Сергій Сухомлин: Дозволили відчинити магазинчики, аби збільшити конкуренцію й не дати підвищити ціни

07.04 09:50    
Сергій Сухомлин: Дозволили відчинити магазинчики, аби збільшити конкуренцію й не дати підвищити ціни

З міським головою Житомира Сергієм Сухомлином Рух ЧЕСНО зустрівся напередодні посилення карантинних обмежень, що запропонував уряд. Запитання до мера збирали також у соцмережах.

Як виявилося, житомиряни переймаються більше повсякденними проблемами міста, ніж ситуацією з COVID-19.

У Житомирі до 6 квітня транспорт працював для всіх, але охочих скористатися ним було не так багато. Тепер громадський транспорт, як і в Києві, возитиме на роботу лише медиків і той персонал, який забезпечує життєдіяльність міста.

Якщо порівнювати з безлюдними вулицями карантинного Києва, Житомир видається столицею: маски носить меншість, мешканці сім'ями прогулюються стометрівкою в центрі міста. Хлопчаки на самокатах вправляються у трюках на сцені перед театром, а поряд просто за міськрадою будівельники зводять два об'єкти – ТРЦ і ресторан. Тут же до магазину стоїть невеличка черга: покупців запускають по одному, попри наявність маски. Вулицею їде комунальний вантажний пилосмок і підмітає узбіччя, а вранці переходи обробили з переносного ранцевого обприскувача.

Поминальні дні під забороною. Ринки відкривати не планують.

У березні-квітні бюджет Житомира недоотримає близько 100 млн грн. Через фінансову скруту зростають борги населення за комунальні послуги. Мер не виключає, що ліміти на газ восени доведеться закуповувати, зокрема, і за бюджетні кошти. Наразі бюджет розвитку повністю зупинений.

Місто робить ставку на експрес-тестування: сімейні лікарі перевіряють людей із симптомами захворювання вдома. У наявності є 41 апарат ШВЛ, планують невдовзі закупити ще 10. Збільшувати надалі кількість апаратів ШВЛ не можуть, бо немає фахівців, які вміють з ними працювати. Майже 180 медпрацівників, котрі ведуть боротьбу з коронавірусом, отримали з міського бюджету заробітну плату в подвійному розмірі.

Мер Житомира розповів, як місцевий бізнес підтримує лікарні, а також пояснив, чому він прийняв благодійну допомогу від "Фонду Андрія Портнова".

Коли закінчили розмову, міський голова отримав телефонний дзвінок з повідомленням про ще один позитивний результат тесту на коронавірус. Для міста це другий випадок. Загалом в області станом на 5 квітня їх 11.

Рух ЧЕСНО бере інтерв'ю в очільників міст і громад, голів ОДА, щоб показати, які рішення вони ухвалюють та як протидіють пандемії.

УДАР ПО ЕКОНОМІЦІ:
МІНУС 100 МЛН ЗА 2 МІСЯЦІ
– Скільки коштів недоотримує місто внаслідок заходів, пов'язаних з коронавірусом, зокрема через недоотримання податків?
– Дивіться, зараз складно це все порахувати. Це залежить і від тих рішень, які ухвалюють Кабінет Міністрів та Верховна Рада. Я особисто з деякими з них не згоден. Наприклад, щодо пільг на сплату земельного податку, чи оренду землі, чи приміщень комунальної власності. Це не можна застосовувати до всього бізнесу. Є бізнес, який працює в умовах карантину й заробляє добре. Є бізнес, котрий повністю зупинився. Є такий, що працює віддалено чи обмежено. Не можна давати пільги всім.

– Асоціація міст України підрахувала, що загалом у країні місцеві бюджети можуть недоотримати 12 мільярдів. У березні, коли карантин тривав 2 тижні, скільки недоотримали?
– За березень не одержали, згідно з планом, 15 мільйонів. На квітень прогнозуємо, що буде недоотримано близько 50 мільйонів гривень. Це з ПДФО та інших податків. 3 квітня на сесії міської ради ми затвердили нову ставку для ФОПів І та ІІ груп. Для ІІІ групи її визначає Кабмін. Якщо ми надамо пільгу всім ФОПам у місті, то це буде приблизно 25 мільйонів гривень на місяць.

Це не всі втрати, яких зазнає бюджет, аж ніяк не всі. Тому що, коли ми кажемо про карантинні заходи, то є дуже багато опосередкованих утрат. Наприклад, місто не зупиняло громадський транспорт.

В умовах карантину кількість одиниць транспорту доводиться збільшувати, аби скупчення людей було якнайменшим. Звісно, можна організувати підвезення 3,5 тисяч лікарів чи медпрацівників, але це величезна кількість транспорту. Потім його потрібно додатково обробляти. Це й небезпека для водіїв, які їх перевозитимуть. Громадський транспорт простіше контролювати й дезінфікувати, ніж таку кількість легкового транспорту – це по-перше.

По-друге, є ще й працівники водоканалу, хлібокомбінату, теплокомуненерго, інших підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста. Є облгаз та обленерго, котрі повинні працювати, є й інші служби. Це десятки тисяч людей, і неможливо організувати їх підвезення (без комунального транспорту, – прим. ЧЕСНО).

З 6 квітня транспорт зупиняти не будемо, але введемо перепустки. Ним зможуть користуватися медики, працівники комунальних та стратегічних підприємств, а також ті, які працюють в аптеках, продуктових і т.д. (Тобто умови будуть ті ж самі, що й в столиці – прим. ЧЕСНО)

– Отже, бюджет міста зараз дотує транспорт?
– Зрозуміло, що виручка тролейбусно-трамвайного управління значно зменшилася. Якщо казати про березень-квітень, то це приблизно 20-25 мільйонів, які ми повинні будемо продотувати з міського бюджету.

Є ще один момент. Під час карантину люди не мають доходів, тож, заощаджуючи кошти, не здійснюють комунальні платежі. І ми розуміємо, що рівень сплати водоканалу становить 75-80%, теплокомуненерго – ще менше, 50%. А за газ чи електроенергію не заплатити ми не можемо, щоб нам не відключили для всіх. І тому з міського бюджету будемо дотувати.

– А ви вже міркували над тим, як будете переглядати бюджет?
– На сесії 3 квітня ми фактично зупинили все фінансування бюджету розвитку. Будемо чекати, коли закінчаться карантинні заходи. Подивимося, як працюватиме бізнес, як наповнюватиметься бюджет. І тоді вже ухвалимо рішення. Для розуміння: у лютому планували розподілити нерозподілені кошти в розмірі 120 млн, які в нас мали б бути. А зараз на сесії розподілили лише 2,5 млн видатків, а решту – зняли.

– Ви відправили в оплачувану відпустку 50% працівників міськради? Що буде, коли карантин подовжать?
– Так. Відпустка в людей закінчиться. Ці повернуться, інші – підуть. Решті ми виплачуємо заробітну плату та мінімальну премію – 10%, яка передбачена законодавством. Так ми скоротили заробітну плату.

– Як щодо оплати праці лікарів?
– Кабмін ухвалив, і Верховна Рада проголосувала за виплати лікарям, задіяним під час пандемії. Але реальна ситуація така, що вони не внесли змін до бюджету, тому ці кошти ми не отримали. На попередній сесії перед карантином ми проголосували й виділили 12 мільйонів на доплати медикам. За березень одержать ті лікарі, які були задіяні в процесі (інфекційне відділення, первинна ланка, що виїжджала на виклики). Плюс ми ж іще за бюджетні кошти зустрічали людей, котрі прибували потягами на вокзал "Київ-Пасажирський". Там теж працювали бригади медиків.

– То лікарі все ж отримали підвищені зарплати чи не отримали?
– Отримали. Понад 180 лікарів одержали подвійну заробітну плату з міського бюджету.

– Сьогодні вранці голова ОДА казав про потрійний розмір.
– Про потрійний розмір? (багатозначно усміхається) Я кажу про те, що виплачено з місцевого бюджету. Інших коштів ми не отримували.
Сергій Сухомлин: Дозволили відчинити магазинчики, аби збільшити конкуренцію й не дати підвищити ціни

– Чи аналізували ви, як зміниться ситуація з безробіттям у місті? Бо вже є приблизні підрахунки загалом за країною, то кажуть про додаткові 10%.
– Гадаю, що в нас ситуація в місті буде трішки кращою. Насамперед тому, що з нашої області не так багато людей виїжджали на заробітки, як, наприклад, з Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької. Саме там чимало заробітчан повернулися з-за кордону, і там ситуація буде складнішою. У нашому місті бракувало робочої сили, тож, думаю, у нас ситуація буде більш-менш.

– Наші дописувачі зазначають, що вакансії у службі зайнятості "заморожено"? (Замислився)

– Ми спілкувалися минулого тижня, то вакансії були.

ДОПОМОГА ВІД БІЗНЕСУ
– Бізнес допомагає напряму лікарням чи через благодійні фонди?
– У нас немає великих підприємств чи фінансово-промислових груп, тому я вдячний бізнесу, який допомагає, чим може. У цій допомозі головне – довіра. Хтось хоче допомогти конкретно лікарні, хтось не хоче сам вирішувати, що купити, відповідати за якість цієї продукції, хтось хоче просто дати гроші. Тому ми в кожній лікарні відкрили рахунки для таких благодійних коштів – перша лікарня, друга лікарня, ЦПМСД, дитяча лікарня. І ще є фонд "Людяність", який давно діє в Житомирі.

Є різні моменти. Наприклад, лікарні потрібно закупити маски. Це бюджетні кошти, адже це комунальні підприємства, тому вони повинні пройти процедуру закупівлі, навіть якщо отримали гроші на благодійний рахунок. Другий момент – в умовах, коли є дефіцит усього, навіть елементарних масок. Вони не можуть купити маски без усіх відповідних документів, без сертифікатів і всього іншого. Але ще в Житомирі є трамвайно-тролейбусне управління, працівники комунальних служб, яким також потрібні захисні маски. Й от із благодійного фонду "Людяність" можна, приміром, купити маски та забезпечити цих людей. Частина бізнесу чи благодійників дає кошти напряму – сама обирає, кому давати.

– В одному з ваших дописів ішлося про допомогу від "Фонду Андрія Портнова". Наші читачі запитували, чи обов'язково було писати про це у Facebook?
– Я ніколи в житті не спілкувався з цією людиною. Ніколи. З першого дня Майдану я був там особисто. І в мене своє ставлення до політичних поглядів Портнова й тієї команди, яка була. Але коли справді потрібна допомога... Я не просив про цю допомогу, однак абсолютно нормальна практика, якщо людина допомогла, просто сказати "Дякую!" і все. Тим паче якби ця людина була в розшуку, переховувалася за межами України, були б якісь кримінальні справи… А він же законно перебуває в Україні. Ви запитайте в лікарів. Я їх після цього зібрав і питаю: "Скажіть, будь ласка, може, треба ці кошти повернути?" Відповіли: "Сергію Івановичу, зараз однаково, хто дає гроші". Мені потрібно забезпечити безпеку медиків.

ІЗ ЧИМ ЖИТОМИР ЗУСТРІЧАЄ ПАНДЕМІЮ
– У Житомирі, як нам повідомив голова ОДА, не так багато можливостей для тестування на COVID-19. Скільки тестів робите за добу й чи плануєте тестувати, скажімо, як у Львові, комунальників та інших працівників, які близько контактують з великою кількістю людей?
– Насамперед залежить, чим тестувати, – є швидкі тести та ПЛР-системи. ПЛР-тестування не має стосунку до міста. Експрес-тести ж закуповуємо регулярно. Київ придбав першу партію й Житомир. Тести в нас є в першій лікарні, де перебувають хворі з підозрою на коронавірус. Але основна частина тестів – у сімейних лікарів. Якщо в людини з'явилися симптоми, вони виїжджають і тестують. Ми постійно їх докуповуємо. 300-500 тестів у нас завжди є. У лікарнях у середньому по 50 тестів є. Це вже друга ланка.

– Яка ситуація з матеріальним забезпеченням лікарень?
– У місті є 41 апарат ШВЛ (штучної вентиляції легень, – прим. ЧЕСНО). Ми оплатили закупівлю ще 7 апаратів, 3 апарати нам найближчим часом дадуть або підприємства, або благодійні організації. Тобто матимемо додатково 10 апаратів. Зрозуміло, що, якщо виникне серйозна ситуація, як в Іспанії чи Італії, тоді цих 50 апаратів буде замало. Але, з іншого боку, не можна гнатися за апаратами, поставити їх 200 штук, бо в нас немає необхідної кількості лікарів-анестезіологів, які вміють працювати з такими апаратами. Щодо інших засобів. Якщо ми поїдемо до районної лікарні й у них є 50 захисних костюмів, то вони вважають, що забезпечені. Наші медики кажуть, що мають по 1000 на лікарню. Ми щотижня підбиваємо підсумки. Але я гадаю, що цього замало, бо, коли настане ця біда, то нам буде потрібно 500-700 костюмів на день. Тому ми ще купуємо 10 тисяч костюмів, сьогодні закупили додатково 50 тисяч масок.

– Ви організовуєте підвезення медиків? Міжміського транспортного сполучення наразі немає, а медики деколи мешкають і за 50 кілометрів від міста. Про це запитують наші читачі.
– Частина медиків, яка мешкає в місті, користується громадським транспортом. За бюджетні кошти ми купили лікарям проїзні квитки на цей місяць, щоб їхнє пересування було безкоштовним. Щодо приміських зон, то на тих маршрутах, де проживає багато медиків, курсують автобуси, які завозять їх на роботу. А на тих напрямках, де немає великої кількості медпрацівників, їздять легкові автівки. Це автомобілі первинної ланки медицини, а також ми віддали свої машини з виконкому. У нас ще є служба "Екотаксі", яка теж надає такі послуги.

ЖИТТЯ В УМОВАХ КАРАНТИНУ
– Скажіть, будь ласка, чи весь бізнес відповідно до рекомендацій Кабміну призупинив свою діяльність? Чи в Житомирі дехто й досі працює?
– Деякі намагаються працювати. У нас є 13 мобільних груп, які відстежують порушників карантину разом з поліцією. Уже досить велика кількість штрафів – по 17 тисяч гривень.

– Наші читачі цікавляться, чому відчинено супермаркет "Олді", якщо він не є продуктовим, а малі магазинчики штрафують?
– Це не зовсім так. За моєю інформацією, "Олді" відкрився 2 чи 3 квітня. Якщо ви зайдете до супермаркету, то побачите, що всі відділи загороджені й не працюють. Відкрита лише та частина, де продають дезінфекційні та інші засоби. Але й за ним на сьогодні вже виписано штраф.

– А такі сфери, як будівництво, працюють?
– Ми не забороняли будівництва. Сьогодні ще проведемо виконком, щоб, згідно з рішенням Кабміну, відчинити магазинчики з продажу автозапчастин.

– У Києві розпорядженням від 25 березня дозволили працювати, наприклад, салонам спортивного масажу, перукарням за умови попереднього запису. Намагалися створити умови, щоб дати бізнесу змогу протриматися. А 30 березня це так само підпало під заборону. Яка ситуація в Житомирі?
– Тут слід розглядати два аспекти таких рішень. Якщо ми кажемо про перукарню, де безпечно, усі норми враховано й людина приходить за записом, то це передовсім одне робоче місце, яке дає заробітну плату, і клієнт, котрий отримує послугу. Якщо все зачинено, людина однаково знайде, як цю послугу одержати: у себе вдома чи приїде до майстра додому. Ми це не проконтролюємо. Тому там, де можна, за наявності безпечних умов потрібно давати дозвіл. Ми б теж ухвалили такі рішення, ми їх розглядаємо, але поліція не дуже добре реагує, бо вона все ж керується постановами Кабміну.

Ми також ухвалювали рішення про відкриття невеличких будівельних магазинів. Бо, поки люди сидять удома… не дай бог, кран потік чи потрібні інші дрібниці. Ми ухвалили таке рішення на засіданні комісії, але потім скасували, оскільки поліція каже, що потрібно дотримуватися постанови Кабміну. Ми не можемо наражати людей на штрафи, бо 17-34 тис. – це багато.

– У Facebook запитували, чи буде міська влада реагувати на підвищення цін на продукти? (Мер глибоко вдихнув і взяв паузу)
– Ми здійснюємо моніторинг. Тут міська влада яким чином може реагувати? Черговим зверненням до Антимонопольного комітету України й решти?

– Наприклад, зверненням до підприємців не підвищувати ціни...
Ми зверталися. Сказали, що будемо давати списки тих підприємців, які завищують ціни. Приміром, у нас є мікрорайон (не називатиму його), де лише один супермаркет. Там навколо ринку по периметру є маленькі магазинчики. Рішенням виконкому ми дозволили їх відчинити, аби посилити конкуренцію. Й отак точково відпрацьовуємо в місті й даємо дозволи.

– Чи плануєте дезінфікувати зупинки громадського транспорту?
Ми робили це, неодноразово робили. Придбали спеціальні апарати. Потім запросили до Житомира команду лікарів-епідеміологів і вірусологів, одну з найкращих в Україні. Минулої суботи відпрацьовували в місті за напрямками: великі підприємства, аптека, під'їзд будинку, супермаркет. І вони за декілька днів надали нам конкретні рекомендації, згідно з якими дезінфекція зупинок громадського транспорту є малоефективною й зайвим витрачанням коштів. Психологічно для людей, може, це й діє.

– Як організовано онлайн-навчання?
– Зараз запускаємо централізовану систему, яка дасть змогу житомирським дітям навчатися та складати тести дистанційно. Можу показати. Поки що школярі вчаться через "Мій клас" та Zoom. А ми хочемо централізовано. Домовилися з політехом, що вони дають свої сервери й систему з тестування.

ЯК І ЧОМУ УХВАЛЮЮТЬСЯ НЕПОПУЛЯРНІ РІШЕННЯ
– 2 квітня виконком Житомира заборонив гробки, навіть трасу перекривають. Це дуже непопулярний крок, адже в людей є усталена традиція їсти ковбаску на кладовищі.
– Крім того, окремо підготували рішення, згідно з яким за розпивання напоїв та вживання їжі на цвинтарі ще й штрафи будуть.

– На які ще непопулярні кроки ви готові піти, аби посилити режим карантину?
Те, що ми не зупиняли громадський транспорт, – це теж непопулярний крок. Але я розумію наслідки такої зупинки – було б значно гірше.

Я за запровадження комендантської години після 20:00. Тому що молодь не до кінця розуміє. Усі виробничі підприємства, які можуть працювати, повинні працювати. А люди, усвідомлюючи небезпеку, мають після роботи сидіти вдома. Для цього такі заходи.

Кілька днів тому головний лікар дав інформацію, що можна відкривати ринки.
– То пропонуєте їх відкрити? У Києві Кличко виступив проти.
– Ні, того самого дня я дав заяву, що ми не будемо відкривати ринки. І не тому, що не зможемо забезпечити там дезінфекцію. Люди з районів навколо Житомира, із сіл, якщо ми відкриємо центральний ринок, поїдуть до міста, почнеться велика міграція. Потім мешканці Житомира сядуть у транспорт, завантажать його й поїдуть на ринки. Й оцю велику міграцію ми вже не зупинимо. І буде велика шкода. Це непопулярне рішення, але ми його ухвалили.

– Як ви ставитеся до останніх карантинних заходів, запропонованих Кабміном?
– Абсолютно нормально. Та іноді мені складно це коментувати, бо, з одного боку, ми кажемо про права людини й заборону гуляти в парку, але водночас дається рекомендація, що хворі на коронавірус можуть ходити до магазинів та аптек, їм треба лише тримати дистанцію 1,5 метра. Оце от дивно.

– Там просто дуже широко трактують осіб, які потребують самоізоляції. Тобто йдеться не тільки про хворих, але й тих, хто з ними контактує.
– Але хворий може самостійно пересуватися містом… Потрібно забезпечити його всім необхідним, продуктами харчування. Тому мені складно коментувати такі заходи.

– Коли місцева влада в Італії не могла власними ресурсами впоратися з наслідками пандемії, то на допомогу приходили навіть військові. За яких умов ви б пішли на такий крок? Що має трапитися?
– Нічого не має трапитися. Це не в моїх повноваженнях. Я, звісно, можу звернутися, але не маю повноважень для таких рішень. Ми з Держслужбою з надзвичайних ситуацій пропрацьовували розгортання мобільного шпиталю на території другої лікарні, якщо в нас уже буде заповнена перша лікарня. Якщо не вистачатиме місць, то там додатково буде розміщено приблизно 220 ліжок. Тут держава повинна задіювати військових, у мерів немає таких повноважень.

ОБМІН ДОСВІДОМ МІЖ МЕРАМИ
– У межах Асоціації міст України спілкуєтеся з іншими мерами? З яких міст берете приклад? З ким ділитеся досвідом?
– Щодня спілкуюся з міськими головами Коростеня, Бердичева. На телефоні постійно.

– А інші обласні центри?
– Дніпро, Київ, Вінниця, Хмельницький, Чернігів, Тернопіль. З ким є якісь особисті стосунки, з тим більше й спілкуюся.

– У Філатова, мера Дніпра, дуже сміливі дописи. Могили ж у вас ще не копають авансом?
– Ми можемо сміятися, але пізніше це буде робити важко. Проте ці відео й фото могил діють на свідомість тих людей, які думають, що, може, їх це лихо омине.

ОБІЦЯНКИ МЕРА
Докупити 10 апаратів ШВЛ
Придбати 10 тисяч захисних костюмів для медиків
Відчинити магазини з продажу автозапчастин

Матеріал підготували:
Віта Думанська
Лідерка Руху ЧЕСНО
Сергій Огородник
Журналіст-аналітик ЧЕСНО.Київ

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:42
В Сумській області оперативно ліквідувавши пожежу, вогн ...
Сьогодні 10:41
У Києві під час пожежі у квартирі загинула людина, трьо ...
Сьогодні 10:40
Хмельницькі рятувальники ліквідували наслідки смертельн ...
Сьогодні 10:12
На Закарпатті завадили незаконному переміщенню підакциз ...
Сьогодні 10:10
СБУ затримала інформатора російської розвідки, який шпи ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
Сьогодні 11:00
У Житомирі «бізнесвумен» продавала елітні автівки, ввез ...
Сьогодні 10:35
У Житомирі в чоловіка поцупили автомобіль
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення