Росія блокує будь-які пропозиції щодо застосування міжнародних механізмів довіри й безпеки на окупованих територіях Донбасу

17.07 17:59    
Делегація України на засіданнях Форуму ОБСЄ зі співробітництва у галузі безпеки неодноразово наголошувала, що своїми діями на сході України Російська Федерація грубо порушує власні міжнародні зобов’язання та блокує будь-які спроби запровадити механізми прозорого контролю з боку ОБСЄ за діяльністю та розгортанням угруповань військ (сил) Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях. Про це 17 липня під час брифінгу повідомив начальник Управління верифікації Генерального штабу Збройних Сил України полковник Андрій Гудзь.

«На окупованих територіях Донецької та Луганської областей знаходяться відповідно 1-й та 2-й армійські корпуси, якими керують військові штаби Південного військового округу РФ. Зазначені військові формування мають десятки сотень важкої техніки та озброєння, які поставляє Російська Федерація. Незважаючи на численні факти присутності в цьому регіоні російської зброї, російських найманців та кадрових російських військових, Російська Федерація продовжує відкидати будь-яку причетність до цих дій та демонструє неготовність обговорювати заходи міжнародного контролю за згаданими угрупованнями», - зауважив полковник Андрій Гудзь.

За його словами, Російська Федерація заперечує навіть документально підтверджені докази присутності російських військ та техніки на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Як приклад, «наприкінці червня поточного року у Відні делегація Росії намагалася довести до держав ОБСЄ, що системи «Буратіно» - це насправді муляж, який був зібраний «ополченцями» Донбасу для залякування військовослужбовців Збройних Сил України, а виявлений СММ ОБСЄ комплекс «Торн» – це помилка Спеціальної моніторингової місії».

«Занепокоєння держав ОБСЄ викликає присутність значної кількості підрозділів збройних сил Росії на території Ростовської області, особливо у 25-кілометровій зоні вздовж кордону з Україною та їх нарощування у ході так званих «раптових» навчань, які не підпадають під вимогу обов’язкового інформування в рамках ОБСЄ, використовуючи таким чином прогалини у Віденському документі 2011 року», - додав полковник Андрій Гудзь.

Він зауважив, що Російська Федерація продовжує ігнорувати пропозиції України та інших провідних держав ОБСЄ щодо допуску інспекційних груп ОБСЄ до цієї 25-кілометрової зони вздовж кордону з Україною на території Ростовської області, яка наразі закрита Росією навіть для спостереження з повітря.

Занепокоєність України викликає також продовження мілітаризації Російською Федерацією тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та провокування інцидентів на Чорному морі із використанням носіїв ядерної зброї. Така позиція України знайшла підтримку серед провідних держав ОБСЄ.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення