Ольга Стефанишина: Що змінить реформа системи закупівель ліків для пацієнта

02.11 20:03    
Заступник Міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина розповідає виданню «Українська Правда», для чого створено центральну закупівельну агенцію, як працює реімбурсація і навіщо планують включити вартість ліків у вартість медичних послуг і як це все вплине на доступ українців до безоплатних ліків.

Ще три роки тому 48,8% пацієнтів відмовлялись від лікування через нестачу грошей, а 56% пацієнтів з тих самих причин вживали лише частину прописаних ліків. Хоча з державного бюджету виділялися мільярди гривень на закупівлі ліків.

Саме тому сфера закупівель стала першою, яку нинішня команда МОЗ України почала реформувати майже одразу після Революції Гідності, залучивши у 2015 році міжнародні організації до процесу держзакупівель ліків і медвиробів.

“За цей час МОЗ вдалося розпочати трансформацію системи охорони здоров’я в цілому, повністю перезапустити систему закупівель ліків на рівні держави та втілити програму реімбурсації (відшкодування державою вартості препаратів) – "Доступні ліки”, - говорить Ольга Стефанишина.

Держзакупівлі з залученням міжнародних організацій дозволили заощадити та використати на додаткові закупівлі до 39% виділених коштів. Ці кошти вимірюються мільярдами гривень, за які були закуплені додаткові ліки для пацієнтів. Так, наприклад, пацієнти з раком крові вперше на 100% забезпечені препаратом іматиніб, а пацієнти з гострим інфарктом міокарда - стентами для негайного стентування.

Тепер Україна має створити власну систему закупівель у відповідності до високих стандартів роботи міжнародних організацій.

“Кілька тижнів тому Уряд ухвалив нову концепцію реформування закупівлі ліків і медвиробів, над якою ми з командою працювали останній рік. Ідея реформи у тому, щоб для кожного препарату підібрати найоптимальніший і зручний шлях “доставки” до пацієнта”, - говорить заступник Міністра.

Що зміниться:

Почне активну роботу нова централізована агенція з медичних закупівель - ДП "Медичні закупівлі України", що займатиметься закупівлею стратегічних ліків за кошти держбюджету (вакцини, інфекційні захворювання, наприклад, СНІД чи туберкульоз), а також патентованих дороговартісних ліків. Агенція також організовуватиме закупівлі для лікарень всередині країни, у тому числі через рамкові закупівлі. Це означає, що вони збиратимуть замовлення з лікарень про необхідну кількість препаратів і вести перемовини з виробниками про гуртову ціну.
З 2020 року розшириться програма реімбурсації: необхідні ліки пацієнти зможуть отримати в аптеці безкоштовно або з незначною оплатою (як вже працює програма “Доступні ліки”).
Деякі ліки та медичні вироби будуть включені у вартість послуги. Наприклад, починаючи із 2020 року, Національна служба здоров’я буде оплачувати тариф на послугу стентування при гострому інфаркті міокарда. Закупівля стента входитиме у вартість цієї послуги, і головний лікар закладу, де буде проводитись процедура, буде зацікавлений купувати стенти за найвигіднішою ціною зі збереженням визначених стандартів якості, тому що ціна за операцію буде фіксована по всій Україні.
Наразі МОЗ України формує команду для продовження реформи медичних закупівель. Шукаємо професіоналів, які допоможуть кожному українцю гарантовано отримувати ліки, закуплені за його податки.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 12:06
Волынь примет 500 вынужденных переселенцев из Донецкой ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення