Житомирська журналіст Ірина Ярмоленко про політичний захід, на якому топ-темою став Майдан

09.01 19:47    
Житомирська журналіст Ірина Ярмоленко про політичний захід, на якому топ-темою став Майдан

Громадські активісти, інтелігенція, депутати місцевих рад, юристи, журналісти, підприємці та студенти з різних куточків України говорили про якісні зміни, які спроможні здійснити тільки майбутні нові політичні сили. Вони зараз зароджуються на Майданах.

Політичні новини заполонили усі ЗМІ: з теле-, радіоприймачів ми чуємо, що недовіра в суспільстві зростає і до влади, і до опозиції. На сайтах та в газетах ми читаємо: український народ потребує змін, та до них ні ті, ні інші не готові. Яскравим прикладом є відсутність чіткого плану дій по Єврореволюції: стомлені українці знову втрачають довіру і повертаються додому. Так бути не повинно. Тому цілком природньо, що у вихідні, святкові дні або в поза робочий час активні верстви українського суспільства зорганізовуються та знаходять можливості обмінятися ідеями та поглядами щодо виходу зі складної політично ситуації в країні.

Зокрема 21 грудня більше сотні прихильників об’єднання «Сила Людей» з 10:00 до 23.00 під час всеукраїнської Зустрічі місцевих громад обговорили складні, неоднозначні питання створення політичної сили в умовах революційних настроїв в країні, можливі шляхи фінансування та стратегію розвитку. Але топ-темою все одно був Майдан. Майже кожен з виступаючих висловлював занепокоєння щодо його подальшого існування і перебування людей на Майдані в період свят. Зрештою, попри різноплановість виступів усі погодилися, що Майдан – це і не територія і не група людей, а це розвиток громадянського суспільства в Україні.

Житомирська журналіст Ірина Ярмоленко про політичний захід, на якому топ-темою став Майдан

Значна кількість учасників зборів вважає, що події листопаду - грудня 2013 року - це громадянська акція підтримки угоди про асоціюю з ЄС, яка доповнилася виставою парламентських політичних сил, початок президентських кампаній, внаслідок якого учасники перегонів намагаються мобілізувати свій електорат та створити потрібний їм порядок денний. Але прокинувся народ та прискорилися процеси формування в Україні громадянського суспільства. Тим не менш, у «Силі Людей» запевнили, що сьогодні є надія, що простих людей політики не зможуть використати у своїх цілях, адже сьогодні народ вміло демонструє, хто є головним носієм влади.

Під час заходу «Сили Людей» стало зрозуміло, що там докладатимуть максимум зусиль, аби не втратити головний позитив від «Майдану-явища» - національне піднесення та сплеск самоорганізації (по суті чи не кожен з активних учасників заходу сам найбільше вболіває), але в політичному об’єднанні готуватимуться і до «своєї гри». Львівський Віталій Ковтун відмітив, що країна давно вже була вагітна Євромайднаном, а Євромайдан завагітнів ідеями Сили людей. Тому політична сила з такими ідеями має народитися і дати свої плоди.

Усі бажаючі змогли висловити свої позиції з питань, які їх цікавили та хвилювали, обмінятися думками. Зрештою прийшли до висновку, що, в умовах революції, важливо і не втратити свої завдання і досягнути того, аби якомога раціональніше їх реалізувати. Після коротких підсумків роботи після початку розбудови «Сили людей» 23 квітня 2013р., та кількахвилинних виступів представників з різних регіонів, які розказали про свої досягнення, учасники заходу перейшли до другого робочого блоку.

До мікрофону підходили різні люди та по-різному говорили. Стилістика кожного виступаючого вирізнялася своєю оригінальністю. Яскравими деталями виступів було вираження в одязі. Одним з перших слово взяв кремезний чоловік з Тернопільщини Володимир Шматько (сільський голова с. Біла, Чортківського району) з футбольним шарфом, відмовившись від мікрофону, почав розповідати, що Україна єдина і неподільна.

Житомирська журналіст Ірина Ярмоленко про політичний захід, на якому топ-темою став Майдан

Згодом вийшла до «трибуни» Ірина Ярко із Запоріжжя. Маленька струнка дівчина була обгорнута в жовто-блакитний прапор і розповіла, як важливо зустрічатися і спілкуватися на актуальні теми.

Львів «Сили людей» представив хлопець в окулярах, в сорочці в клітинку та в’язаним теплим светром.

Адвокат, депутат міськради з Луцька Андрій Осіпов відмітив, що «Сила Людей» - це суцільна фігура, в якій люди мають спільні ідеї та погляди. Саме цей механізм дозволить злагоджено та плідно працювати. Він акцентував свою увагу на чесності та порядності. Обійнявши та потиснувши руки найближчим колегам, він відмітив, що це ті якості, які допомагають рухатися далі.

З Житомирщини слово взяв активний хлопець Олександр Ніколайчук, який до того ж є депутатом Олевської міської ради. Олександр на весь голос заявив, що саме в його місті області було створено перший осередок «Сили людей», а згодом всі довідалися, що його область разом з Києвом є лідируючою у питаннях розбудови об’єднання.

Киянка, Юлія Чала з довгим волоссям та пурпуровими губами вдало підмітила, що настав час цінувати кожну хвилину і в «Силі Людей» готові зустрічатися, спілкуватися, міркувати над майбутнім країни, витрачати час на щось більше, ніж відпочинок.

Руслан Рохов з Хмельницького віджартувався, що ця зустріч стала приводом нарешті причепуритися і поголитися після складної активної діяльності на майдані. Для нього неважливі вік, професія, соціальний статус людей, які в «Силі людей», для нього важливо, аби все не пішло в прірву, аби ми мали майбутнє.

Дмитро Дробот - медик Майдану, представляв Харків і говорив про єдність духу.

Згадали на зустрічі і міста, в яких розбудова нової політичної сили йде мінімальними темпами, зокрема мова йшла про Севастополь. Для багатьох це був перший публічний виступ, помітно, що молоді, проте активні і свідомі прихильники «Сили Людей» хвилювалися, але це лише додавало віри про те, що на арені в майбутньому може з’явитися реальна і справжня політпартія. Їх підтримували оплесками.

Олександр Солонтай, знявши свій червоний шарф, яскраво проаналізував, що таке ця «Сила Людей». Він пояснив, що це люди, середній вік, яких 30-35 років, вони самозайняті та в життю впевнені в свої силах. Вже сьогодні в політичному об’єднані є гендерна рівність, бо жінки в ньому становлять 35%. На всеукраїнській політичній арені «Сила Людей» має потенціал зайняти імідж інтелектуалів, сили громадського суспільства, місцевого самоврядування, підприємців, інтелігенції та новітньої діаспори.

Таким чином, всі учасники заходу однаково зрозуміли ситуацію в «Силі Людей», тому потім протягом п’яти годин відбувалася робота в групах. Люди на результат попрацювали в парах і подискутували щодо питань Програми Сили людей, розбудови та фінансування. Під час неформальних бесід учасники заходу пили каву-чай, їли бутерброди, цукерки та згадували своє минуле.

Житомирська журналіст Ірина Ярмоленко про політичний захід, на якому топ-темою став Майдан

За кілька місяців спільної діяльності всі тут стали як рідні. Тепер у перервах можна говорити і про особисте, і про робоче, і про наболіле. Олексій Гончарук, який цього разу виступив ініціатором зустрічі переконаний, що такі заходи носять важливий характер, бо люди обмінюються інформацією, знайомляться глибше, бачать, що по всій Україні реально відбувається будівництво нової політичної сили знизу до верху. Такі заходи доводять, що об’єднання реальне. І те, що тут сповідується важливо, що ніхто не уникає незручних питань, а навпаки говорить про все відверто. Погляди багатьох, хто сюди приходить, поступово змінюються: від образу пасивного спостерігача в бік активної особи, яка не байдужа до своєї країни та її майбутнього. У кожного з’являється і віра, і знання як впливати на прийняття урядом важливих рішень і рухатися до гуманного громадянського суспільства, у якому цінується людська особистість.

Вже потім вночі, після тренінгів, народилася бачення нагального всеукраїнського проекту, який вже запустила «Сила Людей». Але це вже зовсім інша історія.

Житомирська журналіст Ірина Ярмоленко про політичний захід, на якому топ-темою став Майдан

Житомирська журналіст Ірина Ярмоленко про політичний захід, на якому топ-темою став Майдан

Житомирська журналіст Ірина Ярмоленко про політичний захід, на якому топ-темою став Майдан

Житомирська журналіст Ірина Ярмоленко про політичний захід, на якому топ-темою став Майдан

Житомирська журналіст Ірина Ярмоленко про політичний захід, на якому топ-темою став Майдан

Автор: журналіст «20 хвилин» Ірина Ярмоленко спеціально для видання Житомирські новини
Фото: Марія Хомчук

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Сьогодні 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Сьогодні 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Сьогодні 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Сьогодні 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Сьогодні 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Сьогодні 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Сьогодні 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Сьогодні 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Сьогодні 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення