Володимир Ширма: Децентралізація – шлях до ефективного розвитку громад

15.03 11:24    
Володимир Ширма: Децентралізація – шлях до ефективного розвитку громад

Децентралізація – найуспішніша з реформ, що реалізуються в Україні, і є реальним шляхом до ефективного розвитку громад. На цьому наголосив голова обласної ради Володимир Ширма 14 березня у Ружині під час семінару для депутатів місцевих рад району.

Оскільки Ружинський район – єдиний в області, де не утворено жодної об’єднаної територіальної громади, тому, окрім голови обласної ради, про переваги децентралізації та про можливості і перспективи громад в умовах реформи розповідали представникам місцевого самоврядування експерт Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Юрій Ганущак, начальник відділу взаємодії з місцевими органами влади Мінрегіону Лілія Попова та керівники району.

Володимир Ширма зазначив, що зворотної дороги вже немає, об’єднуватись треба і громади, які ще не об’єдналися, залишаються у програші.

«На сьогодні на майже 60% території області пройшов процес об’єднання громад і вже утворено 45 громад. Перші громади, які повірили державі і три роки тому об’єднались, наразі успішно функціонують. Держава передає громадам повноваження, які підкріплені фінансовими ресурсами, зокрема надає відповідні субвенції. Громади отримали фінансову незалежність, а разом з нею – можливість відновлювати інфраструктуру, вирішувати свої найболючіші проблеми, насамперед, із соціального захисту. А це будівництво та реконструкція дитсадків, шкіл, доріг, сільських клубів, придбання шкільних автобусів, розвиток сучасних електронних сервісів і багато іншого. Хочу запевнити, що таких коштів, які зараз отримують громади, у них не було за всі роки незалежності», - звернувся до депутатів місцевих рад Володимир Ширма.
Володимир Ширма: Децентралізація – шлях до ефективного розвитку громад

Він навів конкретні приклади, зокрема, в області цього року буде побудовано або відремонтовано 50 лікарських амбулаторій, на ремонт автомобільних доріг області буде спрямовано рекордну суму - 1,5 млрд грн, громадам передають землі, якими вони розпоряджатимуться на власний розсуд.

Володимир Ширма закликав жителів району, аби вони не стояли осторонь процесів децентралізації і утворювали об’єднану громаду.

«Затягуючи процес об’єднання в Ружинському районі, громада недоотримує величезні фінансові ресурси і втрачає шанси на власний розвиток. Треба скористатися можливістю, яка у вас зараз ще є, поки ще не пізно. Адже процес децентралізації – незворотній, і у подальшому ті, хто не об’єднався будуть автоматично приєднані згідно з перспективним планом», - підсумував власний виступ очільник депутатського корпусу.

Після завершення семінару відбулись громадські слухання про створення Ружинської об’єднаної селищної територіальної громади, на яких прийнято рішення про утворення громади з центром в Ружині. У подальшому за таку пропозицію мають проголосувати на сесії депутати селищної ради.
Володимир Ширма: Децентралізація – шлях до ефективного розвитку громад

Володимир Ширма: Децентралізація – шлях до ефективного розвитку громад

Володимир Ширма: Децентралізація – шлях до ефективного розвитку громад

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Сьогодні 10:36
Дніпропетровські рятувальники ліквідували пожежу, що ви ...
Сьогодні 10:15
СБУ затримала агентку фсб, яка наводила російські авіаб ...
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення