Підтримка «зелених» проектів має бути серед пріоритетів Європейського інвестиційного плану для України

21.03 10:49    
Підримка зелених проектів має бути серед пріоритетів Європейського інвестиційного плану для України. Цій темі було присвячено перше засідання секторальної підгрупи з енергоефективності Міжвідомчої робочої групи з питань формування проекту Європейського плану для України. Обговорення відбулося у Держенергоефективності за участю представників профільних асоціацій, громадських організацій та бізнес-компаній.

Європейський інвестиційний план для України – це українсько-литовська ініціатива, яка передбачає шляхи залучення інвестицій в економіку України, а також підтримку реформ, у тому числі у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики. Над проектом плану наразі працюють парламентарі, низка центральних органів виконавчої влади, громадські організації та експертне середовище.

«Розвиток «чистої» енергетики та підвищення рівня енергоефективності включено до Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року. Ці напрями потребують особливої інвестиційної підтримки», - наголосив радник Голови Держенергоефективності з міжнародного співробітництва Костянтин Гура.

Костянтин Гура також нагадав: «До 2020 р. ми маємо досягти 11% «зеленої» енергії у кінцевому енергоспоживанні та на 9% скоротити використання енергоресурсів відповідно до Національних планів дій з енергоефективності та відновлюваної енергетики до 2020 років».

Андрій Фролов, заступник начальника Управління реформування сфери енергоефективності та енергозбереження Держенергоефективності, представив присутнім пропозиції Агентства до матриці реформ за напрямами енергоефективність та відновлювана енергетика відповідно до Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року.

«В Україні налічується багато вже розроблених проектів. Актуальним є питання запровадження ефективних фінансових інструментів, що дозволили б залучати інвестиційні кошти, необхідні для повноцінного запуску цих проектів», – зазначив Андрій Фролов.

Серед фінансових механізмів, які широко застосовуються у міжнародній практиці та над якими вже працює Агентство, є такі:

створення банків/фондів «зелених інвестицій»;

запровадження ринку «зелених облігацій»;

стимулювання підприємств до енергоефективності через механізм компенсації частини вартості енергоефективних заходів.

Валерій Коцюба, начальник Управління інвестиційної діяльності у відновлюваній енергетиці Держенергоефективності, представив присутнім перелік перспективних інвестиційних проектів, які потребують фінансування. Проекти на загальну суму 1,7 млрд євро розміщено на Інтерактивній інвестиційній карті UA MAP.

Учасники засідання домовились проаналізувати ефективність діючих інструментів підтримки «зелених» проектів і продовжити роботу над розробкою нових фінансових механізмів у відновлюваній енергетиці та сфері енергоефективності.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:48
На Полтавщині за матеріалами ДБР судитимуть військовосл ...
Сьогодні 10:26
Старовинні борисівську, старообрядницьку та посріблену ...
Сьогодні 10:25
СБУ затримала агента рф, який наводив російські дрони н ...
Вчора 23:40
Слідчі оголосили про підозру водієві, який вчинив масшт ...
Вчора 23:37
Повідомлено про підозру водієві, який на пішохідному пе ...
Вчора 23:36
Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до ...
Вчора 23:34
Галущенко: Маємо консолідуватися, щоб пройти наступну з ...
Вчора 23:32
У першому кварталі буковинському підприємництву відшкод ...
Вчора 23:30
ДРБ завершило розслідування провадження щодо незаконног ...
Вчора 23:28
Дунайське пароплавство завершило 2023 рік з рекордним п ...
Вчора 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Вчора 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
Вчора 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Вчора 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
12 квітня 16:59
У Житомирі чоловік намагався викрасти декоративні дерев ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення