Геннадій Зубко: Процес децентралізації фінансів необхідно завершити якнайшвидше

Геннадій Зубко: Процес децентралізації фінансів необхідно завершити якнайшвидше

12.01 11:51    
Мінрегіон наполягатиме на прийнятті Верховною Радою України решти змін до Бюджетного та Податкового кодексів України в частині децентралізації фінансів, підготовлених спільно з Всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«У нас є чіткий план заходів реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, за яким ми крок за кроком рухаємося в напрямку децентралізації. Виходячи з цього плану, для зміцнення матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування, ми разом з Всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування підготували пропозиції щодо внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів України. Більша частина цих пропозицій прийнята. Однак є важливі моменти, не враховані парламентом. Тому ми наполягатимемо повернутися до цих питань і прийняти те, чого від нас очікують громади», - сказав Геннадій Зубко.

За його словами, в майбутньому необхідно внести норму, яка б закріпила можливість спрямувати кошти державного фонду регіонального розвитку на держпідтримку реалізації проектів співробітництва територіальних громад та підтримку процесу добровільного об’єднання територіальних громад.

«Ці два інструменти розвитку громад – співробітництво і об’єднання, отримали вже певну підтримку. Внесено зміни, які стимулюють тергромади до об’єднання через механізм переходу бюджетів об’єднаних громад на прямі міжбюджетні відносини з державними бюджетом. Вони ж отримали обсяг видаткових повноважень з відповідним ресурсним забезпеченням на рівні міст обласного значення. Фінансову основу об’єднаних громад чи тих, які співпрацюють над реалізацією спільного проекту значно б зміцнила можливість фінансування також з фонду регіонального розвитку. Не внесено до чинного законодавства і механізму фінансування делегованих повноважень органів місцевого самоврядування міст районного значення, селищ та сіл на перехідний період до формування дієздатних громад шляхом їх об’єднання», - наголосив Геннадій Зубко.

Він наголосив, що процес децентралізації фінансів необхідно завершити якнайшвидше і наполягатиме на прийнятті кожної норми, яка залишилася поза увагою парламенту. До такого переліку ввійшла також норма, яка визначає терміни законодавчого врегулювання процедури списання заборгованості місцевих бюджетів за середньостроковими позиками, що надавались у минулих роках.

Серед пропонованих змін до Бюджетного та Податкового кодексів, поза увагою парламенту залишилися також закріплення обсягу бюджету розвитку в розмірі не менше 10% від доходів загального фонду відповідного місцевого бюджету для здійснення на належному рівні капітальних видатків; удосконалення механізмів планування та здійснення з місцевого бюджету оплати поточних видатків навчальних та медичних закладів в частині уникнення примусового відволікання власних ресурсів місцевих бюджетів внаслідок неналежного фінансування профільними міністерствами цих видатків; норми щодо концентрації ресурсів та повноважень на обласному рівні для належного фінансування заходів окремих державних програм відповідно до обсягу коштів, передбачених в Законі про Державний бюджет України на 2015 рік, для регіонального розвитку та інші.

Прес-служба Віце-прем'єр-міністра України

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Сьогодні 10:36
Дніпропетровські рятувальники ліквідували пожежу, що ви ...
Сьогодні 10:15
СБУ затримала агентку фсб, яка наводила російські авіаб ...
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення