Володимир Ширма: В онкодиспансері створюватимемо комфортні умови для лікування пацієнтів

17.07 14:35    
Володимир Ширма: В онкодиспансері створюватимемо комфортні умови для лікування пацієнтів

Питання придбання в обласний онкологічний диспансер відповідного медичного обладнання та ремонту приміщення для нього обговорили 17 липня на наради, яку провів голова обласної ради Володимир Ширма. Участь у нараді взяли т.в.о. голови облдержадміністрації Ярослав Лагута, головний лікар закладу Ігор Сабадаш, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації.

Як розповів Ігор Сабадаш, один із сучасних методів лікування онкологічних захворювань - це променева терапія, і щоденно в нашому онкодиспансері потребують такої процедури більше 100 людей.

«Наразі терапію проводимо на гама-терапевтичному апараті 1999 року випуску, і всі знають, що таке лікування дає побічні ефекти. В інших лікарнях України для променевої терапії використовують лінійний прискорювач, який дозволяє направити випромінювання безпосередньо на саму пухлину. Цей метод не викликає променевих ушкоджень, не гинуть здорові тканини, він більш щадний для людини. Це зовсім інший рівень надання медичної допомоги. Тому постає питання придбання такого медичного обладнання для нашого закладу. Але першочергово потрібно облаштувати для нього відповідне приміщення – бункер. У лікарні є приміщення, де було розміщено старе, вже списане, обладнання, і його можна відремонтувати під прискорювач. Орієнтована вартість реконструкції приміщення - 10-15 млн грн, а обладнання коштує 60-70 млн грн», - окреслив проблемне питання Ігор Сабадаш.

Як розповів начальник управління охорони здоров’я Микола Суслик, з наступного року держава має запустити програму придбання лінійних прискорювачів на умовах співфінансування.

«У 2020-2022 роках планується реалізація державної програми щодо придбання на умовах співфінансування лінійних прискорювачів. На початковому етапі передбачається охопити 8 областей, в залежності від потреби, і виділити на закупівлю цього обладнання кошти з державного бюджету у виді медичної субвенції. У нас є перспектива потрапити у цей пілотний проєкт, але головною умовою програми є наявність бункера. Тому, ще раніше, опрацювавши це питання, ми передбачили 500 тис. грн на проєктно-кошторисну документацію для проведення реконструкції приміщення», - поінформував фахівець.
Володимир Ширма: В онкодиспансері створюватимемо комфортні умови для лікування пацієнтів

Володимир Ширма підтримав думку учасників наради і наголосив на необхідності продовжувати створювати сучасні і комфортні умови лікування жителів області.

«Потрібно відремонтувати бункер таким чином, щоби приміщення підійшло під будь-яку модель прискорювача. Для цього треба прорахувати всі технічні вимоги та параметри медичного обладнання і зробити приміщення універсальним. Але робити потрібно, і у подальшому обов’язково шукати можливості для придбання прискорювача, аби підняти на якісно новий рівень надання медичної допомоги онкологічним пацієнтам. Тому у поточному році будемо виділяти кошти і розробляти проєкт на реконструкцію бункера, а при формуванні бюджету на наступний рік передбачатимемо кошти на проведення ремонтних робіт», - підсумував голова обласної ради.

Довідково. В обласному онкологічному диспансері на обліку перебуває 30 тис. хворих з різними видами онкологічних захворювань. Щорічно майже 2 тис. пацієнтів потребують лікування променевою терапією.
Володимир Ширма: В онкодиспансері створюватимемо комфортні умови для лікування пацієнтів

Володимир Ширма: В онкодиспансері створюватимемо комфортні умови для лікування пацієнтів

за інформацією сайту обласної ради

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:07
На пожежі в Ужгороді одну людину врятовано та двадцять ...
Сьогодні 00:05
Станом на 17 березня профінансовано на пенсійні виплати ...
Сьогодні 00:02
У Запоріжжі ліквідовано шахрайський call-центр, який ош ...
Вчора 23:58
Самопроголошеного голову Димерської ОТГ засуджено за сп ...
Вчора 23:54
У Львові два укриття на заводі приведуть в належний ста ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
12 березня 16:56
У Житомирі водій «Toyota Camry» побив чоловіка, якого л ...
05 березня 16:02
У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матері ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення