М. Присяжнюк вважає неефективною і недолугою бюджетну політику щодо АПК:

М. Присяжнюк вважає неефективною і недолугою бюджетну політику щодо АПК:

28.04 09:59    
Як повідомили Інтернет-порталу Рупор Житомира в прес-службі народного депутата-регіонала Миколи Присяжнюка, 22 квітня Комітет ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин зібрав на слуханнях мало не весь інвестиційний бомонд України, який працює в галузі агропромислового комплексу.

Народні депутати воліли почути інформацію про реальний стан з інвестиціями у сільське господарство, вивчити проблеми і з’ясувати, яка саме правова та законодавча допомога сьогодні на часі для створення сприятливого інвестиційного клімату на селі. В умовах відсутності бюджетних коштів сподівання галузі виключно на інвестора – внутрішнього та зовнішнього. Та чи має він можливість вкладати гроші так, щоб і самому бути у виграші, і реально галузі допомагати?

У слуханнях участь узяли близько 50 інвесторів (у тому числі іноземних), підприємців, фінансистів, економістів, що знаються на темі засідання – «Інвестиційна політика в галузі АПК: необхідність партнерства влади, бізнесу та аграрної громадськості». Були присутніми керівники галузевих спілок – птахівництва, рослинництва, тваринництва, асоціацій та об’єднань тощо.
Народні депутати, члени аграрного комітету Верховної Ради, почули чимало корисної інформації про реалії українського інвестування у село. Названо проблеми, зокрема:

- відсутність «сміливості», ініціативності всіх гілок влади. І досі існуюча невизначеність щодо форми господарювання на селі – фермери-індивідуали, колгоспи, дрібні приватні господарства, крупно-товарні підприємства тощо.

- абсолютно дикунська, щось на кшталт методів 18 століття, конкуренція.

- відсутність професійного сучасного менеджменту. І це при тому, коли на агроосвіту щороку витрачається майже 1,5 млрд гривень.

- невиконання державою своїх прямих функцій в аграрній сфері. Антиринкові підходи та безвідповідальні дії політиків.


«Неефективна і недолуга бюджетна політика держави призводить до того, що маємо абсурдну ситуацію: чим більша бюджетна підтримка – тим більша збитковість АПК. Так, торік на галузь виділено з бюджету 12 млрд гривень. За підсумками ж року маємо збитковість аграрного сектору у 8 мільярдів. Нонсенс!» - зазначив голова Комітету ВР Микола Присяжнюк.

Підприємці називали конкретні свої біди: уряд згорнув кредитування села фактично повністю, не компенсував минулорічні затрати, не вважає за необхідне давати гроші цього року. Так, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич зазначив, що фермери отримали від Уряду на погашення кредитів лише 6 мільйонів гривень на 44 тисячі фермерських господарств. І як їх ділити – не знають, оскільки кожне господарство, щоб вижити, потребує мінімум 200-300 тисяч грн компенсації.

Керівник ТОВ “Техноторг” Євген Березовський зауважив, що державні програми з допомоги селу і створені для того, щоб допомагати у скрутні часи. Але коли жилось більш менш-стабільно, гроші надходили, а нині – жодної копійки. Уряд мав би замість зрізання коштів, збільшувати їх.

Загальний висновок слухань такий - нині діюча в Україні інвестиційна аграрна політика не здатна повною мірою задовольнити сьогоденні виклики і потребує принципової корекції. Натомість агробізнес та аграрна галузь в цілому мають стати пріоритетами державної політики. Це ключова галузь, яка може «підтягти» всю країну до європейського рівня.

Саме конкурентоспроможні товаровиробники повинні бути основними одержувачами та розпорядниками державних субсидій, кредитів - під масштабні проекти розвитку та модернізації галузі.

А щоб стати інвестиційно привабливим, сільське господарство України має перетворитись на успішний бізнес. Для цього необхідно вжити невідкладні заходи:

- забезпечити державну фінансову підтримку державних цільових, галузевих та зональних програм розвитку;
- забезпечити першочергове кредитування цих програм;
- захистити наш ринок від імпорту товарів низької якості;
- впровадити ефективну політику інтервенцій.


Учасники слухань визнали: держава рідко буває ефективним власником. За нею слід визнати функції арбітра (а арбітр не грає на полі!). Сьогодні в аграрному бізнесі нам не вистачає елементарних правил гри.

В іншому держава повинна створювати режим максимального сприяння вітчизняним товаровиробникам - перш за все тим, хто визначає стратегію розвитку найважливіших галузей і напрямків.

Найголовніше: інвестиції мають йти не тільки у виробництво, але і в технології, в науку, у розвиток соціальної сфери. Без повноцінної соціальної сфери село знелюдніє. Відповідно і про будь який агробізнес не може бути мови.

Аграрії переконані: якщо затягувати з власними інвестиціями - дуже скоро прийдуть зовнішні. Вони вже йдуть - практично вже прийшли. У досить великих обсягах. Тож Україна має обмаль часу для того, щоб зберегти свої позиції і відстояти національні інтереси.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення