Голос Евромайдану. Інформаційний бюлетень, 12 грудня

12.12 18:19    
Інформаційний бюлетень, 12 грудня
В ніч на 11 грудня оборонці Майдану протягом восьми годин витримали атаку тисяч «беркутівців» та вояків внутрішніх військ, які нападали з чотирьох напрямків. При морозі -12, в сутичках, з колосальним та фізичним навантаженням, ми встояли. Зробили це без насильства, не спровокувавши силовиків на побиття! Вони не змогли протиснутися на ключові точки Майдану. Майдан Незалежності, Київрада, Будинок профспілок і Палац культури та мистецтв («Жовтневий») залишилися в наших руках. «Пліч-о-пліч!», рука до руки, душа до душі – ми встояли. Спроба Януковича розігнати Майдан провалилася! У вівторок переляканий Янукович вже запросив переговорів. Коли на Майдані лунає «Героям слава!», це про вас, - про тих, хто захистив Майдан від атаки з боку Януковича! Один з героїв дня – простий машиніст потягу метро в Києві. За наказом влади було закрито станції, найближчі до Майдану. А ця людина, ризикуючи втратити роботу, закликала людей рухатися на Майдан і пояснювала, де краще вийти, щоб швидше дістатися на допомогу людям. А таксисти перед ранком киян на оборону Майдану підвозили безкоштовно. Дуже важливо, що тисячі киян відгукнулися на заклик Майдану і за кілька годин пробилися крізь щільні кордони і посилили захист.

Майдан встояв та став ще сильнішим – і в прямому, і в переносному сенсах. Збудовано нові й потужніші барикади. До охорони по всьому периметру підключилося більше тисяч «афганців», добре вишколених у питаннях оборони. Але головне інше: країною прокотилася чергова хвиля обурення насильницькими діями збанкрутілого режиму Януковича. З усіх усюд люди масово поїхали на підтримку та підсилення Майдану. В багатьох областях оголошено мобілізацію людей на Київ. Оскільки саме тут вирішується доля країни, місцеві майдани зменшуються й відправляють людей на головний Майдан до столиці. Кожен з нас може і повинен теж долучитися до мобілізації. Дзвоніть рідним, друзям, знайомим і кличте їх сюди.

Ми не лише втримали територію свободи. У вівторок п’ятеро затриманих за участь в протестах вийшли на свободу. Боротьба за інших – триває. На базі юридичних служб «Батьківщини», УДАРу та «Свободи» створено Координаційний центр правового захисту для надання юридичної допомоги мітингуючим. Центр надає безкоштовну фахову юридичну допомогу постраждалим від неправомірних дій міліції та судів. Телефони центру: (044) 220-17-71, (068) 717-09-82, (06) 717-09-63, (06) 753-13-45, (06) 127-63-50. Кожен, хто бореться на Майдані, повинен знати, що тут своїх не кидають, що правовий захист учасників протесту є одним із головних завдань Штабу і жодна людина, яка потрапила в «поле зору» так званих правоохоронців, не залишиться без правової допомоги та товариського плеча.

На неділю 15 грудня лідери опозиційних партій Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок скликають Народне віче, яке висуне Януковичу ще одну вимогу – не підписувати з Росією угоди про приєднання України до Митного союзу. Він планує зробити це під час візиту до Путіна 17 грудня. Лише масова участь українців у віче змусить його почути нашу позицію: Митному союзу – ні, Європейському союзу – так! Минулої неділі на віче в Києві зібралося до мільйона людей. Наступної нас має бути не менше. Лише так змусимо Януковича відмовитися від продажу України.

Важливо знати, що в ніч штурму на Майдані перебували і тримали оборону на різних його барикадах лідери української опозиції Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Олег Тягнибок. Їхні родини – теж учасники протесту. Терезія Яценюк працює волонтером на кухні Майдану: готує бутерброди. Наталя Кличко співала для учасників Майдану і відвідувала поранених в лікарні. Ольга Тягнибок надає медичну допомогу, і дорослі діти Олега так само мобілізувалися на Майдан.

"Я звертаюся до кожного українця: повстаньте!", - із таким закликом виступила Юлія Тимошенко. «Кожен удар кийком "Беркуту" по мирним людям на Майдані, - пише вона, - це удар кийком по обличчю всього українського народу. Не дайте Януковичу зробити насилля нормою нашого життя". Юлія Тимошенко закликала лідерів демократичного світу потроїти зусилля, щоб зупинити авторитарний режим в Україні фінансовими та візовими санкціями, міжнародними антикорупційними розслідуваннями. «В іншому випадку в Україні побудують кладовище свободи».

США розглядає питання застосування санкцій проти керівництва України. Про це заявила речник державного департаменту США Джейн Сакі. Канада буде уважно стежити за розвитком подій в Україні та розглядати усі можливі методи реагування. Про це йдеться у заяві прем’єра Канади Стівена Гарпера. Колишній генсек НАТО Джеймс Грін закликав ввести санкції проти влади України і арештувати активи українських чиновників, яких він прямо порівняв з бандитами: "Час для терпіння закінчився. Наша відповідь повинна бути мовою, яку зрозуміють бандити: санкції, арешт активів і зневага".

Світ підтримує Майдан і пишається Україною. США висловили «огиду» з приводу «рішення української влади надати перевагу Беркуту, бульдозерам, кийкам, а не поважати демократичні права та людську гідність у відповідь на мирний протест». Український уряд має розпочати реальний діалог з народом, а не зачищати Майдан від протестувальників. Про це заявив глава МЗС Німеччини Гідо Вестервеллє. " Він нагадав, що ЄС готовий стати посередником у цьому діалозі. У вівторок Майдан відвідала міністр закордонних справ Європейського Союзу Кетрін Ештон. Баронеса зазначила, що прибула сюди, аби висловити нам підтримку. У відповідь присутні на Майдані гучно скандували "Дякую!", «Ештон!», «Європа!». Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд тез завітала на Майдан. Вона пригощала людей печивом, булочками і хлібом. Дипломат підійшла до місця, де стоять представники внутрішніх військ, і запропонувала їм печиво. Правоохоронці частування взяли мовчки: дякували посмішками..

Щоб озлобити «Беркут» на людей, влада тримає його напівголодним. Мабуть тому в ніч штурму «вояки» забрали із собою з одного із розгромлених ними наметів запаси ковбаси для кухні Майдану. Але влада починає втрачати контроль над силовиками. Бійці кіровоградського «Беркуту» відмовилися їхати до Києва для участі в розгоні Майдану. Десятеро людей з оболонського спецпідрозділу «Беркуту» в Києві не захотіли виконувати накази керівництва.

Колишній глава київської міліції генерал-лейтенант Віталій Ярема каже, що силовиків більше немає звідки везти. «Все, що можна, вони уже стягнули до Києва». Якщо в наступні ночі на Майдані буде більше людей, спецпідрозділи нічого не зможуть зробити – ми вистоїмо й далі», - пояснив Ярема, генерал, що з народом. Проти великої кількості людей «спецназ» абсолютно безсилий. Вже наступної ночі після спроби штурму на Майдані була рекордна як для нічного чергування, кількість людей. Навіть ДАЇшники не блокувати під’їзди до Майдана, а таксисти могли вільно під’їжджати аж під самі барикади, підвозити і привозити людей. 

Триває процес бродіння та хитань в середовищі регіоналів. Ще минулого тижня із фракції ПР у Верховній Раді вийшли Давид Жванія та Інна Богословська. Богословська в ніч штурму… виступила проти влади на Майдані. Тарас Чорновіл покаявся перед людьми за співпрацю з Януковичем. Фракція Партії Регіонів у Львівській міськраді припинила існування, бо всі її члени вийшли із фракції та зреклися членства в партії Януковича.

Кравчук і Кучма заявили Віктору Януковичу про необхідність відставки Азарова. Кравчук згадав студентську "революцію на граніті" 1990 року: "Коли студенти лягли на граніт, я голова Верховної Ради прийшов до них і сказав: ходімо до Верховної Ради. Ми прийшли, зробили спеціальне засідання, дали слово студентам. Вони висловили свої думки і побажання, і ми на основі цих думок і бажань прийняли постанову ВР про відставку тодішнього глави уряду».

Увечері у вівторок увесь весь Майдан дивився футбол і вболівав за донецький Шахтар, який проводив свій останній у цьому сезоні матч групового турніру Ліги чемпіонів УЕФА з англійським Манчестер Юнайтед. Схід і Захід – разом! Зека – геть!

Штаб національного спротиву

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення