Віталій Француз: Перспективний план – це наш протокол про наміри розвивати громади

22.05 19:28    
Постійна комісія обласної ради з питань бюджету та комунальної власності, що відбулася 22 травня, першим питанням розглядала перспективний план формування територій громад області.

З цього питання доповідав заступник директора департаменту фінансів ОДА Віктор Венцель. Він повідомив, що на території області, відповідно до розробленого і пропонованого на розгляд депутатів перспективного плану, планується створити 40 територіальних об’єднаних громад. У ході обговорення депутати звернули увагу на низку проблемних питань, що залишаються без відповіді, адже зараз мало хто собі уявляє, як практично здійснюватиметься реформування. Наприклад, як вирішуватимуться питання, пов’язані із землею, як буде влаштований механізм контролю за якістю надання послуг у громадах, яким чином створюватимуться умови для забезпечення виконання завдань і функцій органів місцевого самоврядування.

Віталій Француз: Перспективний план – це наш протокол про наміри розвивати громади

Депутати зауважували, що жителі громад не володіють достатньою кількістю інформації, а тому не можуть оцінити переваги, які зможуть отримати об’єднані громади. Голова обласної ради Віталій Француз зазначив, що проти реформування виступають ті селищні і сільські голови, для яких передусім важливо не те, що об’єднання дасть громаді, а де будуть вони після реформи. «Найбільший супротив проведенню реформування в галузі страхової медицини чинять медики, в галузі освіти – вчителі. Такого супротиву, який іде від сільських і селищних голів, і передбачали в процесі формування громад. На сьогодні у нас 679 сільських і 40 селищних рад. По кілька разів у районах збиралися сільські голови, жителі громад. Але в чому проблема? Сільський голова говорить про самодостатність, маючи на увазі тільки самодостатність селищних рад, а не сільських громад. Сільська громада його не цікавить. Є на заробітну плату – от і добре», - пояснює голова обласної ради.

Віталій Француз: Перспективний план – це наш протокол про наміри розвивати громади

Віталій Француз: Перспективний план – це наш протокол про наміри розвивати громади

«Безперечно перспективний план – це протокол про наміри, - акцентує Віталій Француз. - Але держава виписала алгоритм дій. Прийнято рішення 3,5 млрд грн. – ця сума вже закладена в Державному бюджеті – виділити на регіональний розвиток. На нашу область припадає 120 млн грн.». Таким чином за умови формування спроможних громад в область надходитиме фінансування на зміцнення та розвиток інфраструктури. Голова обласної ради наголошує на тому, що реформування може тривати десятиліттями, як це відбулося у багатьох державах. І ті громади, які сьогодні не хочуть об’єднуватися, згодом можуть побачити, що вони не здатні самостійно існувати.

Після тривалого обговорення питання депутати підтримали перспективний план, однак за умови підготовки додатка до проекту рішення, що вноситься на розгляд сесії, де будуть враховані всі пропозиції і зауваження депутатів, територіальних громад.

Прес-служба обласної ради

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення