Савчук: Із експертами UNECE та UNDP обговорили успішно діючі, а також нові механізми фінансування енергоефективності в будівлях

16.11 10:39    
Діючі та перспективні механізми фінансування енергоефективних проектів у будівлях в Україні обговорили учасники 9-го Міжнародного форуму з енергетики для сталого розвитку, організованого під егідою Європейської економічної комісії ООН.

Впродовж останніх 4-ох років Держенергоефективності разом із партнерами розробило кілька реально діючих інструментів у цій сфері.

Так, справжнім стимулом населення до енергоефективності стала програма «теплих кредитів». Впродовж її дії більше 500 тис. родин, а це фактично уся Житомирська область, залучили близько 7 млрд грн «теплих кредитів» та отримали з держбюджету більше 2,3 млрд грн співфінансування енергоефективних заходів.

Водночас у співпраці з місцевою владою впроваджено 166 місцевих програм здешевлення «теплих кредитів», на які виділено 155 млн гривень.

Крім цього, завдяки плідній роботі Держенергоефективності та профільних Комітетів ВРУ підготовлено ефективне законодавство, яке дозволило запустити вперше в Україні ринок ЕСКО. За 2 роки плідної роботи укладено більше 200 ЕСКО-контрактів у бюджетній сфері на суму близько 200 млн гривень.

Важливо, що ЕСКО-інвестори також долучилися до проектів з модернізації об’єктів органів влади, зокрема, 4 насосних станцій Держводагентства.

Держенергоефективності взяло безпосередню участь у розробці фундаментального Закону України від 22.06.2017 #2118-VIII «Про енергоефективність будівель», відповідно до якого з 1-го липня 2019 р. вводиться обов’язкова енергетична сертифікація будівель.

Агентство завчасно розпочало співпрацю з університетами щодо заснування ринку професійних енергоаудиторів, які будуть проводити сертифікацію будівель. У результаті партнерства 25 університетів вже створили відповідні атестаційні комісії. Зокрема, на сьогодні видано 123 атестати, з яких:

75 – енергоаудиторам із сертифікації енергетичної ефективності будівель;

48 – фахівцям з обстеження інженерних систем будівель.

Серед нових ініціатив – «зелені бонди», які набрали високої популярності у світі за останнє десятиліття. Якщо у 2007 р. випущено 860 млн доларів таких облігацій, то у 2017 р. у 190 разів більше - більше 160 млрд доларів.

У напрямі запровадження ринку «зелених бондів» Держенергоефективності активно працює з міжнародними організаціями, зокрема, «Climate Bonds Initiative». Враховуючи кращий світовий досвід, ми вже підготували пропозиції щодо законодавчих змін для введення в обіг «зелених бондів» в Україні.

Для України цей інструмент може мати мультиплікативний ефект щодо залучення інвестицій у проекти енергоефективності та «чистої» енергетики.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення