Володимир Ширма привітав Музей космонавтики з 50-річним ювілеєм

02.08 10:33    
Володимир Ширма привітав Музей космонавтики з 50-річним ювілеєм

Голова обласної ради Володимир Ширма 1 серпня завітав у Музей космонавтики ім. С.П. Корольова, аби привітати заклад з ювілеєм. Саме цього дня єдиному в Україні космічному музею виповнюється 50 років.

До цієї знаменної дати у закладі відбудеться низка заходів, які проводяться з обмеженою кількістю гостей та з дотриманням карантинних обмежень.

Володимир Ширма разом із запрошеними вшанував пам'ять видатного земляка покладанням квітів до постаменту Сергія Корольова.

Вітаючи колектив закладу, директорку Ірину Дячук зокрема, голова обласної ради зазначив, що за весь період депутатської каденції 7-го скликання на розвиток та матеріально-технічне оснащення з обласного бюджету було спрямовано майже 3 млн грн.

« Наш Музей космонавтики, а це меморіальний будиночок, де народився вчений Сергій Корольов, та експозиція «Космос» з унікальними експонатами – це наша гордість , і наша шана пам’яті видатному конструктору, нашому землякові. Наш музей унікальний, єдиний в нашій державі. І хто б не бував у Житомирі, вважає за честь його відвідати », - сказав Володимир Ширма.
Разом з першим заступником голови обласної державної адміністрації Володимиром Федоренком очільник обласної ради Володимир Ширма подарував музею сертифікат на 50 000 грн.
Володимир Ширма привітав Музей космонавтики з 50-річним ювілеєм

Почесним гостем заходу також став і ексголова Житомирської обласної ради Йосип Запаловський, який наразі очолює Раду Міжнародної громадської організації «Земляцтво житомирян».

Вітали колектив музею зі святом і депутати обласної ради Олена Галагуза та Сидір Кізін, які впродовж всієї каденції активно сприяли розвитку закладу, його популяризації.

Також привітали колектив закладу з ювілеєм представники Державного космічного агентства, державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля», представники підприємств та організацій космічної галузі, колеги з музеїв.

У рамках святкування ювілею музей презентував виставки особливо значимих експонатів установи. Це й фотовиставка, де відображена історія музею, й виставка фондової колекції, в якій знаходяться нагороди та подарунки музею, й книги відгуків відвідувачів за всі 50 років.

Нагадаємо, що рішенням 26-ї сесії обласної ради, яка відбулась 17 вересня минулого року, 2020-й рік на Житомирщині проголошено роком Музею космонавтики ім. С.П. Корольова.

Цікаві факти про музей.

Меморіальну дошку на фронтоні будинку №5 по вулиці Дмитрівській, у якому зараз знаходиться Меморіальний будинок-музей було відкрито вже через три місяці після смерті С.П. Корольова в переддень Дня космонавтики, 11 квітня 1966 року. Напис був такий: «В цьому будинку 30 грудня 1906 року народився видатний радянський вчений, конструктор перших штучних супутників Землі і космічних кораблів, двічі Герой Соціалістичної Праці, лауреат Ленінської премії – академік Сергій Павлович Корольов». Зараз вже інша дошка та відповідно інший текст: В цьому будинку 30 грудня 1906 року народився Сергій Павлович Корольов - видатний вчений, академік, конструктор в галузі ракетної техніки і космічних досліджень, двічі Герой Соціалістичної Праці»

Перша музейна кімната, присвячена ученому-конструктору, з’явилась у Житомирській середній школі № 20. Експонати для кімнати збирали юні пошуковці, які звертались з листами до рідних та близьких С.П. Корольова.

Серед перших експонатів, переданих в музей – макети космічної техніки, виготовлені на житомирських підприємствах «Електровимірювач» та «Промавтоматика». Сьогодні їх можна побачити на виставці, присвяченій 50-річчю музею.

Найбільший вік експоната із колекції музею за твердженнями учених – 4,6 мільярди років. Це шматочок залізного метеориту, знайденого в Намібії у 1838 році. Його передала житомирянка Ірина Копоть - педагог та музикознавець.
Володимир Ширма привітав Музей космонавтики з 50-річним ювілеєм

Всупереч усталеній думці знамениті 9 мг місячного ґрунту передані до музею аж ніяк не NASA, а Інститутом геохімії й аналітичної хімії імені В. І. Вернадського АН СРСР.

У музеї зберігаються «ключі від космосу». Це стартові ключі (їх 2 шт), які ініціюють пуск космічної ракети-носія.

Наймолодший вік екскурсоводів в музеї – 5-6 років. Заклад мав досвід успішної співпраці з дитячим садочком №39, коли діти самі водили екскурсію, причому так, що розчулили спеціалістів КБ «Південне».

Наш музей – місце для мрій та загадування бажань та побажань. На сьогоднішній день у музейній експозиції «Космос» зберігаються 2 капсули з побажаннями. Одна з побажаннями авторів експозиції та співробітників музею у макеті комахи сонечко, який закріплено до панелі сонячних батарей КК «Союз», а інша – «Капсула часу» з побажаннями житомирян та гостей міста, яку відкриють у 2030 році.
За 50 років у музеї побували 21 космонавт та 2 астронавти.
Володимир Ширма привітав Музей космонавтики з 50-річним ювілеєм

Володимир Ширма привітав Музей космонавтики з 50-річним ювілеєм

Володимир Ширма привітав Музей космонавтики з 50-річним ювілеєм

Володимир Ширма привітав Музей космонавтики з 50-річним ювілеєм

Володимир Ширма привітав Музей космонавтики з 50-річним ювілеєм

Володимир Ширма привітав Музей космонавтики з 50-річним ювілеєм

Володимир Ширма привітав Музей космонавтики з 50-річним ювілеєм

Пресслужба обласної ради

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:07
На пожежі в Ужгороді одну людину врятовано та двадцять ...
Сьогодні 00:05
Станом на 17 березня профінансовано на пенсійні виплати ...
Сьогодні 00:02
У Запоріжжі ліквідовано шахрайський call-центр, який ош ...
Вчора 23:58
Самопроголошеного голову Димерської ОТГ засуджено за сп ...
Вчора 23:54
У Львові два укриття на заводі приведуть в належний ста ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
12 березня 16:56
У Житомирі водій «Toyota Camry» побив чоловіка, якого л ...
05 березня 16:02
У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матері ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення