Хтось помилково вирішив, що війну із смертоносним чорнобильським атомом можна припинити зміною законодавства, - Віктор Развадовський

Хтось помилково вирішив, що війну із смертоносним чорнобильським атомом можна припинити зміною законодавства, - Віктор Развадовський

24.04 17:31    
Тисячі учнів другої та третьої зон радіаційного забруднення нашої області не отримують передбаченого вітчизняним законодавством гарячого харчування. Як стало відомо нашому виданню, за допомогою у вирішенні даного проблемного питання безпосередній учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній станції Віктор Развадовський звернувся до Прем'єр-міністра України. Під час розмови з народним депутатом з'ясувалося також, що подібні звернення уже мали місце раніше.

Так, як було сказано, ще минулого року Віктор Развадовський двічі - 14.03.2014 р. за № Р-18 через депутатське звернення та 18.04.2014 р. шляхом оголошення на засіданні Верховної Ради України депутатського запиту - закликав Арсенія Яценюка невідкладно вжити заходів реагування щодо забезпечити гарячим харчуванням 35 тисяч постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи школярів Житомирщини. Та, як виявилося, зазначена проблема перейшла з року минулого у поточний.

Щоправда, у 2014 році це було зумовлено невчасним оголошенням та проведенням Міністерством соціальної політики України відповідних тендерів, а цьогоріч - блокуванням Антимонопольним комітетом України на підставі сумнівних скарг відкритих торгів із закупівлі послуг з організації харчування школярів, які, внаслідок зміни нормативно-правової бази, тепер здійснює департамент праці та соціального захисту населення облдержадміністрації.

"І хоч Постанова КМУ від 8 лютого 1997 року "Про порядок і розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи" передбачає отримання родинами таких школярів гарантованої державою компенсації - від 180 до 190 гривень, - її не можна вважати такою, що замінює повноцінне гаряче харчування учнів", - пояснив причину свого чергового звернення до прем'єр-міністра народний депутат.

До речі, у 2015 році кількість дітей, які мають право на безкоштовне гаряче харчування, зменшилася більше ніж на 15 тисяч і тепер складає лише 18 тисяч школярів. Такі зміни - наслідок прийняття парламентом восьмого скликання Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" від 28.12.2014 № 76-VIII, яким, серед іншого, була ліквідована четверта зона радіаційного забруднення територій. У 2013 році на подібний крок не відважилася навіть тодішня влада, визнавши, що межі радіоактивних зон установлюються та переглядаються урядом на основі експертних висновків за поданням обласних рад і лише після цього затверджуються Верховною Радою України. Усього ж права на компенсації реальних збитків, завданих аварією на ЧАЕС, тільки внаслідок ліквідації четвертої зони радіаційного забруднення територій на Житомирщині було позбавлено майже 75 тис. людей.

Власне Віктор Развадовський не голосував ані за цей Закон, ані за Закон України "Про Державний бюджет України на 2015 рік", яким, на момент його прийняття, не передбачалися видатки згідно з діючим на той час Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

"Голосувати вночі 29 грудня 2014 року за обмеження пільг ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС та іншим потерпілим від Чорнобильської катастрофи, за Державний бюджет на 2015 рік у запропонованому вигляді було не правильно ні з чисто юридичної, ні з моральної точок зору. Таке голосування не лише суперечило Закону "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи", ст. 22 Конституції України, згідно з якою не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод наших співвітчизників при зміні діючих чи прийнятті нових нормативно-правових актів, - вважає парламентарій. - Таке голосування засвідчило реальне відношення законодавців, які натиснули кнопку "За", до тих, хто у 1986 році ціною власного здоров'я та життя врятував світ у протистоянні з підступним, невидимим та безжальним ворогом. На жаль, війна із смертоносним чорнобильським атомом для значної кількості наших співвітчизників триває і сьогодні. Та, скидається на те, хтось помилково вирішив, що її можна припинити зміною законодавства".

Максим ОБЕРТИН

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:46
СБУ повідомила про підозру російським гауляйтерам Запор ...
Сьогодні 10:43
Київські митники вилучили з посилки три археологічні ар ...
Сьогодні 10:37
СБУ затримала у Харкові коригувальника, який хотів наве ...
Сьогодні 10:32
Дети Луковской общины тренируются в активном парке
Сьогодні 10:31
Майже 30 волинян стали призерами Всеукраїнських учнівсь ...
Сьогодні 00:05
Держспецзв'язку: росіяни пошкодили телевізійну вежу у ...
Сьогодні 00:03
Країни «великої сімки» долучаться до відновлення та мод ...
Вчора 23:59
Прикордонники затримали на під’їзді до кордону з Румуні ...
Вчора 23:57
Драганчук: В умовах війни Україна досягла значного прог ...
Вчора 23:55
Галущенко на засіданні Координаційної групи G7+: Маємо ...
Сьогодні 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення