Задля викриття топ-корупції антикорупційні органи різних держав мають консолідувати свої зусилля – очільники антикорупційних органів України та Польщі

12.06 18:45    
Корупція в сучасному світі не має кордонів, тож боротьба із нею потребує від правоохоронних органів різних країн постійного обміну інформацією, ефективної взаємодії та координації зусиль. Таку думку висловили представники антикорупційних органів Польщі та України під час семінару із зміцнення спроможностей для практиків НАБУ, що відбувся у Львові 12 червня 2018 року за підтримки Антикорупційної Мережі ОЕСD для Східної Європи та Центральної Азії.

«Майже кожне резонансне розслідування НАБУ, у фокусі якого — розкрадання бюджету чи майна державних підприємств, має «міжнародний слід». Правоохоронні органи мають комунікувати, аби викрити злочинців та притягнути їх до відповідальності. Завдяки підтримці з боку наших міжнародних партнерів НАБУ має можливість налагоджувати ефективну співпрацю з компетентними органами інших держав», - зазначив Директор НАБУ Артем Ситник.

Він зауважив, що співпраця між НАБУ та Центральним антикорупційним бюро Республіки Польща (ЦАБ) є прикладом такої взаємодії, яка розпочалася ще у травні 2016 року із підписання Меморандуму про співпрацю. У 2017 році відомства уклали Угоду щодо здійснення заходів із запобігання та протидії корупційним ризикам під час реалізації Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги від 9 вересня 2015 року. Згідно з цією Угодою, передбачено обмін інформацією про реалізацію проекту з реконструкції автошляхів загальною протяжністю 144 км, що фінансується коштом Європейського Союзу (близько 100 млн євро).

«Cпівпраця ЦАБ та НАБУ у сфері протидії та боротьби з корупцією є дуже прогресивним та позитивним явищем. Ми налагодили ефективний обмін інформацією, проводимо спільні навчання – контактуємо на різних рівнях. Ми усвідомлюємо, що сильна та незалежна Україна є запорукою сильної та незалежної Польщі», - зазначив Ернест Бейда, Директор ЦАБ.

Водночас він наголосив на тому, що всі зусилля, до яких вдаються правоохоронні органи різних країн, є результативними лише за умови невідворотності покарання за корупцію та неприйнятності її як явища в суспільстві.

«Для України є важливим узагальнити міжнародний досвід боротьби з корупцією. Співпраця з Центральним Антикорупційним Бюро Польщі дасть поштовх НАБУ для розслідування нових справ», - зазначив Генеральний консул Польщі у Львові Рафал Вольські.

Андрій Кухарук, керівник проектів Антикорпційної мережі ОЕСР для Східної Європи та Центральної Азії – організації, яка від початку заснування підтримку з посилення спроможності НАБУ, наголосив на тому, що НАБУ є правоохоронним органом нового зразка для України. «Практики НАБУ завжди відкриті до отримання нових знань та обговорення проблемних питань, а також до активної співпраці з закордонними колегами як з точки зору обміну досвідом, так і обміну інформацією у конкретних справах. НАБУ є одним з основних партнерів Антикорупційної Мережі ОЕСР для Східної Європи та Центральної Азії, ми сприймаємо НАБУ як лідера антикорупційного руху, плануємо і надалі активно співпрацювати з Бюро», - підкреслив Андрій Кухарук.

Він зазначив, що боротьба з корупцією – це завданням не лише одного НАБУ, і тому важливо щоб з боку державних органів та органів місцевого самоврядування була забезпечена належна співпраця з правоохоронцями

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
Сьогодні 16:06
СБУ затримала колаборанта, який возив рашистів на ротац ...
Сьогодні 13:10
У Сумах запрацював Центр допомоги врятованим
Сьогодні 13:09
Ворог вдарив по Селидовому, загинула жінка
Сьогодні 13:01
Польські фермери поновили блокування напрямків пунктів ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення