Павло Жебрівський: «Регіонали» по своїй ментальності - «совки», і для них єдиний «совєцький» народ

Павло Жебрівський: «Регіонали» по своїй ментальності - «совки», і для них єдиний «совєцький» народ

07.05 09:17    
Відверта розмова Павла Жебрівського з журналістами «Газети по-українськи».


48-річний Павло Жебрівський, народний депутат від блоку "Наша Україна-Народна самооборона", а з минулого року – ще і лідер партії «Українська платформа», зустрічає нас у своєму робочому кабінеті рівно у призначений час. Приємно, адже пунктуальність – не «коник» більшості українських політиків.

Поруч з ноутбуком на робочому столі парламентаря лежить проект «Закону про Державний бюджет на 2010 рік», який налічує під 300 сторінок. Хоча, за словами Павла Жебрівського, кількість сторінок і зміст даної книги абсолютно не передбачають вирішення стратегічно важливих для України питань.

- Це – нахабство, віддати свої голоси на підтримку цього документу, - обурено констатує Жебрівський, зазначаючи при цьому, що максимальна кількість народних депутатів, які від «корки до корки» прочитали проект бюджету, зводиться максимум до 7.

Каву, чай? – пропонує Жебрівський і проводить до столу для нарад.

Перше, що кидається в очі, - білий лебідь з паперу, якого нардеп прилаштував на почесне місце в центрі столу для нарад. Каже, його зробили діти, які беруть участь в конкурсі "Маленький українець". Робочу обстановку в кабінеті прикрашають здебільшого витвори мистецтва, зроблені дитячими руками.

- «Українська платформа» організовує ще кілька конкурсів. Це пісенний фестиваль "Зорецвіт", "Купальські роси", "Добробут власними руками", проект "Інтелектуальне кіно". Збираємось знімати власні вітчизняні фільми про Україну, Романа Шухевича.

А як ви ставитесь до того, що президент Віктор Янукович відмінює укази по героях Степану Бандері, Роману Шухевичу, встановлюються пам'ятники Сталіну у деяких містах...
- Я довго дивився на хлопців з Партії регіонів. Не на самих дурних, які там є. Вони насправді щиро не розуміють, чого ми там проти того російського Чорноморського флоту. Мовляв, це ж класно, що газ майже на шару. І тоді я зрозумів, що "регіонали" по своїй ментальності "совки" і для них єдиний "совєцький народ"! Вони - з затхлого минулого. Вони пробують повернути нас в радянські часи.

Опір цьому може бути?
- Який опір? Ті, хто обзивають себе лідерами опозиції, мають відійти і стати просто рядовими бійцями цього фронту. Вони не мають права очолювати сьогодні рух опору. Кожен із них був чи президентом, чи прем'єром чи віце-прем'єром не півроку і не рік. Їм була дана можливість щось зробити. А вони не зуміли розпорядитися владою на користь того, щоб показати, що українці сильна, самодостатня нація. Більшої деморалізації, ніж зробили попередні керманичі, годі чекати.

Від Януковича теж?

Схвально киває:

- Попередники насамперед деморалізували національно-демократичні сили. Їм дали шанс зробити, а вони нічого не зробили. Що від них ще можна очікувати? Як кажуть: "Скільки бабу не малюй, а вона дівкою не буде".

Сьогодні у нас дозволена наявність кількох опозицій. Але Юлія Тимошенко запропонувала створити координаційну раду, де не буде лідера. Якщо вона піде в тінь, ви погодитесь об'єднати опозицію?
- Я не вірю в це. Бо кожен діє по-своєму. Є такий анекдот: "Пальма, мавпа, банан. Мавпа стрибала, стрибала - не дістала банана, почухала потилицю, взяла палицю, збила його. Вася стрибав, стрибав, не дістав. Йому кажуть: "Подумай". А він:" Что думать?! Прыгать надо". Так ось перш, ніж стрибати, треба подумати. На сьогоднішній день ми можемо разом тільки доносити до людей, що ж насправді відбувається. Але алгоритм подальшої поведінки має бути виписаний і запропонований суспільству.

В мене є один колега з блоку НУ-НС. Каже: "Павле, треба об'єднуватися". Я кажу: "За". І навіть довгий час брав участь в переговорах по об'єднанню. Але тепер запитую, а з ким об'єднуватися? Називаю прізвища. Ні, з тим не будемо і з тим не будемо. Так з ким тоді? Кожен хоче щоб об'єднання було під нього. І це не проблема. Проблема, що філософію цього об'єднання ніхто не виписав. Програма дій такого об’єднання відстуня. Бо багато хто з тих, хто мнить себе лідерами, насправді хочуть бути головами колгоспу. Це була найдемократичніша структура. Рішення приймалися загальними зборами колгоспників. Але насправді кого голова колгоспу за самогоном пошле, той і побіг. Проблема в тому, що обзивають себе демократами, але хочуть бути головами колгоспу.

Будете разом з Тимошенко брати участь у акціях протесту 11 травня?
- Разом з нею ми нічого робити не будемо. Можливо, скоординуємо наші дії у майбутньому. Але 11 травня, як вона закликає, під парламент не підемо. Зараз існує проблема в тому, що у когось немає парламентської трибуни. Потрібна масовка. Колись В'ячеслав Чорновіл казав: "Входиш в акцію, знай, як з неї вийти". От зібрали, привезли ми людей, виступили, а далі що робимо?

Майдан?
- Ні. Ми не покаялись, люди нам не вибачили. Ми не стали тими поводирями, в яких народ має свято вірити. Спочатку потрібно сформулювати алгоритм дій, а потім під нього збирати людей.

Але ж за час, поки ви будете формувати цей алгоритм, Янукович може багато чого зробити.
- Так. Але коли будуть підписуватись антиукраїнські угоди - ми будемо їх блокувати. А зараз що, окрім піару деяких осіб, ми досягнемо 11 травня? Нічого. Якщо Юлія Володимирівна хоче координувати наші дії, повинна узгодити це питання. Бути справжнім лідером - це велика каторжна робота. Вона, крім морального задоволення, не приносить якихось зисків. Звичайно, якщо ти борешся за те, щоб прийшовши до влади, перепрофілювати фінансові потоки, це зовсім інша справа. А ми говоримо: людям треба роз'яснити, що таке харківська угода, як її наслідки. У мене донька вчиться на факультеті «міжнародна економіка» в Київському інституті міжнародних відносин. Готувалась на днях до семінару. Перерила весь Інтернет, але так і не знайшла відповідь на запитання, чим погана харківська угода.

Ви пояснили?
- Так. Не можна заради переговорного процесу поступатися політичними перспективами. А Україна зробила крок у проросійську політику. "Регіонали" змішали політику і бізнес. Хоча на сьогоднішній день Росія має до нас територіальні претензії. Згадати лише заяви Лужкова чи Жириновського. Продовжується видача російських паспортів. Крим все більше стає ментально ближчим до Росії. Нас хіба не навчила нічому Абхазія? В перспективі ми віддали Крим і Севастополь під прямий протекторат російської політики! Звичайно, якщо ми не думаємо будувати незалежну, суверенну, соборну Україну, а союзну державу, то в цьому нічого ганебного немає. Але якщо ні, то такого не можемо допустити. Тому що в перспективі існує загроза відторгнення Криму від України легітимним шляхом.

Чому Янукович підписав цю угоду?

- Через свою «совкову» ментальність. Він - совєтський громадянин.

Говорять, у Росії є на нього компромат.
- Скоріш за все, так. Як і на Юлію Володимирівну. Нашим політикам високого рангу, які йдуть на перемовини, треба розуміти, що розмови записуються. Потім вони можуть бути використані не так проти них, як проти України. Крім того, я не виключаю, що є бізнесові інтереси. Україні сьогодні не потрібно більше 30 млрд. кубів газу для забезпечення промисловості і житлово-комунальної сфери. Адже ми маємо 20 мільярдів власного видобутку. Я не думаю, що економіка так відновиться, що нам буде потрібно стільки газу. Мало того, багато людей зробили енергозберігаючі заходи. Я знаю одного колегу, який свій цементний завод перевів на вугільний пил. Люди шукають альтернативу.

Чи можуть представники влади, як ви каже "із совковою ментальністю", піти на конкретні реформи для країни?
- Важко сказати. Люди, які складають фінансово-економічний блок уряду, не можуть їх запропонувати. Їх бюджет показав, що в цьому році вони не будуть проводити жодних реформ. Бо у 2011-му - місцеві вибори. А через рік - парламентські. Тому не можна приймати нічого непопулярного.

В БЮТ заявляють, що 17 травня буде підписана нова угода з Росією, де ми побачимо, що ще нова влада збирається здати.
- Насправді, вони і не приховують, що збираються здавати атомну енергетику, суднобудівну галузь, авіапром. Хоч на сьогоднішній день Україна виробляє більше електроенергії, ніж їй потрібно, і збирається, навіть, експортувати електроенергію, але говорять, що планують добудувати два енергоблоки на Хмельницькій та Рівненській АЕС. І ніби-то під заставу атомних електростанцій росіяни дадуть на це кредити. Потім можна їх не віддавати і перевести електростанції у власність Росії. Я також не виключаю вступу до Митного Союзу.

Чим це нам загрожує?
- Втратою як політичного, так і економічного суверенітету. Мало того, атомна енергетика в чужих руках у своїй країні - це колосальна небезпека, зброя власного знищення. Якщо це все буде зроблено, може постати питання про союзну державу. І якщо не вдасться відстояти це, то у нас не буде країни.

З приходом нової влади Україна швидко переорієнтувалася на Росію. Це означає, що найближчі 20-30 років нам не бачити Європи?

- В найближчій перспективі - ні. Не треба пхатися і проситися. Ми перетворилися у всесвітнього прохача - бігаємо до Росії: "Дайте нам дешевого газу", потім в Європу: "Пустіть нас". Це все доказує те, що у нас ментально рабська психологія. Ми досі не відчуваємо себе гордою нацією, яка може навести лад в своєму домі. А з репаними п'ятами, як відомо, в порядне товариство на босу ногу не ходять.

Янукович у своєму зверненні до народу сказав, що харківська угода - великий здобуток для українського народу.
- Коли Алла Пугачова виступала під фанеру, їй перший чоловік говорив: "Алла, що ж ти робиш?!". А вона відповідала: "Піпл хаваєт". Так само й це. В його розумінні піпл це все хаваєт. Про яку можна говорити Європу, якщо іде згортання демократії? Не секрет, що сьогодні вже засобам масової інформації вказують, кого і як показувати. Такого півроку тому не було! Нам це все загрожує встановленням бандитської диктатури. Але Чорноморський флот народ вже "ковтнув".

Чому переговори Януковича і Медведєва були такі закриті?
- Бо ці хлопці думають, що силою вони все перетиснуть.

Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом хуліганства, вчиненого групою депутатів у Верховній Раді 27 квітня. Опозицію таким чином намагаються залякати?

- Скоріше за все. Демонструють: "Хлопці, не рипайтесь, ви на гачку". Хоча я не виключаю, що влада може довести деякі кримінальні справи до завершення. Але таким чином творяться національні герої. Якщо у них є хоч трохи сірої речовини, то вони цього робити не будуть.

Думаєте, вдасться зламати опозицію?
- Проблема в тому, що сьогодні в жодній фракції немає достатньої кількості ідеологічних людей. Навіть в НУ-НС. Хоча в «Нашій України» знайдеться десятка з три людей, які стоятимуть до кінця. Їх не заламають і не залякають.

Те, що проти колишніх урядовців відкривають справи - це політична складова?
- Більшість цих так званих кримінальних справ закриють. Бо коли вони копнуть, побачать, що з цього годувалися свої ж. Минулого року проводились ганебні рішення і дії. Але наскільки я знаю, хтось з "регіонів" завжди був у долі.

Хто?
- Путін не може розказати все, про що він говорив з Юлією Володимирівною. Так і я. Але суспільство про те, що відбувалось, ніколи не дізнається, бо докази знищать.



Ольга СМАЛЮХІВСЬКА, Ольга МОСКАЛЮК

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Вчора 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Вчора 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
17 квітня 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
17 квітня 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення