Житомирський регіонал М. Присяжнюк про якість дитячого харчування:

Житомирський регіонал М. Присяжнюк про якість дитячого харчування:

14.10 12:29    
Небезпека нових отруєнь дітей в Україні зберігатиметься, доки питання якості та безпечності продуктів харчування залишається невирішеним

Такою є неформальна назва відкритих слухань Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин про шляхи вирішення надзвичайно актуальної проблеми із забезпечення потреби внутрішнього ринку України у продуктах дитячого харчування органічного виробництва.

Участь у слуханнях взяли народні депутати-аграрії, керівництво МінАПК, Мінохорони здоров’я, вітчизняні виробники та представники імпортерів продуктів дитячого харчування, керівники дитячих навчально-виховних закладів.

Голова Комітету М.Присяжнюк, відкриваючи слухання, зокрема, зазначив, що «якісне дитяче харчування - це запорука того, що ми матимемо міцну, дієздатну націю. Здорове харчування є одним з найважливіших чинників, яке забезпечує нормальний ріст і розвиток дітей, сприяє профілактиці захворювань, продовженню життя людей». При цьому, зауважив М.Присяжнюк, у центрі уваги повинні бути якість харчових продуктів і продовольча безпека. Однак, вважає М.Присяжнюк, в останні роки вітчизняна індустрія дитячого харчування перебуває в складному фінансовому стані, що негативно позначається на обсягах виробництва цієї продукції.

За даними Інституту педіатрії, акушерства та гінекології, додав Микола Присяжнюк, потреба у продуктах дитячого харчування становить 1396 тис. тонн на рік. Водночас, зауважив голова Комітету, у 2008 році його вітчизняне виробництво становило 19 тис. тонн. Суттєво скоротився асортимент продукції, зокрема, в Україні зовсім не виготовляються високобілкові консервовані продукти на основі м’яса та риби, а також дитяче харчування лікувально-профілактичного призначення для харчування дітей з найбільш поширеними захворюваннями: органів травлення і кровотворення, порушення функцій імунної та ендокринної систем, порушеним обміну речовин та інші.

Голова аграрного комітету вважає, що варто запозичити досвід Росії, де виробництво продуктів дитячого харчування узято під контроль держави, будуються державні комбінати, встановлено сучасні норми і вимоги, дотримання яких є нормою. Він каже: «Скільки ще має опинитись на лікарняних ліжках отруєних дітей, щоб ми враз і назавжди вирішили питання із забезпеченням наших дітей якісним харчуванням?! Українське суспільство демонструє безгосподарське і варварське відношення до самих себе, до майбутнього покоління, до його здоров’я і благополуччя. Причину такого стану треба шукати у кабінетах чиновників на вул. Грушевського».

В Україні сьогодні – повний хаос на ринку дитячого харчування.

Потреба у продуктах для дітей віком до трьох років задовольняється на 15-20%.

Близько 85% продуктів дитячого харчування — імпортні. Придбати їх може дозволити собі лише кожна десята українська родина. На полицях супермаркетів - продукція відомих іноземних компаній з Швейцарії, Австрії, Голландії, Словенії, Німеччини. Агресивно просуває свою продукцію на український ринок Росія.

У продажу зростає кількість контрабандної продукції, виробництво і якість якої ніхто не контролює.

Обґрунтована потреба у продуктах дитячого харчування в Україні становить 1 млн 400 тис. тонн на рік. У минулому році вироблено всього 19 тис тонн. Це в 4 рази менше, ніж у 2006 р. (85 тис тонн).

Ціла галузь в занепаді. Урядовці знаходять пояснення: виробництво продуктів дитячого харчування є технологічно складним, енергозатрат ним, багатокомпонентним, з високими санітарно-гігієнічними вимогами. І тому …у нас такі продукти неможливо виробляти.

Ще 5 років тому ситуація була зовсім іншою – в Україні розвивалося власне виробництво дитячих продуктів.

На слуханнях підкреслювалдося, що уряд зацікавлений тільки у програмі підтримки екологічно чистого молока для дитячого харчування. Виробництво іншої сировини в органічних господарствах для потреб дитячого харчування не ведеться.

Промовці наголошували на тому, що вітчизняний ринок дитячих харчових продуктів майже на 80% складається з імпортних товарів, тоді як вітчизняні продукти дитячого харчування за якістю не поступаються перед ними, а деякі значно перевищують їх.

За словами заступника міністра охорони здоров’я В.Лазоришинця, проблеми якості дитячого харчування частково вирішуються за рахунок дитячих молочних кухонь. Проте, кількість дитячих молочних кухонь щороку зменшується.

Учасники слухань вважають, що найбільш раціональним з гігієнічних позицій є виробництво дитячого харчування на потужних підприємствах із замкненим колом стерильності, оскільки сучасні технології дозволяють виробляти готове дитяче харчування високої якості як для малят, так і для старших вікових категорій і без усіляких ризиків, що мають молочні кухні.

На думку директора Хорольського молококонсервного комбінату М.Гаврилєнкова, сьогодні необхідно створити сприятливі умови для стабілізації та розвитку виробництва вітчизняних продуктів дитячого харчування як загального, так і лікувально-профілактичного. На його думку, потрібно розробити систему економічного стимулювання вітчизняного виробництва продовольчої сировини та харчових продуктів, насамперед для дітей, з використанням прогресивних методів ціноутворення, тарифного регулювання, удосконалення податкового законодавства.

Для гарантування якості продуктів дитячого харчування, учасники слухання пропонували якомога швидше прийняти законопроект про внесення змін до Закону «Про дитяче харчування» (щодо посилення вимог до виробництва та обігу продуктів дитячого харчування. Законопроектом (реєстр. № 4584) пропонується посилити вимоги до продуктів дитячого харчування, безпечності сировини, призначеної для їх виробництва тощо.

Крім того, на думку учасників слухань, необхідно удосконалити законодавчу базу для створення оптимальних умов діяльності вітчизняних підприємств - виробників продуктів дитячого харчування. Учасники вважають, що необхідно запровадити систему перевірки якості на виробництвах харчових продуктів і продовольчої сировини, а також сучасні технології та обладнання, що виключають можливість бактеріального, хімічного і фізичного забруднення.

Підбиваючи підсумки обговорення цього важливого питання, Микола Присяжнюк назвав такі першочергові заходи, що мають посприяти вирішенню проблеми:

- впровадити Програму розвитку дитячого харчування на період до 2020 року. Фінансування її передбачити вже у бюджеті 2010 року;
- запровадити особливий режим кредитування і оподаткування підприємств з випуску продуктів дитячого харчування.
- профільним міністерствам та відомствам, службам і організаціям забезпечити належний контроль за безпечністю і якістю харчових продуктів.




за інформацією прес-служби народного депутата

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Вчора 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Вчора 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
17 квітня 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
17 квітня 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення