Житомиряни та мешканці ще 8 областей стали заручниками масштабної афери

25.05 09:38    
Поліцейські Тернопільщини за підозрою у вчиненні шахрайства в особливо великих розмірах затримали 33-річного жителя Бучача. За повідомленням правоохоронців Тернопільщини, гроші зловмисникові надходили з усіх куточків України, та жоден з покупців так і не отримав товару, оголошення про продаж якого 33-річний мешканець м. Бучач розміщував у мережі Інтернет. Його жертвами стали кілька десятків громадян.
Житомиряни та мешканці ще 8 областей стали заручниками масштабної афери

Як розповів начальник Бучацького відділення поліції Ярослав Побуринний, свою злочинну діяльність 33-річний житель райцентру розпочав ще восени минулого року. На безкоштовному сайті оголошень розмістив інформацію про те, що продає мобільний телефон престижної марки. Ціну вказав привабливу, тому дзвінки від потенційних покупців надходили один за одним. За дзвінками слідували грошові перекази – люди надсилали хто п’ять тисяч гривень, хто десять – в якості завдатку.

«Як вдалося встановити під час досудового розслідування, зловмисник не мав жодного телефону на продаж, торгував, так би мовити, повітрям, а люди довіряли йому», – каже Ярослав Побуринний.

Спочатку обдурених покупців вдавалося «водити за ніс», годуючи обіцянками, однак на початку січня до поліцейських надійшла перша заява від жителя Хмельниччини. Чоловік втратив майже одинадцять тисяч гривень, спокусившись на дешевизну мобільного відомої марки.

«Зловмисник намагався якось залагодити конфлікти з тими покупцями, хто часто телефонував йому, вимагаючи повернення коштів та погрожуючи звернутись до поліції, – розповів слідчий відділення Роман Грисюк. – Бувало, повертав частину грошей. Принаймні, про це свідчать вилучені у підозрюваного під час санкціонованого обшуку понад 170 квитанцій про переказ коштів».

Такий спосіб шахрайської діяльності вимагав ще більшої активності, тому зловмисник, змінюючи номери телефонів, подавав все нові й нові оголошення про продаж неіснуючих мобільних пристроїв.

Про масштаби діяльності зловмисника можна лише здогадуватися, але наразі до поліцейських звернулися понад двадцять осіб, що потерпіли від дій шахрая. І в кожному випадку втрати становлять не менше десяти тисяч гривень.

Давати свідчення про злочини, вчинені жителем райцентру, до поліцейських Бучацького району їдуть потерпілі з Тернопільщини, Київщини, Хмельниччини, Одещини, Житомирщини, Львівщини, Закарпаття, Волині та інших регіонів. Люди в один голос заявляють – сумніватися щодо безпечності придбання товару – не було підстав, адже зловмисник безперешкодно надавав свої анкетні дані, навіть копії документів надсилав.

Легкі гроші спонукали чоловіка до пошуку нових шахрайських схем. Тож він вирішив поексперементувати з клієнтами електронної системи миттєвих інтернет-розрахунків. У результаті житель Вінничини, який повірив пройдисвітові, втратив понад тридцять тисяч гривень.

«Досудове розслідування кримінального провадження, розпочатого за частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу триває, – розповів заступник начальника Бучацького відділення поліції Володимир Дудин. – Чи не щодня надходять заяви від нових жертв зловмисника, якому вже оголошено підозру та обрано запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт».

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:42
В Сумській області оперативно ліквідувавши пожежу, вогн ...
Сьогодні 10:41
У Києві під час пожежі у квартирі загинула людина, трьо ...
Сьогодні 10:40
Хмельницькі рятувальники ліквідували наслідки смертельн ...
Сьогодні 10:12
На Закарпатті завадили незаконному переміщенню підакциз ...
Сьогодні 10:10
СБУ затримала інформатора російської розвідки, який шпи ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
Сьогодні 11:00
У Житомирі «бізнесвумен» продавала елітні автівки, ввез ...
Сьогодні 10:35
У Житомирі в чоловіка поцупили автомобіль
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення