Володимир Арешонков про представників воєнізованих підрозділів: «У тандемі зі старателями вони можуть ефективно співпрацювати»

Володимир Арешонков про представників воєнізованих підрозділів: «У тандемі зі старателями вони можуть ефективно співпрацювати»

27.07 15:48    
Парламентарії не підтримали «бурштиновий» законопроект у другому читанні, а тим часом тема нелегального видобутку бурштину упевнено тримається в топі українських новин. Багато хто нарікає на те, що закон у пропонованій редакції не вирішить проблему глобально, а зупинити нелегалів можуть лише радикальні дії і силові методи.

Масштаби «паломництва» за сонячним каменем щоденно зростають. У минулому столітті цінність бурштину поліщуки вимірювали його здатністю добре горіти. Уявіть собі – бурштином розпалювали печі. Нині він розпалює серця шукачів швидкого заробітку, а це десятки тисяч бурштиношукачів на Житомирщині, Рівненщині, Львівщині, на Волині.

Тамтешні мешканці переконані в тому, що природні багатства по – справедливості мають належати їм – аборигенам. А як по закону? А по – закону поки що ніяк… Міліція затримує копачів і скупників, вилучає намитий мінерал та знаряддя праці і що? А відповідальності за це не передбачено.

Засідання Консультативної Ради при Генеральній прокуратурі України, яке відбулось минулого тижня, очільник Ради Віталій Повх розпочав з бурштинової теми. На заході були присутні представники інститутів громадянського суспільства, органів місцевого самоврядування, МВС та Генеральної Прокуратури України.

Народний депутат України з фракції Блоку Петра Порошенка Володимир Арешонков, обраний в окрузі, який лихоманить бурштином, окреслив ряд аспектів проблеми, а також вніс пропозиції, втілення яких може стати реальним кроком на шляху легалізації діяльності бурштинокопачів. Депутат озвучив перед учасниками засідання побоювання людей, що в разі узаконення видобутку бурштину у такий спосіб, як це передбачено ухваленим парламентом у І читанні законопроектом, старателям доведеться платити і державі, і бандитам.

«Я розумію всю трагічність обставин, усвідомлюю ризики для життя бурштиношукачів, та й взагалі тих, хто там проживає, адже число кримінальних елементів зростає і становить загрозу в тому числі й для тих, хто не має відношення до пошуків бурштину. Добування бурштину може і повинне принести розвиток територій і легальну роботу та достаток людям, які там живуть. А тому, проблему потрібно вирішувати комплексно: усунути з цих територій криміналітет, узаконити діяльність старателів, чітко окреслити перспективу розвитку бурштинових регіонів та можливості відродження знищених земельних, водних і лісових ресурсів», - підкреслив політик.

Обговорювалось питання удосконалення механізму отримання старателями ліцензій і дозволів, бо є припущення, що пропонований у законопроекті шлях для їх отримання вигідний лише для великих компаній, які просто монополізують цю діяльність. Не прописана в законі чітко і роль місцевого самоврядування, яка, за словами Арешонкова, має бути ключовою, а бурштин – джерелом наповнення в першу чергу місцевих бюджетів.

З боку присутніх на засіданні Консультативної Ради при ГПУ звучали нарікання на те, що в місцях видобутку бурштину сотні озброєних людей, в тому числі й тих, хто воював на Сході України – представників воєнізованих підрозділів – батальйонів самооборони.

Поспілкувавшись перед засіданням з громадськими активістами, зокрема й одним з кіборгів, який 100 днів захищав Донецький аеропорт, де втратив усіх своїх побратимів, Володимир Юрійович запропонував цивілізувати і узаконити взаємовідносини старателів та батальйонів.

«Чому в лісі представники батальйонів? Та тому, що повернувшись з районів бойових дій, загартувавшись і проявивши себе як справжні герої, у цивільному житті ці хлопці не можуть самореалізуватись. Їхній досвід і потенціал можна і потрібно використовувати. На мій погляд, у тандемі зі старателями вони можуть ефективно співпрацювати, охороняючи території видобутку бурштину. Цим хлопцям держава має дати заробляти законно. Вочевидь, правоохоронці не справиться самотужки з цією функцією. Пригадаймо, як у свій час Президент Ющенко, коли ще починалась «бурштинова лихоманка», мав намір використати для наведення порядку внутрішні війська», - підкреслив депутат.

Присутнім сподобалась пропозиція нардепа, є намір втілити її в життя. Представників МВС України та ГПУ Арешонков закликав не збавляти обертів, адже роботу з протидії незаконному видобутку бурштину останнім часом значно активізовано.

«Крапку на проблемі нелегального видобутку бурштину можна буде поставити тільки при взаєморозумінні і взаємодії виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, законодавців, громадських активістів, силовиків, митників та старателів. Своє завдання, як депутата – мажоритарника від Житомирщини, я вбачаю в тому, щоб узаконення видобутку бурштину дало безпечну і добре оплачувану роботу місцевим мешканцям і високі надходження до бюджетів місцевих рад», - резюмував нардеп.

Підготувала Алла Яковенко

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення