Уряд ухвалив концепцію реформування закупівель ліків і медвиробів

26.09 14:41    
Концепція реформування закупівель лікарських засобів та медичних виробів, допоміжних засобів, інших товарів медичного призначення ухвалена на засіданні Кабінету Міністрів України сьогодні, 26 вересня.

Концепція передбачає створення ефективного механізму забезпечення ліками, коли пацієнт отримуватиме якісне лікування у найбільш зручний спосіб. Для кожного препарату і медичного виробу, які зараз є у переліку централізованих закупівель, підбирається найбільш оптимальний шлях доставки до пацієнта: через програми реімбурсації, включення у вартість медичної послуги або закупівлі Центральною закупівельною агенцією.

“Мета реформи - зробити ліки доступними, - коментує Ольга Стефанишина, заступник Міністра охорони здоров’я. - При цьому для нас принципово важливо не повернутись до корупційних практик, які були у цій сфері до впровадження закупівель ліків через міжнародні організації, коли до пацієнтів доходило менше половини закуплених ліків. Суттєво важливо також не втратити той досвід і ті кращі практики роботи, які дозволили налагодити безперервне забезпечення пацієнтів безпечними та якісними ліками з доведеною ефективністю”.

Концепція реалізовуватиметься протягом 2018-2021 рр. Наразі триває процес створення дорожньої карти закупівлі лікарських засобів. Цей етап планується завершити до кінця 2018 року. У цей же період буде створено Центральну закупівельну агенцію, яка вже у 2018 році здійснюватиме пілотні закупівлі за кошти Глобального фонду.

Згодом Центральна закупівельна агенція буде займатися закупівлею в межах стратегічних програм за кошти держбюджету (вакцини, інфекційні захворювання), а також патентованих дороговартісних ліків. Крім того, Агенція буде працювати з ринком щодо зниження цін, об'єднувати місцеві закупівлі, проводити рамкові закупівлі, формувати і вести електронні каталоги, а також підвищувати рівень професійності в сфері закупівель ліків та медвиробів.

Графік впровадження реформи державних закупівель лікарських засобів інтегрований у загальний план впровадження медичної реформи.

Так, після старту реформи вторинної ланки, коли Національна служба здоров’я почне оплачувати тариф на медичну послугу, до вартості якої буде включено вартість препаратів і медвиробів, наприклад, стентування при гострому інфаркті міокарда, Агенція зможе закуповувати стенти, що будуть входити до вартості медичної послуги.

Також планується запровадити електронний каталог лікарських засобів та медичних виробів, який буде мати вигляд онлайн-магазину у системі ProZorro. Це дозволить медичним закладам зручним способом, без бюрократичного навантаження самостійно купувати ліки та медичні вироби.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Сьогодні 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Сьогодні 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Сьогодні 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Сьогодні 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
Вчора 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
Вчора 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення