Микола Азаров: Ми відкриваємо нову сторінку справедливих соціальних відносин держави і людей праці

Микола Азаров: Ми відкриваємо нову сторінку справедливих соціальних відносин держави і людей праці

05.05 22:50    
За повдіомленням Прем‘єр-міністр України Микола Азаров сьогодні провів засідання Уряду, на якому був розглянутий ряд питань, які потребують термінового вирішення, повідомляється на Урядовому порталі. В тому числі були розглянуті і питання, пов‘язані з підготовкою країни до святкування 65-річчя Перемоги. Виступаючи на початку засідання Кабміну Микола Азаров сказав:

- Наближається 65-а річниця Перемоги. Це - величне свято нашого народу, нашої держави і всіх народів, які зробили внесок у перемогу над фашизмом. Ми гідно вшановуємо пам’ять про найбільшу історичну перемогу в історії людства.

До святкування залишились лічені дні. Прошу відповідальних за це віце-прем’єр-міністрів Володимира Семиноженка, Віктора Тихонова перевірити готовність усіх святкових заходів та доповісти особисто мені.

Сьогодні Президент України проведе координаційну нараду з проведення святкування, і Уряд має доповісти про готовність того, що заплановано.

Шановні колеги, хочу повідомити, що у квітні ми добилися важливого перелому в сфері державних фінансів. Вперше на початок травня держава має значні залишки на Єдиному казначейському рахунку. У квітні ми не тільки виплатили близько 5 млрд. грн. за боргами попереднього уряду (що, до речі, вистачило б на підвищення пенсій в 1,5 раза), а й повністю профінансували всі бюджетні видатки і видатки на святкування Дня Перемоги.

Поточного місяця наша увага має бути сконцентрована на тому, що, як би важко не було це зробити, але з 1 травня набула чинності норма про підвищення пенсій та заробітних плат у бюджетній сфері для тих, чиї доходи були нижчими за прожитковий мінімум. Вперше за два роки держава підвищить пенсії і зарплати мільйонам своїх громадян.

Тому Пенсійний фонд разом із Міністерством соціальної політики, а також всі міністерства і відомства, місцеві державні адміністрації повинні організовано і швидко здійснити перерахунки пенсій і зарплат та вчасно їх виплатити людям.

У зв’язку з невчасним прийняттям бюджету цю роботу потрібно здійснити протягом травня. В цьому місяці пенсіонери отримають надбавку за окремою відомістю, але з червня пенсійні виплати будуть здійснюватися у звичайному режимі.

Сьогодні Уряд затвердить постанову, яка визначає порядок перерахунку і підвищення пенсій, довічного грошового утримання, державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та інвалідам, починаючи з 1 січня поточного року.

Також на посилення соціальної політики ми сьогодні вперше за історію України приймемо постанову щодо нормативів погодинної оплати праці, чим відкриємо нову сторінку справедливих соціальних відносин держави і людей праці.

Декілька слів про нещодавнє засідання Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-Російської міждержавної комісії. Сьогодні впевнено можна заявити: позитивний прорив в українсько-російських відносинах відбувся. Теми, які гальмували розвиток нашої держави, зняті. Тепер ми однозначно маємо впевненість, що Україна прискореними темпами почне оновлювати свій економічний потенціал, рівень життя людей динамічно підвищуватиметься.

Що дає таку впевненість? На розвиток домовленостей президентів України і Росії під час засідання комітету ми погодили стратегічну дорожню карту двосторонніх відносин. Більше того, вже здійснені практичні кроки за наміченим нею маршрутом.

Підписано Рішення уряду Росії про скасування ввізного мита на газ. Таким чином з квітня він коштуватиме для України на 100 доларів за 1 тис. кубометрів дешевше. Отже, за квітень нам потрібно заплатити приблизно на 2 млрд. грн. менше, ніж Україна була винна за попередніми кабальними угодами. А ці гроші нам вкрай необхідні, щоб долати руїну, залишену попередниками.

При цьому, підкреслюю, що в першу чергу зекономлені кошти необхідно спрямувати на енергозбереження. Уряд повинен негайно запропонувати нашим підприємствам систему стимулів, щоб саме так вони і розпорядилися цими додатковими коштами.

Завдяки зниженню ціни на газ нам нарешті вдалося прийняти державний бюджет, підвищити зарплати і пенсії, а також ми не будемо підвищувати ціну на газ для споживачів в Україні.

Практичним результатом засідання Комітету з економічного співробітництва стало також скасування ввізного мита для українських труб. Отже, російський ринок для України знову відкрито. Ми отримаємо російський кредит на будівництво 2-х ядерних реакторів, разом будуватимемо в Україні завод з виробництва ядерного палива, в кооперації з Росією Україна запустить конвеєр з виробництва літаків сімейства АНів. Україна і Росія складуть свої продовольчі баланси з урахуванням можливостей одне одного, і це означає, що російський ринок відкриється для українського м’яса, молока, цукру, зерна тощо.

Загалом ми домовилися про співробітництво в різних галузях економіки і завдяки цьому з’являться нові та відновляться втрачені робочі місця, і люди будуть отримувати зарплату: в будівництві, авіабудуванні, суднобудуванні, будівництві автомагістралей, у галузях зв’язку і транспорту.

Більш детально на цьому зупинятися не буду, оскільки значна частина членів Уряду брала участь в засіданні комітету.

Прекрасно розуміючи безповоротність позитивних змін для нашої держави після відновлення співробітництва з Росією, відчуваючи, що втрачає ґрунт під ногами, так звана опозиція вдалась до звичних для неї брехні, провокацій, істеричного створення безглуздих «комітетів порятунку». П’ять років вони «рятували» країну - аж до повного її виснаження. Досить. Більше ми не дозволимо руйнувати державу.

Сьогодні ми будемо приймати рішення про визначення порядків фінансування бюджетних програм. Це вкрай важливо для наведення порядку в державі. У зв’язку з цим нам треба докласти особливих зусиль для прийняття прозорого антикорупційного Закону «Про державні закупівлі». Вимагаю від Міністра економіки В.П. Цушка, Віце-прем’єр-міністра С.Л. Тігіпка зосередитись на цьому питанні, визначити за безумовний пріоритет створення таких умов, коли кожна державна копійка дійсно піде у справу, працюватиме на економічний і гуманітарний розвиток.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
Вчора 23:53
Податківцями Полтавщини донараховано податкових зобов’я ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення