Відбулася експертна зустріч щодо реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ

20.10 17:36    
Начальник юридичного відділу Держкомтелерадіо Таїсія Мировець та начальник відділу друкованих ЗМІ та реєстрації суб'єктів видавничої справи Держкомтелерадіо Оксана Боженко взяли участь в експертній зустрічі з представниками громадськості і ЗМІ, на якій обговорювалися особливості реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації.

До роз’яснень проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про реформування державних та комунальних засобів масової інформації» долучилися виконавчий директор, юрисконсульт ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін та керівник юридичного відділу ГО «Українська асоціація медіабізнесу» Олександр Дяченко.

Експертна зустріч, організована Секретаріатом Кабінету Міністрів, пройшла в форматі відеоконференції, що дало змогу взяти в ній участь представникам з регіонів України. Свої запитання медіаекспертам ставили представники комунальних ЗМІ Вінницької, Дніпропетровської, Львівської, Одеської, Полтавської, Харківської та Чернігівської областей.

Як зазначила Оксана Боженко, Держкомтелерадіо в межах компетенції здійснює моніторинг процесу реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації. Результати моніторингу свідчать, що на сьогодні із 244-х учасників першого етапу реформування, що увійшли до переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.11. 2016 р. № 848, реформовано 102 державних і комунальних друкованих ЗМІ із збереженням назви, цільового призначення, мови видання, тематичної спрямованості.

«На жаль, перші ж кроки назустріч реформі виявили низку проблем і перешкод на цьому шляху, - зауважила Таїсія Мировець. - Більшість органів державної влади та органів місцевого самоврядування не зважили на вимогу Закону, відповідно до якої трудовий колектив редакції має пріоритетне право у визначенні способу реформування. Засновники державних і комунальних видань ігнорували вимогу Закону, якою передбачається у місячний строк після надходження пропозиції трудового колективу редакції ухвалити рішення про реформування. Непоодинокими є випадки звільнення редакторів комунальних ЗМІ без згоди трудового колективу, незаконне відчуження майна редакцій, скорочення штату працівників редакції. Процес реформування супроводжується оскарженням у судовому порядку бездіяльності або неправомірних дій органів державної влади та органів самоврядування. Тому назріла необхідність внести зміни до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Експерти зазначили, що законопроект, яким пропонується затвердити ці зміни, передбачає, серед іншого, встановити відповідальність органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування за неприйняття рішення про реформування та про спосіб реформування; заборону розірвання трудового договору з керівником редакції з ініціативи власника або уповноваженого органу без згоди трудового колективу.

Учасники експертної зустрічі вирішили звернутися до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики з проханням сприяти прискоренню ухвалення зареєстрованого 08.06.2017 у Верховній Раді України законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Законопроект має на меті удосконалити механізм реформування і водночас захистити права трудових колективів.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:07
На пожежі в Ужгороді одну людину врятовано та двадцять ...
Сьогодні 00:05
Станом на 17 березня профінансовано на пенсійні виплати ...
Сьогодні 00:02
У Запоріжжі ліквідовано шахрайський call-центр, який ош ...
Вчора 23:58
Самопроголошеного голову Димерської ОТГ засуджено за сп ...
Вчора 23:54
У Львові два укриття на заводі приведуть в належний ста ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
12 березня 16:56
У Житомирі водій «Toyota Camry» побив чоловіка, якого л ...
05 березня 16:02
У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матері ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення