Житомирщина за обсягами іноземного капіталу займає 16 місце

Житомирщина за обсягами іноземного капіталу займає 16 місце

13.04 11:44    
За інформацією головного управління економіки облдержадміністрації, 10 квітня відбулося засідання колегії управління на тему: «Про підсумки роботи головного управління економіки у 2008 році та основні пріоритетні завдання на 2009 рік».

Було зазначено, що впродовж 2008 року розроблені такі програмні та прогнозні документи:

– Стратегія розвитку Житомирської області на період до 2015 року;

– Обласна цільова програма підготовки та проведення в Україні чемпіонату Європи 2012 року з футболу;

– Комплексна програма розвитку малого підприємництва на 2009-2010 роки;

– Програма економічного і соціального розвитку області на 2009 рік.

Головним управлінням економіки у 2008 році чітко відпрацьовано підготовку проектів усіх регіональних програм. З цією метою ще у 2006 році було підготовлено та затверджено Порядок формування, фінансування і моніторингу виконання регіональних програм. Проекти програм, які подаються на затвердження, не приймаються без експертних висновків головних управлінь економіки та фінансового. За минулий рік управлінням зроблено експертизу 16 проектів програм, узагальнено звіти про виконання 66 програм, по кожній із них надано висновки.

Важливим спектром в роботі управління є питання розвитку інвестиційної діяльності, цілеспрямована робота по формуванню сприятливого інвестиційного клімату, організації іміджових заходів, зустрічей з потенційними партнерами.

Загалом у 2008 році залучено інвестицій в основний капітал в обсязі 3,6 млрд. грн., що у 1,2 рази більше ніж у 2007 році. Надходження іноземного капіталу склали 45 млн. дол. США, за рахунок чого створено 61 підприємство з іноземними капіталом, загальна кількість підприємств з іноземним капіталом складає 330.

За обсягами іноземного капіталу в загальнодержавному рейтингу область піднялась на одну позицію і займає 16 місце.

У минулому році зроблено ряд кроків у сфері інноваційного розвитку, зокрема, проведено засідання регіональної ради, яка була утворена за ініціативою головного управління економіки; підписано Меморандум між облдержадміністрацією, обласною радою та Житомирським національним агроекологічним університетом про спільні наміри по створенню технологічного парку «Енергозбереження»; підготовлено електронне видання «Житомирщина інноваційна»; в Житомирі створено регіональне представництво Північного регіонального центру інноваційного розвитку.

До кінця квітня буде завершено підготовку Концепції розроблення обласної програми інноваційного розвитку на 2010-2013 роки, до кінця року – розроблено саму програму.

За останні роки в області вдалося досягти певних зрушень у сфері розвитку малого підприємництва. У розрахунку на 10 тис. осіб наявного населення припадає 47 підприємств, що на 2% більше проти попереднього року. Найбільше суб’єктів підприємництва було створено в Коростишівському, Володарсько-Волинському, Черняхівському, Радомишльському, Житомирському, Брусилівському районах. Найгірша ситуація в Овруцькому, Ружинському та Андрушівському районах, де цей показник вдвічі менший середньообласного.

Процедури державної реєстрації суб’єктів господарювання вже перестали бути бар’єром при започаткуванні бізнесу. В області діє 28 органів державної реєстрації, роботу яких забезпечують 37 державних реєстраторів.

На виконання заходів програми підтримки підприємництва у 2007-2008 роках тільки з обласного бюджету витрачено 372 тис.грн., а на 2009-2010 роки заплановано використати ще 1 млн. грн. Відповідні кошти передбачені і на виконання регіональних програм в районах і містах. І, якщо на забезпечення заходів програми минулих років в 11 районах і 2-х містах кошти з місцевого бюджету взагалі не планувались, то на 2009-2010 роки практично в кожному районі передбачено відповідні кошти.

Було також визначено пріоритетні напрямки роботи на 2009 рік:

розробити проект програми розбудови придорожньої та туристичної інфраструктури за основними напрямами руху учасників та гостей чемпіонату 2012 року з футболу;

завершити роботу над визначенням розміщення промислових парків та інвестиційних карт районів і міст області;

провести інвестиційні форуми за кордоном, зокрема у Німеччині, Італії, Чехії;

удосконалення системи видачі документів дозвільно-погоджувального характеру за принципом організаційної єдності, розширення доступу суб’єктів малого підприємництва до кредитних ресурсів, здійснення ресурсної та інформаційної підтримки підприємництва.

Крім того, роботу у поточному році управління спрямовуватиме також на:

відслідковування впливу фінансової кризи та інших чинників на розвиток основних галузей економіки, з метою оперативного прийняття керівництвом облдержадміністрації рішень по вирішенню проблемних питань господарського комплексу;

здійснення підготовчих робіт по створенню в області у подальшому нових інноваційних структур.

У сфері управління майном пріоритетами визначено створення реальної бази комунального майна, підвищення ефективності управління об’єктами спільної власності територіальних громад, визначення пріоритетних напрямів в роботі комунальних підприємств, що потребують інвестування, оптимізація розміру орендної плати при переукладанні договорів оренди на нові терміни та за рахунок розширення конкуренції.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:57
У Тернополі в пасажирському транспорті травмувалася жін ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення