За підтримки Українського культурного фонду відкрилась перша Школа музейних лідерів

13.10 11:07    
У Національному музеї історії України відкрилась перша Школа музейних лідерів – освітньо-студійний проект, який реалізовується за грантової підтримки Українського культурного фонду.

Проект покликаний формувати музейних лідерів нової генерації – креативних, неординарних фахівців культурно-освітнього простору, а також допомогти стати справжніми кваліфікованими фахівцями журналістам, які пишуть про культуру, зокрема – музейництво.

Першими слухачами Школи музейних лідерів стали 50 учасників віком від 18 до 35 років із різних регіонів України, які пройшли конкурсний відбір – працівники музеїв, студенти профільних вишів, журналісти. 11 жовтня розпочинається перша навчальна панель, присвячена вивченню українського досвіду в розвитку музейної галузі. Брати участь в навчальному процесі у якості спікерів запрошені: Павло Гудімов, культурний менеджер, фалерист; Сергій Бобак, дизайнер; Анна Вощінкіна, практикуючий мотиваційний психолог; Микола Тапусяк, директор з маркетингу телеканалу «Еспресо» та фахівці Національного музею історії України.

За словами Міністра культури України Євгена Нищука, проект є дуже перспективним, адже на вимогу сучасного суспільства музейні заклади сьогодні переживають неймовірні зміни, які потребують появи нових лідерів у музейній справі, перед якими постають важливі завдання – осучаснення музейного простору, перетворення музеїв на модерні просвітницькі, інформаційні, науково-культурні центри.

«В Україні нараховується близько 3 тисяч музеїв, а повноцінної освітньої інституції, яка б навчала саме музейному фаху, на практиці немає. Це питання активно порушується музейною спільнотою та потребує вирішення. Сьогодні місія музейника виходить далеко за межі зберігача експонатів чи знавця артефактів, вимагає вміння поєднати знання історії із сучасним змістом, потребує кураторського підходу до презентації музейних експонатів чи музейної виставки», – говорить Євген Нищук.

«Я вдячний експертам Українського культурного фонду за те, що серед розмаїття проектів, які отримали його гранти, знайшлася підтримка і для цієї ідеї. Реалізація проекту може стати гарним поштовхом для оновлення самих музеїв, дасть слухачам унікальні знання, що поєднають міжнародний досвід та їх власне бачення в музейній справі та створять умови для реалізації молоддю нових креативних проектів».

Міністр культури також наголосив на можливості учасників проекту в подальшому розвивати свій творчий фах, отримуючи гранти від інших інституцій, які мають на меті розвивати креативні вітчизняні проекти. За його словами, окрім Українського культурного фонду Мінкультури створені й інші інституції та започатковані проекти, які допоможуть підтримувати та розвивати музейну сферу. Зокрема, проект «Малі міста – великі враження», який має на меті відродження культурної спадщини в маленьких містах, побудову нової стратегії, створення проектів, які розривають шаблон сталого музейного буття.

До реалізації проекту «Школа музейних лідерів» долучився Міжнародний благодійний фонд «Бабин Яр». За словами його виконавчого директора Яни Барінової, фонд прагне підсилити міжнародну складову цього проекту та залучити до співпраці відомих представників міжнародної музейної спільноти.

Програма навчання передбачає три теоретичні сесії, що пройдуть у жовтні та листопаді 2018 року на базі Національного музею історії України, домашні завдання, які потрібно буде виконати самостійно в міжсесійний період, а також завершальне творче завдання – створення експозиції на задану тему в Національному музеї історії України. На всіх етапах роботи команда фахівців Національного музею історії України обіцяє консультування та практичну допомогу. Троє учасників Школи музейних лідерів наприкінці навчання відвідають музеї Кракова з коротким стажуванням.

Організатори планують, що цей проект і надалі буде проходити двічі на рік та стане фаховою платформою для розвитку музейної сфери України.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення