М. Присяжнюк про урядову ініціативу щодо наради з сільськими головами:

М. Присяжнюк про урядову ініціативу щодо наради з сільськими головами:

08.05 10:55    
Без розвитку аграрного сектора не нагодувати країну, без державної підтримки села і селянина у час кризи не оздоровити економіку в цілому. Цими тезами сьогодні вдало маніпулює Уряд, не гребуючи ніякими приводами, щоб наголосити на своїй беззастережній і щирій любові до аграріїв та турботі про українське сільське господарство.

Більше того, говорити про проблеми села у переддень виборчих перегонів, - а країна уже реально підійшла до президентських виборів, - це все одно що демонструвати суспільству модний політичний аксесуар. Щось на кшталт брендової сумочки чи рюшиків у словесному «вбранні».

Саме такою черговою «прикрасою» для політичного іміджу керівництва Уряду особисто я розцінюю ініціативу з проведення у травні всеукраїнської наради з питань соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів за участю сільських та селищних голів. Про це Юлія Тимошенко заявила 28 квітня на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів. Знову, уже вкотре!, ідеться про якусь урядову групу, яка нібито розробляє порцію нормативної документації для врегулювання проблемних питань діяльності сільрад. Ідеться про державну програму, у якій буде окреслено шляхи покращення комунікацій між центральною і місцевою владою.

Та досить продукувати подібні документи! На галузь АПК має «працювати» понад два десятки усіляких галузевих програм, прийнятих чи ухвалених в останні роки. Урядові варто подбати про їхнє втілення та фінансування. Натомість цього кризового року аграрії не дораховують мільйонів гривень за існуючими програмами з кредитування, страхування, погашення боргів, придбання техніки, розвитку тваринництва і рослинництва, інфраструктури та соціальної сфери на селі тощо. Цієї весни посівна була надзвичайно «злиденною», а після недавніх заморозків сотням господарств нема за що пересіватися. Проте Уряд не шукає грошей на допомогу цим господарствам, а виділяє кошти на проведення наради...

Юлія Тимошенко вихваляється: мовляв, така нарада відбудеться вперше. Як фахівець і законодавець, який знається на проблемах АПК, хочу запитати: а чи не краще було би замість нарад реально збільшити обсяги субсидій для аграріїв, збільшити частку бюджету, що виділяється на АПК, профінансувати у повному обсязі ті мізерні кошти, які мають бути профінансовані, але і цього не відбувається?!

Як голова Комітету ВР з питань аграрної політики і земельних відносин підкреслюю: у нас існує і має виконуватись Державна цільова програма розвитку українського села до 2015 року (розроблена, до речі ще попередниками діючого Уряду). При Міністерстві аграрної політики давно створено координаційну раду з питань розвитку сільських територій. Тож нехай все це і працює. І Уряд має забезпечити механізм і кошти. Це його основне завдання. Але ж ні - глава діючого Кабміну, у спосіб привернути до себе увагу, знайшла таки тему, на якій можна попіаритися.

Усе, за що береться Уряд, аби тільки сподобатися аграріям (електорату), створює лише видимість турботи про сільське господарство. Згадаймо, з якими труднощами приймався сумнозвісний законопроект щодо запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток АПК. Цей закон так і не працює, оскільки виявився нездалим і безсистемним, далеким за змістом від практичного втілення. Оце так і виглядає «реальна турбота» Уряду про село!

Профільний Комітет ВР України, аби вплинути на ситуацію, що склалася навесні в галузі АПК, ініціював березневі парламентські слухання з актуальних проблем розвитку сільського господарства та харчової промисловості. Це був перший крок. А далі - Комітет проводить виїзні слухання на тему «Як повернути землі господаря?» у регіонах України. Житомирщина, Дніпропетровщина, Херсонщина… У планах – майже всі області. Народні депутати прагнуть не тільки досконало на місцях вивчити питання про конкретні потреби села, а й оперативно напрацювати у ході таких слухань низку законодавчих ініціатив. Відтак народні депутати чують реальних аграріїв, аби створити для них реальні, дієві закони.

Мушу зазначити: на таких виїзних комітетських слуханнях і народилася ідея проведення Всеукраїнських зборів аграріїв. У них ми вбачаємо багатовекторну мету – від обговорення можливих сценаріїв подальшого розвитку АПК та конкретних шляхів подолання кризи до запровадження традиції гарячих експертних дискусій щодо всіх щаблів існування та діяльності АПК.

Про Всеукраїнські збори аграріїв ідеться у рекомендаціях слухань, які надсилаються безпосередньо до Президента України, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради та Міністру аграрної політики. Гадаю, саме ініціатива нашого аграрного Комітету і спонукала Уряд до скликання наради представників сільського самоврядування. Варто зауважити, що Уряд не вперше копіює або на свій лад «переспівує» ідеї інших гілок влади або політичних опонентів. Так, ще наприкінці минулого року в антикризовій програмі Партії регіонів чорним по білому записано, що у період кризи необхідно вирішити питання з організації оптових ринків. Щоб шлях продукції від виробника до споживача було максимально скорочено в часі та здешевлено у грошах. Ця ж тема обговорювалася на парламентських слуханнях. Більше того, наш Комітет спільно з сільгосптоваровиробниками розробив відповідний законопроект. Уряд витримав паузу і на початку квітня видав ідею створення оптових ринків за свою власну, залучивши її до політичних дивідендів.

Та ж сама історія з обслуговуючою кооперацією на селі.

Що тут сказати? Якщо подібний політичний плагіат принесе реальні, сільські виробники отримають уже влітку перші оптові ринки, – то будь ласка, Партії регіонів та Комітету, який я очолюю не забракне ідей, які нестимуть конкретну користь селу.

Адже як Партія регіонів, так і Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин підкреслюють – завдання, спрямовані на вирішення проблем АПК, не повинні слугувати політичним амбіціям чи ставати гаслами на знаменах окремих партій. Усі організаційні та законодавчі зусилля мають приносити селу конкретну державну допомогу, сільським трудівникам – гідні умови життя та праці, а нашій Україні – продовольчу безпеку.


за матеріалами прес-служби народного депутата

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:02
Шмигаль взяв участь у круглому столі міністерського рів ...
Вчора 16:27
БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 6, ...
Вчора 16:21
На Буковині детективи БЕБ повідомили про підозру співуч ...
Вчора 16:18
У Києві держслужбовці розтратили 1,2 млн грн бюджетних ...
Вчора 16:18
На Київщині прикордонники викрили злочинну схему з неза ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення