Віталій Бунечко про імплементацію «формули Штайнмайєра»: Зради не буде. Нам потрібен лише мир в Україні

Віталій Бунечко про імплементацію «формули Штайнмайєра»: Зради не буде. Нам потрібен лише мир в Україні

08.10 11:11    
Напередодні 27 позачергової сесії обласної ради голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко провів брифінг для журналістів, під час якого роз’яснив основні умови імплементації «формули Штайнмайєра».

Брифінг пройшов сьогодні, 8 жовтня.

«Ситуацію розхитують ті сили, які не потрапили до парламенту, яких відірвали від «кормушки». Це маніпуляція політсил, які вже відійшли від влади. Але я підкреслюю – зради не буде. Адже ми всі хочемо завершення війни та повернення усіх територій України. «Формула Штайнмайєра» була розроблена при попередньому очільнику держави і неодноразово піднімалось питання про її імплементацію. І сьогодні ця формула говорить про одне – коли має запрацювати особливий статус Донбасу. Після проведення там місцевих виборів, які відбудуться за Конституцією України, законодавством України та після публікації звіту ОБСЄ про те, що вибори відбулись відповідно до міжнародних демократичних стандартів. Наголошую, що лише з цим погодилась Україна у Мінську», – зазначив Віталій Бунечко.

Голова ОДА зауважив, що наразі існує єдиний майданчик, де ці питання можуть обговорюватись на найвищому рівні, – зустріч у Нормандському форматі.

«Формула Штайнмайєра» не передбачає, що Україна визначає анексію Криму і відмовляється від Донбасу, так само як і не передбачає того, що вибори на Донбасі пройдуть завтра і під дулом кулеметів.

«Зараз мирний процес зрушив з мертвої точки і це роздратувало колишню владу. І я повністю підтримую позицію Президента України в цьому питанні, бо особисто бачив, що відбувається на сході, як живуть там люди. Але Донбас – це Україна і там повинен запанувати мир. Вибори мають відбутись за українським законодавством, а не під дулами кулеметів, з доступом кандидатів від українських політичних сил, українських ЗМІ та міжнародних спостерігачів. Для нас є важливим повернення людей, наших територій, полонених, миру. Тому в цей час нам потрібна єдність і не варто піддаватися на провокації та маніпуляції. А ті, хто це роблять, – хочуть лише повернути собі можливість грабувати український народ та уникнути відповідальності за це», – акцентував Віталій Бунечко.

Зараз тривають заходи по розведенню військ у 3 населених пунктах на лінії розмежування – у Станиці Луганський, Золотому та Петрівському. Процес розведення військ відбуватиметься послідовно, у два етапи: перший етап – розведення особового складу з обох сторін, другий – демонтаж інженерних споруд та подальше розмінування територій.

У Станиці Луганський повністю завершено перший етап розведення військ, процес розбору інженерних споруд ще триває. Розведення відбувається на відстань 1 км від лінії розмежування та є дзеркальним – має здійснюватися обома сторонами, загалом протяжність лінії розведення військ 3 км з 410 км загальної лінії розмежування.

Віталій Бунечко роз’яснив, що це робиться не тільки для просування процесу досягнення миру на Донбасі: «Це важливо для безпеки громадян, які проживають на цих територіях, де буде проведено розмінування, зменшиться кількість обстрілів. Водночас українські війська не будуть знижувати рівень бойової готовності. І в разі загострення і провокацій ЗСУ зможуть припинити розведення військ. Мета цих заходів лише одна – мир на Донбасі та безпека місцевого населення».

Крім цього, голова ОДА Віталій Бунечко анонсував, що вже завтра, 9 жовтня, у приміщенні Житомирської обласної філармонії ім. С.Ріхтера відбудеться розширена зустріч, під час якої громадськість зможе отримати відповіді на будь-які питання від людей, які безпосередньо займаються питанням «формули Штанмайєра».

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:07
На пожежі в Ужгороді одну людину врятовано та двадцять ...
Сьогодні 00:05
Станом на 17 березня профінансовано на пенсійні виплати ...
Сьогодні 00:02
У Запоріжжі ліквідовано шахрайський call-центр, який ош ...
Вчора 23:58
Самопроголошеного голову Димерської ОТГ засуджено за сп ...
Вчора 23:54
У Львові два укриття на заводі приведуть в належний ста ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
12 березня 16:56
У Житомирі водій «Toyota Camry» побив чоловіка, якого л ...
05 березня 16:02
У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матері ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення