АМКУ підтвердив версію детективів НАБУ про змову під час закупівель днопоглиблювальних робіт для морських портів

09.11 19:08    
Антимонопольний комітет України (АМКУ) підтвердив факт антиконкурентних узгоджених дій службових осіб ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ) та представників низки підприємств-учасників торгів на закупівлю послуг із експлуатаційного днопоглиблення, що призвели до спотворення результатів процедури закупівлі і, як наслідок, до привласнення коштів ДП «АМПУ».

Зокрема, йдеться про торги на днопоглиблення підхідних каналів і акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів. Загальна сума штрафу, накладеного на підприємства, становить понад 80 млн грн. Викриття змови учасників держзакупівель стало можливим завдяки ефективній співпраці Національного антикорупційного бюро України та Антимонопольного комітету.

Так, упродовж 2015–2016 років ДП «АМПУ» здійснило низку закупівель послуг на днопоглиблення підхідних каналів і акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів. За результатами торгів було укладено договори з ТОВ «Іріда», ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» та ПП «Інфлот-Данубіус Ейдженсі». За версією слідства, ці закупівлі здійснено за завищеними майже у два рази цінами.

Зібравши достатньо інформації, що засвідчила можливий антиконкурентний характер дій із боку учасників торгів, НАБУ передало частину матеріалів до АМКУ. Зазначені матеріали стали підставою для відкриття справ за ознаками антиконкурентних узгоджених дій та винесення АМКУ вердикту щодо наявності відповідного факту. В результаті на ТОВ «Іріда» накладено штраф у розмірі 1 млн 466 тис. грн, на ТОВ «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» – 3 млн 640 тис. грн, на ТОВ «Техморгідрострой Миколаїв» – 76 млн 430 тис. грн.

Нагадуємо, що у вересні 2017 року АМКУ визнав змову у діях учасників торгів із закупівлі робіт та послуг із днопоглиблення у порту «Южний» за зверненням НАБУ. Два підприємства, які вдалися до цих антиконкурентних узгоджених дій — ТОВ «ЛІГОС УА» і ТОВ «УКРЗВ'ЯЗОКГІДРОБУД» — АМКУ оштрафував на загальну суму близько 23 млн грн.

Наведені епізоди з закупівлі послуг із днопоглиблення в портах України ДП «АМПУ» та його філіями детективи НАБУ розслідують із грудня 2015 року. Попередня правова кваліфікація — ст.14, ч.5 ст.191, ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України. Всі кримінальні правопорушення пов’язані із здійсненням державних закупівель упродовж 2015–2016 років. Внаслідок зловживань, за версією слідства, державі завдано шкоди на суму близько 300 млн грн.

На підставі зібраних доказів в розслідуванні згаданого кримінального провадження, навесні 2017 року Національне антикорупційне бюро України подало до Господарського суду м. Києва позов про визнання недійсним договору зі здійснення днопоглиблювальних робіт у портах України на суму 712 млн грн.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:36
У Миколаєві ДБР встановлює обставини вибухів через які ...
Сьогодні 11:34
8 тис євро за незаконний перетин кордону - Львівські по ...
Сьогодні 10:48
У березні підприємці отримали 1 037 кредитів на 3,9 млр ...
Сьогодні 10:48
Стрілець: Німеччина – надійний партнер України
Сьогодні 10:02
СБУ затримала «крота» фсб, який коригував ракетні удари ...
Вчора 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
Вчора 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
Вчора 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
Вчора 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
Вчора 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення