Припинення трансляції Суспільного через недофінансування – катастрофа для демократії в Україні

06.03 10:32    
На цьому наголосив голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг під час круглого столу "Моделі фінансування суспільного мовлення", в якому взяли участь міжнародні експерти, народні депутати України, медіаюристи та журналісти, представники Наглядової ради та члени правління Національної суспільної телерадіокомпанії України.

"Незалежний і належно профінансований суспільний мовник, доступний кожному як на національному, так і на місцевому рівнях, є передумовою функціонування демократії. В Україні мовник, який би не залежав ані від бізнес-груп, ані від політичних партій, може забезпечити доступ до правдивих, об’єктивних, збалансованих новин та задати стандарти журналістики для усіх медіагруп і населення", – сказав він.

Голова Офісу Ради Європи в Україні наголосив на необхідності випрацювати ефективну модель фінансування Cуспільного в Україні, щоб забезпечити його неупередженість і життєздатність.

"Наразі, як усі присутні тут знають, закон про суспільне мовлення, а зокрема його 14 стаття, гарантує фінансування не менш ніж 0,2 % витрат загального фонду державного бюджету. Це, безперечно, є пріоритетом, абсолютним пріоритетом – отримання цих коштів у 2018 році для реалізації місії компанії, для роботи відповідно до стандартів Ради Європи для суспільного мовника України. Однак зараз ми не бачимо, що ця модель працює. Тому ми всі тут зібралися, щоб обговорити, як змусити нинішню модель працювати, або ж запропонувати інші способи чи моделі фінансування, котрі, можливо, краще підійдуть Україні та забезпечать фінансування українського суспільного мовлення", – зазначив він.

На думку Мортена Енберга, припинення трансляції Суспільного через брак коштів стане катастрофою, особливо в прийдешній передвиборчий період, коли для громадян країни вкрай критично мати доступ до чесної і збалансованої інформації. Окрім того, він звернув увагу присутніх на те, що створення суспільного мовника входить до зобов’язань України перед міжнародними партнерами.

"Як ви знаєте, в Україні скоро розпочинається передвиборчий період. І впродовж цього часу буде ще важливіше мати джерело об’єктивних і неупереджених новин в Україні. Як нам повідомила пані Лебедєва (голова Наглядової ради ПАТ "НСТУ" Тетяна Лебедєва, – прим. ред.), є загроза, що через брак коштів суспільний мовник буде змушений припинити свою роботу, і це, звісно, стане катастрофою з багатьох причин, – наголосив Голова Офісу Ради Європи в Україні. – Що ж стосується нас, Ради Європи, й зобов’язань України, які вона взяла на себе, щоб набути членства, щоб приєднатися до Ради Європи, – то створення суспільного мовлення є вимогою для України".

Коментуючи спілкування з українськими парламентарями під час неформального сніданку, котрий передував круглому столу, Мортен Енберг зауважив, що Рада Європи й надалі просуватиме створення суспільного мовлення в Україні як елементу демократії, а також працюватиме над тим, щоб донести до народних депутатів належне розуміння цих процесів, особливо аспекту фінансування.

"Уранці ми мали дуже гарний сніданок із представниками більшості фракцій українського парламенту. Є чітке розуміння потреби якісного й належно профінансованого суспільного мовника в Україні. Також ми всі погодились, що попри зусилля усіх партнерів, які зараз є за цим столом, ймовірно, немає достатнього розуміння серед членів парламенту, чому це необхідно. Це те, що зараз ми спробуємо виправити. Ми подвоїмо зусилля в роботі з парламентом з боку Ради Європи; на цій зустрічі присутній також полос ЄС, який погодився підтримати нас у цьому питанні. Спільно з головою правління НСТУ й головою Наглядової ради ми намагатимемося донести до членів парламенту, дати їм ширше розуміння, чому це необхідно. Однак, упродовж цього сніданку, повторю, була цілковита згода всіх фракцій, що незалежний і відповідно профінансований мовник потрібен сучасній Україні. Я отримав багато запевнень у цьому, й тепер ми будемо працювати, щоб гарантувати фінансування мовника. Від імені Ради Європи заявляю, що ми й надалі готові докладати всіх зусиль у цьому питанні", – заявив Мортен Енберг.

Нагадаємо, проект бюджету України на 2018 рік, за який 7 грудня проголосувала Верховна Рада України, передбачає, що на розбудову суспільного мовлення виділено лише 776 мільйонів 563 тисячі гривень. Ця сума майже вдвічі менша за ту, що передбачена законом "Про суспільне телебачення та радіомовлення України". У ст. 14 цього закону передбачено, що держава забезпечує фінансування НСТУ в розмірі не менш ніж 0,2 відсотка видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік, тобто у 2018 році ця сума повинна була становити 1 млрд 539 мільйонів гривень.

Круглий стіл "Моделі фінансування суспільного мовлення" організовано ПАТ "НСТУ" спільно з Офісом Ради Європи в Україні у межах проекту "Зміцнення свободи медіа та створення системи суспільного мовлення в Україні", Європейською мовною спілкою, Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерством інформаційної політики України, громадськими організаціями "Детектор медіа", Центром демократії та верховенства права CEDEM та Інститутом масової інформації.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Сьогодні 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Сьогодні 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Сьогодні 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Сьогодні 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Сьогодні 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Сьогодні 20:50
У Варшаві відбулися українсько-польські урядові консуль ...
Сьогодні 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Сьогодні 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Сьогодні 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення