У новому серцево-судинному центрі Рівного провели першу тисячу операцій

20.11 19:26    
Близько тисячі операцій за дев’ять місяців провели лікарі Рівненського серцево-судинного центру, що відкрився у лютому 2018 року в рамках реалізації спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». З обласного бюджету на облаштування приміщення кардіоцентру спрямували 2,7 мільйона гривень, а вартість сучасного ангіографічного комплексу, що був придбаний на кошти проекту, склала понад 20 мільйонів гривень (720 тисяч доларів).

Раніше рівненським лікарям доводилося направляти пацієнтів до інших областей та столиці. Завдяки відкриттю серцево-судинного центру лікарі обласної лікарні можуть допомагати хворим на місці - 24 години на добу, 7 днів на тиждень і 365 днів на рік. Це особливо важливо в екстрених ситуаціях, коли допомога має бути надана пацієнту негайно.

«Нам вдалося значно знизити рівень летальності серед пацієнтів з інфарктом міокарда. Адже однією з ключових причин смертності при інфарктах вважається несвоєчасна діагностика та допомога. Завдяки закупленому в рамках проекту Світового банку та МОЗ України обладнанню, ми можемо вчасно та оперативно надавати допомогу. За дев’ять місяців, поки функціонує наш центр, лікарями обласної лікарні було проведено близько тисячі операцій з використанням ангіографічного комплексу. Серед них 387 стентувань, в тому числі 207 з гострим коронарним синдромом», – розповідає завідуюча відділенням інтервенційної радіології обласної лікарні Лариса Черначук.

Завдяки впровадженню проекту на Рівненщині вдалося не лише закупити сучасне обладнання для серцево-судинного центру, але й забезпечити постачання виробів медичного призначення, необхідних для проведення операцій.

«В межах реалізації проекту ми закупили близько 3000 одиниць витратних матеріалів для проведення операцій в рамках екстреної допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями. В тому числі катетери, балони для ангіопластики, прилади для тромбоаспірації та майже 700 стентів. Усе обладнання та матеріали, що були закуплені в рамках проекту, надаються пацієнтам безкоштовно», – говорить керівник групи впровадження субпроекту на Рівненщині Сергій Рибачок.

Водночас Рівненський серцево-судинний центр – не єдиний реперфузійний центр, що функціонуватиме в області після завершення проекту. Керівництво Світового банку вже погодило відкриття аналогічного серцево-судинного центру в Сарнах за рахунок заощаджених під час реалізації проекту коштів.

«Відповідно до сучасних медичних протоколів для того, щоб уникнути небажаних наслідків, медична допомога при інфаркті має надаватися протягом двох годин. Зрозуміло, що доставити пацієнта з північних районів області до Рівного протягом цього часу надто складно, а часом і неможливо. Тому ми виступили з ініціативою відкрити аналогічний серцево-судинний центр в місті Сарни. Цей центр буде обслуговувати пацієнтів з півночі області. І можу сказати, що керівництво Банку погодило таку ініціативу, і ми розпочали процедуру закупівлі обладнання для цього центру», – розповідає начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Юрій Осіпчук.

Відкриття серцево-судинного центру значно зменшить показник летальних випадків від інфарктів на Рівненщині. Обладнання та матеріали, закуплені в рамках реалізації проекту, надаються пацієнтам безоплатно. Це дає можливість мешканцям Рівненщини вже зараз отримати доступні надсучасні технології, які рятують життя.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Сьогодні 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Сьогодні 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Сьогодні 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Сьогодні 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Сьогодні 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Сьогодні 20:50
У Варшаві відбулися українсько-польські урядові консуль ...
Сьогодні 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Сьогодні 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Сьогодні 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення