Губернатор Житомирщини: Децентралізація влади стане основним стимулом місцевого економічного розвитку

16.12 16:30    
Губернатор Житомирщини: Децентралізація влади стане основним стимулом місцевого економічного розвитку

Децентралізація влади має відбуватися не лише на рівні головних органів влади, а й у основних сферах життєдіяльності. Про децентралізацію в контексті житлово-комунального сектору, а саме створення ОСББ як дієвої форми участі громади в управлінні житловим фондом, втілення енергоефективних проектів не лише на рівні муніципалітетів, а й об’єднань громадян, говорили сьогодні, 16 грудня 2014 року, у м. Житомирі.

Участь у круглому столі на тему: «Децентралізація влади в контексті реформи житлово-комунального сектору» взяли голова облдержадміністрації Сергій Машковський, його перший заступник Геннадій Дмитренко, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Вячеслав Поліщук, заступник голови обласної ради Руслан Годований, керівники департаментів облдержадміністрації, міські голови області, міжнародні експерти та представники банківських установ.

Звертаючись до учасників круглого столу, голова облдержадміністрації Сергій Машковський наголосив: «Сьогодні актуальна реформа житлово-комунального господарства, впровадження енергозберігаючих технологій. Особливого значення це набуває в контексті процесу децентралізації влади як основного стимулу місцевого економічного розвитку та активізації кожної громади під час вирішення різних проблем. Ми налагоджуємо діалог із керівниками на місцях, що дозволяє спільно реалізувати енергоефективні проекти. Так на Житомирщині протягом цього року вже переведено на альтернативні види палива 103 котельні і ми на цьому не зупиняємося».

Керівник області наголосив про необхідність підвищення обізнаності населення щодо можливостей ОСББ та відзначив позитивний досвід міста Житомира в напрямку впровадження енргоощадних технологій, а перший заступник міського голови Сергій Сухомлин розповів про вже досягнуті результати та плани на найближче майбутнє.

Так, обласний центр поступово переходить на електротранспорт, у місті проводиться моніторинг обсягів споживання енергоресурсів у бюджетних закладах. Житомир виграв грант на утеплення 19 об’єктів, а найближчим часом планується реалізація будівництва міні-ГЕС та модернізація КП «Житомирводоканал», що дозволить на 30% скоротити використання електроенергії та підвищить якість послуг підприємства. Окрім цього, тривають переговори щодо будівництва заводу з виробництва сонячних панелей. Ці та ряд інших заходів дозволяють місту економити енергію, а також отримувати додаткові прибутки.

Губернатор Житомирщини: Децентралізація влади стане основним стимулом місцевого економічного розвитку

Аналізуючи напрямки реформи житлово-комунального господарства в контексті децентралізації, керівник проекту ЄС «Угода мерів – Схід» Святослав Павлюк переконаний, що в Україні повинна реалізовуватися політика енергозбереження, а не енергозаміщення. Експерт звернув увагу на те, що протягом 10 останніх років вдалося скоротити обсяги споживання енергії на промислових підприємствах, в об’єктах теплокомуненерго та бюджетних установах. Натомість серед населення цей показник знизився лише на 1%. Таким чином, житловий сектор залишається найбільшим споживачем природного газу. Експерт вважає, що оптимальним варіантом для України в напрямку енергоефективності будуть утеплення приміщень, встановлення лічильників на всі види послуг та переробка сміття. Святослав Павлюк запрошує мерів Житомирщини приєднатися до проекту «Угода мерів – Схід» та наводить у приклад успішний досвід міст Черкаси, Львів, Луцьк, Долина та Миргород. Так, наприклад, впровадження енргоощадних практик у Черкасах дозволило скоротити споживання електроенергії на 49%, води – на 30%, а тепла – на 6%.

Експерт Групи Світового банку Гжегож Гайда висловив свою точку зору стосовно залучення фінансування для муніципалітетів та співвласників для енергоефективної модернізації. Фахівець вважає, що представники місцевої влади мають стимулювати людей до створення ОСББ. Такі об’єднання підвищують відповідальність мешканців за свій будинок та дають їм можливість спільно вирішувати різні проблеми. Натомість влада отримує можливість спілкуватися з одним уповноваженим представником, а не кожним власником квартири. Окрім цього, керівництво міста може долучитися до співфінансування ремонтних робіт, якщо члени ОСББ беруть банківський кредит.

Представники обласної та місцевої влади ознайомилися з кредитними пропозиціями банківських установ, поспілкувалися з експертами та обмінялися досвідом впровадження енргоефективних технологій.

Губернатор Житомирщини: Децентралізація влади стане основним стимулом місцевого економічного розвитку

Губернатор Житомирщини: Децентралізація влади стане основним стимулом місцевого економічного розвитку

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення