Велика Європа – відповідь новому світовому порядку

Велика Європа – відповідь новому світовому порядку

06.10 16:40    
Як частина Великої Європи Україна зможе стати одним із геополітичних центрів впливу, – переконаний Арсеній Яценюк.

На шостому саміті Ялтинської Європейської Стратегії (YES) лідер «ФРОНТУ ЗМІН» Арсеній Яценюк вразив присутніх своїм баченням європейського майбутнього України. Політик чітко й аргументовано заявив – місце нашої країни у Великій Європі, яку потрібно створювати спільними зусиллями.

Європа неможлива без України

Свого часу символом поділу світу на Схід та Захід була Берлінська стіна. Із її руйнацією у 1989 році було пов’язано багато надій – на новий світовий порядок, без холодної війни та штучних кордонів. Але умовні кордони не зникли – їх просто пересунули трохи далі й продовжили жити за старими правилами. «На превеликий жаль, розподіл України на Східну і Західну є не що інше, як поділ Європи на Східну і Західну. Ми так і залишилися поділені», – наголосив Арсеній Яценюк.

Європейський Союз навіть закріпив такий розподіл. Країни, що входять до ЄС, – начебто «справжня Європа», а від інших ЄС відсторонився візовим порядком, односторонньою політикою щодо сусідів. «Я не розумію, що таке європейська політика сусідства стосовно України. Україна – це Європа. Це Європейський Союз може виробляти політику щодо своїх сусідів. Але як ви бачите розвиток Європи без України, без Росії, без інших країн?» – із таким словами лідер «ФРОНТУ ЗМІН» звернувся до гостей Саміту.

Шанси України стати найближчим часом членом ЄС примарні, тому треба думати про інші ініціативи й шукати власних партнерів. Потрібно говорити про іншу модель – Велику Європу. «Вона дасть змогу усвідомити, що ми як Європа маємо спільні цінності, можемо рухатися разом і бути конкурентними», – переконаний політик. Адже після нинішньої кризи постане зовсім інший світ, уже без американської гегемонії, але з новими викликами. І до цього потрібно бути готовим.

«Європейський Союз самостійно навряд чи буде конкурентним за таких умов, як і Україна, Росія та інші країни. Саме тому ми зобов’язані сформувати проект Великої Європи, який є відповіддю на наше загальне майбутнє», – наголосив політик. За його словами, Київ має бути ініціатором цього проекту, оскільки через такий формат ми зможемо стати одним із геополітичних центрів впливу. «Ми повинні готуватися до того, що є кілька континентів, які з нами дуже жорстко конкуруватимуть. І що більші ми, що сильніші у нас зв’язки, що менше ми самі себе обмежуємо кордонами ЄС – то кращі результати ми отримаємо», – підкреслив він.

Гроші на індустріалізацію дасть держава, НБУ та інвестори

Але не тільки про Європу та її майбутнє розповідав Арсеній Яценюк. Чимало питань учасники Саміту поставили і щодо чотирьох програмних цілей, про які заявляв Яценюк: нова індустріалізація, велокотоварне сільське господарство, здорова й освічена нація та боєздатна армія.

Зокрема, цікаво було послухати, де лідер «ФРОНТУ ЗМІН» планує брати кошти на індустріалізацію. А це чималі гроші, адже за 18 років незалежності в Україні фактично не було побудовано нічого нового і все, що сьогодні в нас є, – це спадок радянської імперії. Саме тому, наголосив Арсеній Яценюк, індустріалізація – це насамперед державний проект. «Не було жодної країни, де без державної допомоги і без державного плану будувалися дороги, залізниці, аеропорти, великі промислові гіганти. Україна не буде винятком», – наголосив політик.
Тому нова індустріалізація відбуватиметься за рахунок кількох джерел.

Перше – це спеціальні кредити Національного банку України. «Я кажу про досвід, який ми мали у 2004 році, коли за рахунок спеціальної програми Центрального банку було добудовано ХАЕС та РАЕС і дорога Київ-Одеса», – розповів Арсеній Яценюк.

Друге – бюджетні кошти. «Ми не маємо права розмазувати кошти по тарілці. Подивіться на перелік об’єктів, які є в Україні. Це система, в якій пропонували тільки одне: Дайте гроші цьому депутату. Він збудує один кілометр газопроводу, а те, що треба будувати ще 300 кілометрів, – нічого страшного. Саме так ми розбазарили все, що могли розбазарити», – пояснив політик. Виходом із такої ситуації може стати тільки конкретне проектування та жорсткий контроль над використанням коштів.

Третє – це іноземні інвестиції. «Я чудово усвідомлюю, що ми не можемо зробити це без іноземного інвестора. Але для цього країна повинна мати політичну передбачуваність. Я не кажу про якусь химерну форму політичної стабільності, я кажу про політичну передбачуваність, в умовах якої будь-який інвестор готовий ризикувати. Інвесторам треба дати чіткий знак: ми здатні забезпечити вам майбутнє, якщо ви з нами гратимете за однаковими правилами. І вони прийдуть сюди», - переконаний лідер «ФРОНТУ ЗМІН».

Саме завдяки таким крокам Україна отримає нову конкурентну промисловість та працюючу економіку і зможе зайняти гідне місце на міжнародній арені.



Фото: Доповідь Арсенія Яценюка на саміті YES була найбільш змістовною
Автор статті: Сергій Омельченко


RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Сьогодні 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Сьогодні 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Сьогодні 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Сьогодні 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
Вчора 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
Вчора 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення