Статистика зубожіння

Статистика зубожіння

20.11 13:19    
Згідно свіжих даних Держстату, обіг роздрібної торгівлі в Україні падає. Саме цей показник чітко показує, стає нація багатшою або біднішою. Чим більше грошей у населення, тим швидше зростає обсяг цієї торгівлі - громадяни більше заробляють і більше витрачають, та навпаки.

Як пише в своїй авторській колонці експерт Олександр Охріменко, якщо в січні-жовтні минулого року роздрібна торгівля в Україні зросла на 9,3%, то цього року впала на 6,8%. Винен Донбас, як люблять повторювати прем'єр і президент? Частково так. Саме в Луганській та Донецькій областях падіння найбільш катастрофічне - на 40,3% і 31,9% відповідно. Але і в інших областях ситуація не набагато краща. У максимально віддаленій від Донбасу Волинській області торгівля скоротилася на 4,7%, а в Миколаївській, що знаходиться ближче - і зовсім на 6,4%. В деяких регіонах, де статистики виявили приріст, він не перевищує відсотка. Але ж ще минулого року в середньому по країні торгівля зросла на 9,3%.

Що змінилося? Різко зросли тарифи на газ та комунальні послуги і подорожчав імпорт через шалену девальвацію гривні. У людей просто не залишається грошей на покупки. Більш того, навіть якщо щось і залишається, населення починає економити, переводячи гривні в долари, які стануть в нагоді в ще важчій ситуації. Це називається падінням рівня життя, або попросту - зубожінням.

Сергій Арбузов, який очолював фінансово-економічний блок Кабміну минулого року, такий сценарій передбачав. Саме це могло б трапитися в Україні набагато раніше, погодься уряд дотримуватися порад МВФ - в першу чергу, накрутивши тарифи, а також відпустивши гривню у вільне плавання. Неможливо зміцнювати економіку, розраховуючи тільки на ринок, який сам собою все виправить, і застосовуючи одні й ті ж рецепти, які МВФ роздає десятиліттями, і які вже багато разів у різних країнах показали свою руйнівність та неефективність, що і трапилося з Україною.

План Арбузова полягав у іншому - підтримувати населення всіма силами, гальмуючи інфляцію і утримуючи під контролем валютний курс, нарощуючи витрати населення. Саме зростаючий попит повинен був витягнути економіку України. І це спрацювало - витрати населення швидко збільшувалися, а до кінця минулого року зростання економіки склало 3,7%.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Вчора 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Вчора 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
17 квітня 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
17 квітня 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення