«Найенергоефективніший мер України» Володимир Дебой дав інтерв’ю для відомого журналу

«Найенергоефективніший мер України» Володимир Дебой дав інтерв’ю для відомого журналу

16.01 20:51    
За три роки – плюс 20 мільйонів євро. І це лише у сферу енергозбереження одного міста. Такими показниками може похвалитися далеко не кожен мер України. Проте міському голові Житомира Володимиру Дебою це вдалося.

Сьогодні Житомир випереджає міста-мільйонники у темпах реалізації енергоощадних проектів і сумах залучених інвестицій. Житомир входить до найбільш енергоефективних міст держави і відомий не лише в Україні, а й за кордоном. Так, саме у цьому місті проведено Міжнародний Тиждень сталої енергетики-2013, куди приїхали понад 100 представників із різних держав та міст України. Про те, що вже встигли зробити в Житомирі і які плани мають на наступний рік – говоримо із «Найенергоефективнішим мером України» (таке звання меру Житомира публічно присвоїли цієї осені) Володимиром Дебоєм.

– Чому Ви обрали саме енергоефективність курсом руху для всього міста, адже до Вашої каденції слова «Житомир» і «енергозбереження» мали мало чого спільного?

– Ще будучи заступником губернатора, я мав можливість ознайомитися із енергоефективними проектами, які активно втілювали у Швеції. Їх мета банальна і проста – зменшення споживання невідновлювальних природних енергоресурсів та поступовий перехід на відновлювальні. Розвинені держави вже давно усвідомили: реалізуючи енергоефективні проекти, вони не просто зменшують споживання енергоносіїв, а й здійснюють комплексну модернізацію сфери на десятки років, а спрямовані на проект серйозні кошти вже за декілька років окупаються, після чого розпочинається відчутна і для населення економія.

– Для населення Житомира вже така економія відчутна?

– Ні, все ще попереду. У 2013 році ми лише завершили перший проект у співпраці з НЕФКО (NEFCO – Північна екологічна фінансова корпорація – ред.) та реалізували один пілотний самостійно. Проте і від цього маємо першу економію, очікуване надалі заощадження – понад 800 тис.грн. щороку.

– Що саме це за проекти? Які проекти на черзі?

– Ми провели комплексне утеплення першого дитячого садочку, який через систему побудови було найтяжче обігріти, і взимку він був найбільш проблемним із забезпеченням належного температурного режиму. За результатами тепловізорного обстеження, найбільше тепла виходило навіть не через вікна, а через фундамент та стіни будівлі. Сьогодні завдяки реалізації проекту для понад 400 діток тут забезпечено належний температурний режим.

Ми замінили понад 1800 застарілих неекономних ламп розжарювання на світлодіодні ліхтарі по вулицях і провулках міста, де освітлення було найбільш проблемним. Таким чином ми зменшили на цих територіях споживання електроенергії у 5 разів і покращили якість освітлення. Вже підраховано, що за зекономлені ресурси саме на світлодіодних лампах можна упродовж року освітлювати 100-квартирний житловий будинок. За рахунок бюджетних коштів ми утеплили першу багатоповерхівку. Результат – зменшення споживання енергоресурсів на 83 тис.грн.

З наступного року ми плануємо розпочати реалізацію нових проектів. Це й утеплення ще 19 закладів бюджетної сфери, серед яких школи, дитячі садочки, лікарня, і створення енергоефективного кварталу із районною котельнею та індивідуальними тепловими пунктами, і модернізація системи теплопостачання за рахунок 15 мільйонів євро, залучений від ЄБРР та фонду Е5Р (Eastern Europe Energy Efficiency & Environment Partnership – Фонд Східноєвропейського партнерства по енергоефективності і довкіллю – ред.). На все це ми вже залучили понад 20 млн. євро, із яких 6,7 млн. євро – безповоротні кошти.

– Яким чином повертатимете решту – 13 млн.євро – кредитних ресурсів?

– Повернення коштів фінансовим інституціям здійснюватиметься за рахунок економії від зменшення споживання газу, електроенергії та інших енергоносіїв. Очікувана щорічна така економія після втілення всіх проектів сягатиме 40 мільйонів гривень. Та й залучаємо ми кошти на вигідних для громади умовах: наприклад, Житомир, отримуючи 15 мільйонів євро від ЄБРР та Фонду Е5Р (10 млн.євро – кредит і 5 млн.євро – безповоротний грант – ред.), через 10 років з урахуванням усіх відсотків та нарахувань має повернути близько 14 мільйонів євро. Тобто, до прикладу, сьогодні ви позичаєте 150 гривень, а завтра повертаєте 140. Вигідно? Звичайно, адже крім фінансового ресурсу місто матиме модернізовану систему теплопостачання та суттєво скоротись споживання енергоносіїв.

Якщо в рік для підготовки міста до опалювального сезону ми спрямовуємо в середньому 10 млн. гривень, то залучені 15 млн. євро – це крок на 15 років вперед.

– Нещодавно Ви отримали підтвердження від Уряду Швейцарії про спрямування на місто Житомир ще 120 млн. гривень, які вже не доведеться повертати. Як це стало можливим? На Вашу думку, такий крок – підтвердження довіри до вас, як влади міста?

– Так, дійсно, Житомир – друге місто в Україні, яке отримало такий серйозний фінансовий інструмент безповоротно. Над цим проектом наша команда працювала 3 роки. 120 млн. гривень – це орієнтовна сума, точну цифру назвуть швейцарські експерти після детального вивчення та аналізу проекту. Проте, всі кошти будуть спрямовані на модернізацію системи теплопостачання.

Вважаю, що Житомир реалізацією спільних із міжнародними фінансовими інституціями проектів уже на практиці довів, що нам можна довіряти. Ми – перші в Україні – отримали пряме запозичення від НЕФКО, перші в державі пройшли процедуру погодження Кабміном залучення 15 мдн. євро від ЄБРР та Е5Р. Кожен етап втілення проекту перебуває під повним контролем фінансової організації – від найдетальніших розрахунків, придбання обладнання, оплати робіт до визначення якості виконання робіт та повної реалізації проекту.

– Віце-прем’єр-міністр України після відвідування Житомира закликав усіх мерів України брати приклад із Вас. Що такого особливого Вам вдалося втілити у місті?


– Я вдячний віце-прем’єр-міністру України Юрію Бойко за те, що особисто оглянув модернізовану котельню, що забезпечує теплом і гарячим водопостачанням міську лікарню й обласний перинатальний центр. Що такого особливого в цій котельні? Це перша в Україні котельня, яка зменшила споживання газу вдвічі за рахунок переходу на нічний режим споживання енергії та повної модернізації обладнання.

Котельня має установку для акумулювання теплової енергії, яка дозволяє нагріту вночі (ред.: за тарифом у 4 рази дешевшим, ніж удень – ред.) постачати до медичних закладів упродовж дня, натомість вдень не споживаючи електроенергію. Котельня щороку надаватиме економію в понад чверть мільйона гривень. Такі проекти мають поширюватися і в інших містах, адже вони навіть не потребують залучення коштів міжнародних фінансових установ. Цю котельню ми модернізували силами КП «Житомиртеплокомуненерго».

– Як Ви вважаєте, нинішні перипетії із євроінтеграційними процесами не стануть на заваді Житомиру в реалізації спільних із європейськими організаціями проектів?


– Ні, не завадять. Я думаю, що у господарському комплексі міста не має бути політики, як і зрештою, у відносинах міста із серйозними міжнародними фінансовими партнерами. Свою співпрацю із міжнародними фінансовими організаціями Житомир починав без політики, коли ще про асоціацію України з ЄС серйозно й не обговорювали. Тому, сподіваюся, також без політики, незважаючи на події, які б далі не відбулися, ми продовжимо успішне втілення вигідних для міста енергоефективних проектів. Адже для обох сторін тут важливий результат.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення