Для більш детального з'ясування обставин псевдооператор пропонує з'єднати абонента зі службою безпеки банку, завданням якої насправді є виманювання у переляканого абонента особистої інформації, номерів кредитних карток та ін. Не дивно, що після цього з карток починають зникати гроші.

Важливо! Ні в якому разі не розкривайте нікому свої особисті дані. Попросіть «представників банку» надати якомога більше інформації про банк: телефон, адресу, контактну особу. Обов'язково перевірте інформацію у відкритих джерелах.

Підключись і отримай 100 гривень
За грошову винагороду вам пропонують підключитися до мобільного зв'язку на контрактній основі. Зловмисники обіцяють, що візьмуть всі зобов'язання за контрактом на себе і будуть вчасно оплачувати рахунки. Через певний час вам приходить рахунок на роумінг на дуже велику суму грошей.

Важливо! Не оформляйте на себе контракти для невідомих третіх осіб, тому що за законодавством ви несете повну юридичну відповідальність за всі документи, під якими підписуєтеся.

Отримай вдвічі більше
Абоненту приходить SMS такого змісту: «Сервер мобільного оператора Х. Перекажіть гроші на номер 8-ХХХ-ХХХ-ХХ-ХХ і отримаєте вдвічі більше!»

Важливо! Мобільний оператор ніколи не проводить акцій, умовою яких є переказ грошей з одного мобільного номера на інший.

Врятуйте дитину
Абонент отримує повідомлення з невідомого номера про необхідність знайти рідкісну групу крові для порятунку дитини. У повідомленні вказується номер телефону, дзвінки на який автоматично спустошують рахунок абонента.

Важливо! Незнайомий номер повинен вас насторожити і змусити ще раз замислитися, чи за адресою потраплять ваші кошти.

Поверніть мої гроші
Абонент отримує SMS про те, що хтось перевів на його рахунок певну суму грошей. Через декілька хвилин приходить SMS з повідомленням про помилку і проханням повернути гроші назад.

Важливо! Перевірте, чи змінився стан вашого рахунку. Якщо ви не пам'ятаєте, завжди можна зателефонувати оператору і уточнити, чи не було поповнень рахунку протягом дня.

Ви виграли!
Абоненту приходить SMS з невідомого номера або з Інтернету (номер 1010), де йдеться про виграш цінного призу. Щоб його отримати, необхідно купити ваучер поповнення рахунку протягом певного часу і повідомити код активації за вказаним номером. В інших випадках схеми «ВИ ВИГРАЛИ!» вам можуть подзвонити й назватися ді-джеєм радіостанції або оператором call-центру.

Важливо! Якщо у вас немає можливості подивитися умови акції на сайті, ви зможете отримати інформацію за безкоштовним номером 111.

Як не потрапити у пастку мобільних шахраїв

Зі свого боку оператор всіляко намагається попередити можливість шахрайства, забезпечуючи захист абонентів. Але в той же час абонент сам має бути пильним, уважним до деталей, завжди перевіряти дані. Багато шахрайських схем не витримують випробування здоровим глуздом. І, якщо виникають сумніви, абонент завжди може звернутися до оператора, який надасть підтримку.

Не розкривайте особисту інформацію невідомим особам. Ні в якому разі не розголошуйте секретні коди поповнення рахунку. Не передавайте свої SIM-картки або інтернет-модеми третім особам за винагороду, тому що вони можуть бути також використані шахраями.

Будьте уважними до номерів, з яких вам телефонують від імені MTC. Компанія MTC та її представники можуть телефонувати абонентам, але лише з метою інформування про нові послуги, сервіси та акції. Компанія MTC офіційно повідомляє, що не проводить та не буде проводити розіграшів, для участі в яких абоненти повинні повідомляти коди поповнення рахунку.

Ми завжди готові відповісти на ваші запитання та надати вам будь-яку інформацію. Дзвоніть за телефонами: на номер 111 – безкоштовно з мобільного телефону або 044 240 0000 зі стаціонарного телефону (згідно зі стандартними тарифами в межах України).

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення