Чи повірять житомирські виборці людині, яка не погребувала обманути навіть власну єврейську громаду?

01.10 10:16    
24 вересня 2014 року весь єврейський світ відзначив одне з найбільш значимих своїх свят Рош а-Шана. Воно символізує початок нового року й нової долі для кожної людини. Євреї вірять, що Бог всім людям готує тільки щасливу долю. Тому Рош а-Шана можна вважати святом життя, віри й добра. «Прокиньтесь, хто спить і витрачає своє життя даремно.

Загляньте в свої душі й зробіть добрими свої справи», - говориться в єврейській молитві. Тільки в Житомирі це світле свято затьмарюється небажанням деяких людей робити добрі справи. Навіть ті, які вони самі і наобіцяли. На початку 2013 року Борислав Розенблат – керівник компанії «Фаворит» - заявив, що Новий рік у 2013 році євреї Житомира зможуть відсвяткувати в новій синагозі, яку побудує його компанія. Синагогу почали розбирати в 2007 році, але наступних 5 років вона стояла руїною.

«В 2013 году мы планируем, что евреи нашего города Новый год будут справлять в новой синагоге. Сейчас мы активно ведем демонтаж здания старой синагоги на Малой Бердичевской. Мы разберем его полностью, до основания, оставим только главную стену, которая является архитектурной ценностью. Мы планируем к сентябрю ее построить и накрыть, а потом уже будем делать внутренние работы», - заявив Борислав Розенблат .

Розенблат додав, що раніше в Житомирі було більше 50 синагог, а зараз лишилась тільки одна, і він хоче її відбудувати. Було заявлено, що роботи буде виконувати компанія «Фаворит» і все буде зроблено максимально швидко і недорого. Влітку 2013 року Розенблат попередив, що роботи затримуються через проблеми з фундаментом, і завершення нової синагоги буде на місяць пізніше

І от вже завтра євреї святкуватимуть Новий 2014 рік, а синагога на вулиці Малій Бердичівській так і стоїть руїною. Може, тому, що головний обіцяльник зайнятий важливішими для себе справами. Так у кінці листопада 2013 року в Житомирі компанія «Фаворит» здала в експлуатацію два 5-поверхові будинки на 112 квартир по вул. Бородія та почала будувати дев’ятиповерхівку. Можливо, успішність цих проектів зумовлена тим, що квартири можна вигідно продати, на відміну від будівництва синагоги, де, крім «дякую», навряд чи щось заробиш. У 2014 році засновник компанії «Фаворит» Борислав Соломонович Розенблат був висунутий кандидатом у народні депутати на дострокових виборах до парламенту по одномандатному округу №62 (м. Житомир) від партії влади.

«Я не просто балотуюсь від партії влади, я перш за все балотуюсь від громади. І найважливіше для мене є саме довіра громади», - заявив Розенблат. Дивно це чути від людини, яка не виконує обіцянки, дані навіть власній громаді. Чи, може, цей проект знову ж таки комерційно привабливіший?! Хочемо нагадати Борису Соломоновичу, що основний мотив Рош а-Шана як релігійного свята - це каяття напередодні Судного дня і молитви про те, щоб наступний рік виявився благополучним і родючим. У ці дні віруючий віддає самому собі і Творцеві духовний звіт за всі свої вчинки, слова і думки за минулий рік. Він приймає рішення, як виправити недоліки і провини, як повернутися до Бога. Можливо, і пану Розенблату необхідно згадати канони і подумати не тільки про матеріальне?! Адже навіть маленька брехня народжує велику недовіру. І навряд чи повірять українські виборці людині, яка не погребувала обманути навіть власну громаду! Бо якось не дуже віриться, що людина, яка не побоялася Божої кари, побоїться людської! P.S. Ніщо так не стимулює можновладців до дії, як позачергові вибори. От і Борис Соломонович вирішив не відставати.

23 вересня, у переддень Рош а-Шана, у Житомирі урочисто заклали першу цеглину стіни нової синагоги. Зважаючи на те, що пан Розенблат обіцяв її відбудувати ще 2 роки тому, ця цеглина виглядає скоріше каменем, кинутим в сторону своєї громади.

Народний тижневик «Суббота»

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення